Actualitate

A început sarabanda incendiilor de vegetație

105 hectare de teren au fost afectate de incendii în cele 10 zile cât s-au scurs din acest an.

„În urma monitorizării și gestionării situațiilor de urgență, în zona de competență a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Buzău s-au înregistrat un număr de 15 arderi necontrolate, suprafața afectată fiind de aproximativ 105 hectare”, transmite Biroul de Presă al instituției.

Statistica incendiilor din ultimii ani arată că, începând de la finele lunii ianuarie până prin iulie, se înregistrează cel mai mare număr de arderi necontrolate ca urmare a acțiunilor de igienizare a terenurilor  de către agricultori prin arderea vegetației uscate. Sunt destul de multe situații în care cetățenii ard miriștile, resturile menajere ori vegetația uscată, fără a asigura supravegherea și fără să asigure măsurile minime de apărare împotriva incendiilor, amplasând grăme­zile ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea șurilor, adăposturilor de animale sau furajelor. Acestea sunt, de fapt, cauzele care conduc la propagarea rapidă a focului la gospodării și anexele acestora, înregistrându-se pagube mari.

Pentru a putea totuși igieniza terenurile agricole prin ardere, agricultorii trebuie să obțină aprobare scrisă din partea Agenției pentru Protecția Mediului, permisul de lucru cu foc din partea autorităților locale și trebuie să ia unele măsuri preventive. În acest sens, pentru evitarea unor consecințe grave asupra comunității, prin pierderi de vieți omenești, importante pagube materiale și afectarea mediului înconjurător, pompierii au unele recomandări.

,,Recomandăm  cetățenilor să respecte următoarele măsuri preventive: desfășu­rarea arderii se va face numai pe timp de zi și în condiții meteorologice fără vânt;  colectarea în grămezi a vegetației uscate și a resturilor vegetale se va face în cantități astfel încât arderea să poată fi controlată;  curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 metri;  arderea se va efectua în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; – asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;  supravegherea permanentă a arderii;  stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;  interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor”, transmit cei de la ISU.

În absența documente  instituția de mediu și a măsurilor preventive, proprietarii de terenuri sunt pasibili de sancțiuni contravenționale. „Solicităm cetățenilor să dea dovadă de responsabilitate, să anunțe de îndată la numărul unic de urgență 112 orice început de incendiu și să acorde sprijin autorităților locale și pompierilor în stingerea incendiilor de vegetație uscată sau la fondul forestier”, transmit reprezentanții ISU Buzău prin Biroul de Presă al instituției.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker