Sănătate

Valul cinci rărește cadrele medicale din spitale, închiderea școlilor bate la ușă

Buzăul, ca și întrega țară, de altfel, se află într-o perioadă ascendentă a numărului de cazuri noi de infecție cu noul coronavirus. În primele zile ale săptă­mânii au fost raportate peste 300 de cazuri, iar miercuri dimineață numă­rul infectărilor cu Sars-Cov-2, înregistrate în ultimele 24 de ore, a depășit pragul de 1.000.

Așa cum era de așteptat, numărul mare de cazuri noi înregistrate zilnic determină și o creștere a numărului de internări. Gradul de ocupare a paturilor, destinate pacienților Covid-19, a crescut semnificativ în ultimele zile, ajungând, miercuri, să depășească 62 la sută, ceea ce înseamnă că Buzăul este la un pas de suspendarea cursurilor școlare și trecerea lor în sistem online. Reamintim că momentul trecerii școlilor în online este acela în care gradul de ocupare a paturilor rezervate bolnavilor infectați cu Covid-19 ajunge la 75 la sută, iar pentru ca elevii să revină din nou în bănci, gradul de ocupare a paturilor trebuie să scadă la 70 la sută.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre decizia de a lega închiderea școlilor de gradul de ocupare a paturilor de spital pentru pacienții Covid: ,,De ce am legat de spitalizare? Pentru că, dacă într-adevăr activitatea școlară favorizează transmiterea bolii, atunci, într-adevăr, presiunea pe spitale poate să crească și putem ajunge într-un moment în care nu mai putem să tratăm pacienții, fie că discutăm de cei Covid, sau cei cu alte boli. Și din cauza asta le-am legat de gradul de ocupare a spitalelor, încât la atingerea a 75 la sută din capacitatea alocată pentru COVID (…) Închidem școala în județul respectiv și în momentul când se intră pe un trend descendent, se ajunge la 70 la sută grad de ocupare, atunci putem să redeschidem activitatea școlară”, a declarat ministrul marți seară, la TVR.

Până în acest moment, spitalele reușesc să facă față fluxului de pacienți, dar presiunea pusă pe umerii medicilor și asistenților este din ce în ce mai mare și tot mai multe cadre medicale intră, pe rând, în carantină la domiciliu sau în izolare.

Potrivit prefectului ju­de­țului Buzău, Daniel Țiclea, la nivelul județului ar fi aproximativ 80 de cadre medicale – atât de la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat, cât și de la Spitalul Județean Buzău, infectate cu Sars-Cov-2 sau în carantină la domiciliu, fiind contacți direcți ai unor cazuri confirmate cu Covid-19.

Comparativ cu valul patru, în care medicii aflați în contact direct cu un pacient confirmat cu noul coronavirus își puteau continua activitatea, acum, chiar dacă rezultatul testului este unul negativ, medicii trebuie să intre în izolare. În cazul în care medicul sau asistentul este vaccinat, acesta trebuie să stea în izolare la domiciliu cinci zile după ce a intrat în contact direct cu un pacient pozitiv. La Spitalul Județean de Urgență Bu­zău, peste 95 la sută dintre medici sunt imunizați împotriva Covid-19.

Pe de altă parte, numă­rul solicitărilor pentru testările la domiciliu înregistrate zilnic la Serviciul de Ambulanță Buzău este în creștere, ajungând să depășească 150 într-un interval de 24 de ore. Autoritățile fac apel la medicii de familie să semneze contracte cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, pentru a putea testa gratuit în cabinete. În ultima săptămână, numărul medicilor sub contract a ajuns 75, dintr-un total de aproape 190 în tot județul.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker