Cultură

De „ziua cărții și a bibliotecarului”: 31 biblioteci comunale buzoiene fără angajați

Astăzi, 23 aprilie, este Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor, dar și Ziua Bibliotecarului din România.

După cum se știe, în 1995, UNESCO a hotărât, în cadrul Conferinței generale de la Paris, ca această dată să fie serbată în mod oficial pentru a promova cititul, promovarea cărților și a drepturilor de autor.

Un bilanț pe care îl face Biblioteca Județeană la ceas aniversar arată că în unele comunități bibliotecile nu reprezintă o prioritate pentru administrațiile de acolo. „ În județul Buzău, dintr-un total de 87 de biblioteci publice care ar trebui să deservească populația din tot atâtea UAT-uri (o bibliotecă județeană, o bibliotecă municipală – Rm. Sărat, două biblioteci orășenești și 83 de biblioteci comunale) nu funcționează decât un număr de 53. Din cele 34 biblioteci nefuncționale, două nu au sediu nici azi: la Unguriu și la Pietroasele (sediul a ars); alte 31 de biblioteci comunale nu există bibliotecari angajați. Pentru toate acestea sperăm să vină vremuri mai bune”, se arată pe pegina de socializare a instituției.

De altfel, lipsa de interes pentru bibliotecă și lectură este un fenomen care se înregoistrează la nivelul întregii țări. Datele înregistrate la nivelul bibliotecilor publice din România demonstrează că numărul utilizatorilor a scăzut îngrijorător în ultimii 20 de ani.

 „În 2019,bibliotecile din România aveau aproximativ 3,1 milioane de cititori activi, cu aproximativ 48,5% mai puțini față de anul 2000. Un alt studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie în 2018 arată că, în timp ce doar 5% dintre români susțin că merg la o bibliotecă publică pentru a citi sau împrumuta cărți, peste 76% dintre români declară că nu au fost niciodată într-o astfel de instituție”, se mai arată pe pagina Bibliotecii Județene Buzău.

Biblioteca Județeană „V. Voiculescu” Buzău se confruntă și ea, ca toate bibliotecile publice din țară, cu o scădere a numărului de utilizatori.„ Dumneavoastră credeți că este nevoie de o Zi Națională a Lecturii în România? Există vreo legătură între numărul scăzut de români care citesc cărți (România se află pe penultima poziție dintre cele 28 de state UE) și rata analfabetismului funcțional (40%)? Oare astăzi chiar nu mai avem nevoie de cărți și lectura lor, iar computerul poate ține loc la orice? Ar fi util să vă știm părerea, noi, bibliotecarii, de ziua noastră, când nu se vorbește de ziua noastră, ci numai de Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor”, sunt întrebări retorice ale specialiștilor care ar trebui să ne pună pe gânduri cel puțin.

Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor  nu a fost stabilită întâmplător pe data de 23 aprilie. Data de 23 aprilie marchează  și trecerea în eternitate a doi titani ai literaturii universale, William Shakespeare, care s-a născut pe 23 (?) aprilie 1564 și a decedat la 23 aprilie 1616 și Miguel Cervantes, mort în ziua de 22 aprilie, dar înhumat pe 23 aprilie. Ideea înfiinţării unei asemenea sărbători a apărut din 1923, în Spania, când ibericii au dorit să îl omagieze pe Miguel de Cervantes.

În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 193 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată Ziua Bibliotecarului din România, iar din anul 2010, prin decret al Președintelui Republicii Moldova, se sărbătorește și peste Prut Ziua Bibliotecarului.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker