Administrație

8 septembrie, „ziua de naștere” a Râmnicului Sărat

Pe 8 septembrie, râmnicenii sărbătoresc „ziua de naștere” a orașului Râmnicu Sărat, al cărui nume apare atestat în documente, pentru prima oară, la data de 8 septembrie 1439. Documentul în cauză este un privilegiu comercial acordat de domnitorul muntean Vlad Dracul, tatăl lui Vlad Țepeș, negustorilor poloni, ruși și moldoveni, în care li se menționează că la Râmnicu Sărat trebuie să plătească o taxă. Constituit ca oraș, Râmnicu Sărat apare atestat în documente mai târziu, în anul 1474. Până în 1950, Râmnicu Sărat a fost județ, fiind inclus mai apoi, în 1968, în județul Buzău, iar în 1994, orașul de reședință a fost declarat municipiu.

Primăria Râmnicu Sărat a marcat momentul urându-le la mulți ani râmnicenilor de pretutindeni și menționând prima atestare documentară a numelui orașului. „La mulți ani, Râmnicu Sărat! La mulți ani, râmniceni! Astăzi, 8 septembrie, orașul nostru împlinește 583 de ani! Cea mai veche mențiune documentară a numelui de «Râmnicu Sărat», descoperită până acum, datează din 8 septembrie 1439. Este vorba despre un privilegiu comercial acordat de domnitorul muntean Vlad Dracul negustorilor poloni, ruși și moldoveni, în care se precizează că «liovenii plătesc prima vamă la Râmnicu Sărat, doi florini ungurești de căruță încărcată, apoi dau și celelalte vămi»”, a transmis Primăria Râmnicu Sărat.

Și senatorul social-democrat Liliana Sbîrnea le-a transmis o urare râmnicenilor, îndemnându-i să nu-și uite rădăcinile, indiferent unde s-ar afla. „La mulți ani, râmniceni! 583 de ani de istorie râmniceană. Zeci și zeci de generații de râmniceni pentru care Râmnicu este acasă! Suntem și avem nevoie să rămânem o familie mândră de istoria și identitatea noastre, hotărâți să ducem mai departe această frumoasă moștenire pentru copiii și nepoții noștri. Viață lungă și frumoasă, Râmnicu Sărat!”, a transmis Liliana Sbîrnea, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker