Actualitate

Preot buzoian, desemnat „Omul anului” de Forțele Terestre

• Armata răsplătește printr-o distincție, la secțiunea „Credință și altruism”, campania umanitară desfășurată anul trecut de Biserica „Pogorârea Sfântului Duh”

O comunitate de buzoieni, enoriași ai Bisericii Militare „Pogorârea Duhului Sfânt”, uniți de preotul paroh Alexandru Tudose în jurul unui proiect umanitar, care s-a derulat pe parcursul câtorva luni în  2019, a fost răsplătită, recent, de Armata română cu o diplomă. Este vorba despre „Omul anului”  la secțiunea „Credință și altruism”, acordată preotului paroh Alexandru Tudose, pe care, la rândul lui, o închină tuturor celor care l-au sprijinit cu fapta, care i-au stat alături, pentru realizarea proiectului umanitar, care a cumpănit în acordarea acestei distincții.

Nu este prima apreciere pe care preotul militar Alexandru Tudose o primește de la superiorii săi, având în vedere că s-a aflat mereu acolo unde oamenii aveau mai mare nevoie de el. A fost de două ori în Afganistan pentru a susține moralul Armatei Române prin menținerea credinței în victorie cu ajutorul lui Dumnezeu, ocazie cu care a obținut aprecieri și din partea comunității catolice, care nu avea biserică, și a primit distincție pentru suportul valoros din partea capelanilor americani.

Toate obiectele de cult, icoanele, s-au întors acasă

Preotul Alexandru Tudose a mers în Afganistan împreună cu mai multe  icoane,  mai precis cu o parte din necesarul de cult al preotului militar.  Icoanele acelea, devenite și „Icoane veteran”, nu s-au întors la Buzău, odată cu încheierea misiunii în Kandahar, ci abia după 15 ani.

Acestea se regăsesc acum la Biserica Militară ,,Pogorârea Sfântului Duh”, din Buzău, iar  cei care le-au văzut expuse nu pot să nu se întrebe la ce trăiri în sufletele veteranilor teatrului de operații din Afganistan au fost martore, motiv pentru care au și primit apelativul de „Icoane Veteran”.

„Icoanele  sunt la loc de cinstire. Sunt acum în biserică. Am adus și restul icoanelor. O cruce pe care o puteți vedea la intrare în biserică, în partea stângă, o icoană cu Maica Domnului, cărți, un clopot, toaca. Tot ce am dus eu de la Buzău în Afganistan, am adus acasă după 15 ani”, spune preotul Alexandru Tudose.

În ceea ce privește distincția primită de la Forțele Terestreul spune că „a fost o surpriză. Eu am avut o echipă cu care am lucrat și toată echipa merită să urce pe podium, de la soldați, soții de cadre militare, la femeile din societatea civilă care au muncitîn cadrul proiectului. Am avut o acțiune foarte mare de donații, cu produse perisabile, cu îmbră­căminte, încălțăminte; am ajuns și la secția Pediatrie a Spitalului Județean. Am fi vrut să continuăm și anul acesta proiectul, dar pandemia ne-a retezat acțiunea”, mai spune preotul Alexandru Tudose, care explică reușitele și prin susținerea de care a avut parte: „A existat o presiune pozitivă;  am avut comandanți extraordinari. În Armată ești sprijinit și, la noi, la Buzău, nu te oprește nimeni dacă vrei să faci ceva; oamenii îți acordă tot sprijinul. Multe acițiuni, inclusiv construcția Bisericii, a pornit prin Fundația <Biserica militară>, o orga­nizație prin care și acum se realizează multe binefaceri și proiecte”.

Rezultate prin simplitate și multă muncă

În vreme de pandemie, de când autoritățile au dat voie să se reia slujbele religioase, acestea se țin în simplitate, cu respectarea regulilor sanitare, în curtea bisericii. Cum se poate realiza atâta ordine cu oamenii care vin să se roage aici, preotul spune că este vorba despre  o „comunitate mică, și disciplinată cu care te poți prezenta oriunde” și totul se face simplu, așa cum se face și în armată, explică părintele Tudose măsurile luate în vreme de restricții sanitare.

Campanie umanitară „Fii milostiv cu cel în nevoi!”

Fundația ,,Biserica Militară” este în lucru și astăzi și prin  ea se fac aceste acțiuni; colaborează și cu Biserica ,,Sfântul Sava” și cu școli,precum a fost colaborarea cu Liceul <Eminescu>, ceea ce explică faptul că tot ce s-a făcut la Biserica Militară s-a făcut prin slujire simplă: „Trebuie să te faci înțeles de oameni ca ei să te urmeze”, spune preotul Tudose, care detaliază câte ceva din  parcursul proiectului umanitar de anul trecut. ,,Ne-am asociat cu Liceul <Mihai Eminescu> care a sărbătorit 100 de ani de la înființare și a avut  foarte multe activități culturale, istorice și filantropice. S-au implicat elevii, părinții, profesorii liceului. A fost o simbioză între generații. Cu  elevii și profesorii liceului am mers cu două autocare să ducem produsele. Am realizat  și un eveniment cultural. Împreună am mers la Casa memorială <Nicolae Iorga>, la Văleni și la mănăstirea Zamfira. Am avut acțiuni la Școala Movila Banului, la Școala de la Plaiul Nucului și la Așezământul de copii de la Valea Plopului”, mai spune părintele Alexandru Tudose. Și, nu în ultimul rând, acțiunea umanitară, dincolo de binele făcut aproapelui, prin darurile materiale pe care oamenii reuniți în jurul acestei biserici buzoiene au înțeles să le ofere cu dragoste, și cele sufletești – pentru că ele au fost făcute pentru copii, așa cum spune la Scriptură. „Să vă iubiți unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, așa și voi să vă iubiți unul pe altul.” (Ioan 13, 34), iar iubire înseamnă a-ți păsa de durerea și neputința celui de lângă tine-, mai înseamnă și acțiune cu impact puternic a ceea ce înseamnă  susținerea instituției militare în societatea civilă. Aceasta a făcut ca operațiunea umanitară de la Buzău să se încadreze la Secțiunea „Credință și altruism”.

Despre amploarea acestei campanii umanitare coordonate de Biserica Militară, maistrul militar principal Iulian Cadulencu a relatat în revista „Străjer în calea furtunii”, nr. 25,  editată de Fundația „Mareșal Alexandru Averescu”, că Biserica militară cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” și Fundația „Mareșal Averescu” au demarat campania umanitară „Fii milostiv cu cei în nevoi!” la 28 ianuarie și au încheiat-o pe 15 aprilie, specificând faptul că „La această campanie a venit în sprijin personal din cadrul Diviziei 2 Infanterie Getica, ­Bata­lionul 3 Geniu <General Constantin Poenaru>, Batalionul 200 Sprijin <Istrița>, Centrul pentru Instruire pentru ISR, Parașutiști, Operații Speciale și JTAC <General-maior Grigore Baștan>, părinți și copii de la Colegiul Național <Mihai Eminescu>, animați de profesorul de religie Cristina Tănase. De asemenea, s-a alăturat și personal din cadrul UM0771 Galați, UM0754 Brăila, UM 0717 Buzău, UM 0841 Focșani, UM 0793 Bacău”.

Beneficiarii produselor donate au fost locuitori din satele Plaiul Nucului și Movila Banului. Produsele de igienă au fost distribuite de organizatorii colectei unui număr de 198 de copii din grădinițele și școlile localităților amintite. Distribuirea alimentelor și a celorlalte obiecte s-a făcut prin grija preoților de parohie.

„Mulțumim tuturor celor care au sprijinit acest proiect  de filantropie și de pionerat pentru semeni (copii, persoane nevoiașe, veterani sau văduve de război din mediul rural buzoian!”, se transmite în acel material.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker