Politic

A murit fostul lider social-democrat buzoian Ion Vasile. Va fi condus pe ultimul drum duminică

Fostul lider al organizației județene a Partidului Social Democrat, medicul Ion Vasile, fost prefect, senator și ambasador, a murit vineri dimineață, din cauza unei boli neiertătoare. În urmă cu șase luni, Ion Vasile a fost diagnosticat cu cancer pulmonar în stadiu avansat. „Doctorul” a murit la reședința sa din Cândești, unde se retrăsese de câțiva ani pentru a-și gestiona afacerile viticole, pe care le derula în paralel cu activitatea de medic.

„Mâna care a salvat atâtea vieți n-a mai putut fi salvată”, a scris, pe pagina sa de Facebook, jurnalista Mari Jeanne Ion, fiica cea mare a medicului Ion Vasile. Ea a mai anunțat, tot pe Facebook, că acesta va fi înmormâtat duminică: „Ne luăm la revedere de la tata. N-am crezut ca voi fi nevoită să scriu asta. Nu atât de curînd… Pentru că multă lume m-a întrebat unde va fi depus, fac anunțul aici: de mâine (sâmbătă, n.r.), după orele 12,00, tata va fi la capela bisericii Sfânta Cuvioasa Parascheva, de pe strada Oltului, în Buzău. Înmormîntarea va avea loc duminică, la cimitirul Dumbrava. Încă nu știm ora. Revin. Vă mulțumim tuturor pentru mesaje și pentru că sunteți alături de noi”.

Ion Vasile s-a născut pe 12 ianuarie 1950, la Blăjani, a urmat Facultatea de Medicină Generală, specialitatea pediatrie, la Institutul de Medicină şi Farmacie din Iaşi, între 1967 şi 1973. Între anii 1977 și 1980 a efectuat stagii de specializare în chirurgie pediatrică și alte cinci cursuri de perfecționare în București. După absolvire este medic secundar (rezident în specialitatea chirurgie pediatrică) la Spitalul Clinic de Copii din București (1973 – 1980), medic principal de specialitate la Spitalul Județean Buzău (1980 – 1989); din 1991, medic primar în specialitatea chirurgie pediatrică. Și-a continuat activitatea profesională, în paralel cu cea politică.

În perioada 1990-2000 a fost senator FSN/PDSR, între anii 2001 și 2004 a ocupat funcția de prefect (PDSR/PSD) de Buzău, pentru a reveni în Senat în perioada 2004-2012. A fost ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Ecuador în perioada 1993-1996. A condus organizația județeană a Frontului Salvării Naționale/Frontului Democrat al Salvării Naționale/Partidului Democrației Sociale din România/Partidului Social Democrat din 22 decembrie 1989 până în mai 2010, când a demisionat din partid, după care a trecut la Partidul Conservator și apoi la Uniunea Națională pentru Progresul României.

Cine a fost omul care a influențat 20 de ani din politica buzoiană

Timp de aproape două decenii, medicul Ion Vasile a fost cel mai influent politician buzoian. Până în 1989, îşi conturase renumele de chirurg pediatru, fapt care i-a înlesnit accesul la rolul de organizator al Frontului Salvării Naţionale; apoi a condus filiala buzoiană a formaţiunilor derivate din acesta: Frontul Democrat al Salvării Naționale, Partidul Democrației Sociale din România şi Partidul Social Democrat.

A fost senator în mandatele 1990-1992, 1992-1993, 1996-2000 şi 2004-2008. Între 1993 şi 1996 a fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Ecuador, iar între 2001 şi 2004, a deţinut funcţia de prefect al judeţului Buzău, sub guvernul Adrian Năstase, ultimul fiind poate cel mai strident capitol al vieţii publice a lui Vasile Ion, sau „Doctorul”, cum i s-a spus în cercul de apropiaţi, perioadă presărată cu scandaluri şi acuzaţii cum că patronează mafia din judeţ.

Ieşirea din scena politică a lui Vasile Ion a început în 2009, odată cu scindarea organizației PSD într-o tabără care îl susţinea pe „Doctor” şi o alta creată în jurul tandemului Constantin Boşcodeală-Victor Mocanu (venit de la Partidul Democrat). În martie 2009, preşedintele PSD Mircea Geoană a avut discuţii cu cei trei politicieni județeni, întâlnirea fiind una extrem de tensionată; Mircea Geoană s-ar fi situat clar împotriva lui Ion Vasile. În anul următor, în luna mai, senatorul Vasile Ion a anunţat că demisionează din partid, după ce a fost revocat de la şefia PSD Buzău „în mod stalinist”. El a arătat că revocarea sa a fost decisă de Biroul Permanent Național la propunerea preşedintelui Partidului Social Democrat, Victor Ponta, ulterior acesta din urmă recunoscând acest lucru.

După două scurte peripluri în Partidul Conservator și în Uniunea Națională pentru Progresul României, Ion Vasile și-a încheiat cariera politică dând o mână de ajutor alegerii lui Cristinel Bâgiu, candidatul Uniunii Social Liberale la funcția de președinte al Consiliului Județean la alegerile parlamentare din vara anului 2012. Ulterior, la începutul lui martie 2016, Ion Vasile a încercat să preia conducerea organizației județene a Partidului Național Liberal, alături de deputatul Adrian Mocanu și senatorul Constantim Popa, cu binecuvântarea prim-vicepreședintelui PNL Teodor Atanasiu.

Un comentariu

  1. Dumnezeu să-l ierte pe omul politic și să-i primească sufletul în rai excelentului chirurg pediatru.

Articole similare