Administrație

Primarii de municipii acuză Guvernul că încalcă legea privind finanțarea transportului elevilor

Asociația Municipiilor din România – structură asociativă al cărei preșe­­dinte este primarul Clujului, Emil Boc, iar președinte executiv este primarul Buzăului, Constantin Toma – solicită Ministerului Edu­cației Naționale (MEN) și Ministerului Finanțelor Publice (MFP) să respecte legislația în vigoare privind finanțarea de la bugetul de stat a transportului elevilor în interiorul municipiilor și orașelor. „Conform unui proiect de ordonanță de urgență, inițiat de MEN, se intenționează modificarea Legii educației naționale nr. 1/2011, astfel încât NU se va asigura finanțarea transportului local al elevilor (în interiorul municipiilor/orașelor) din bugetul de stat, transferând această obligație autorităților locale”, transmite Asociația Municipiilor din România (AMR).

Primarii de municipii susțin că modificarea le­gislației, după adoptarea bugetului de stat care prevede sumele destinate autorităților locale, va duce la „dezechilibre bugetare”. Mai mult, oficialii AMR susțin că Guvernul încalcă legea privind finanțarea transportului elevilor: „Aprobarea acestei ordonanțe de către Guvernul României, prin care se încearcă modificarea legislației privind finanțarea de la bugetul de stat a transportului elevilor, prin OUG, după aprobarea bugetului în Parlament, este de natură să creeze dezechilibre bugetare pe care municipiile nu le pot asigura din surse proprii, punând în pericol chiar  funcționarea eficientă a sistemului de învățământ preuniversitar la nivel național. Totodată, se încalcă unul din principiile autonomiei locale conform căruia nu se pot transfera responsabilități către autoritățile locale fără asigurarea sursei de finanțare”, mai transmit, printr-un comunicat, primarii de municipii.

Ministerul Educației propune într-un proiect de ordonanță, lansat în dezbatere publică pe 5 martie, gratuitate pentru elevii din învățământul preuniversitar acreditat sau autorizat, cu vârsta de până la 26 de ani, la serviciile publice de transport local rutier, transport naval, transport cu metroul, precum și transport feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul ­anului calendaristic.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker