Cultură

7 ani fără Sorin Șaguna….

Pe 9 iulie 2021 se împlinesc șapte ani de la dispariția buzoianului Sorin Șaguna, prilej cu care OPINIA vă readuce în atenție evoluția fulminantă a unui actor care, cu siguranță, ar mai fi avut foarte multe de arătat. Actor și scriitor, Sorin a încetat din viață la vârsta de 25 de ani din cauza unei boli ciudate, pentru care doctorii nu au avut un diagnostic precis.

Buzoianul absolvise Liceul de Arte „Margareta Sterian” și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București și a avut ocazia să joace pe scenă alături de cei mai îndrăgiți actori români. A absolvit Facultatea de Actorie cu media 10 și s-a angajat la teatru, unde s-a făcut imediat remarcat în piesa ,,O noapte furtu­noasă”, alături de Florin Zamfirescu. La vârsta de 17 ani a debutat editorial cu volumul de versuri „Apus de infinit“. În anul 2007, a publicat volumul de versuri „Pur tu…“, iar în 2008, un alt volum de versuri, care avea să fie ultimul, „Dumnezeu pentru o clipă“.

A reușit, încă din adolescență, să se impună prin volumele sale de versuri și, la vârsta de 14 ani, a ieșit în eter pentru prima dată, la Radio Campus, unde avea o emisiune pentru copii și tineri, iar mai târziu avea să modereze, la același post, o emisiune nocturnă, cu telefoane în direct. Admiterea la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografie (UNATC) a venit ca un lucru normal pentru cel care era nelipsit de pe scena Teatrului „G. Ciprian”, unde a avut șansa să lucreze cu regretatul Cătălin Naum, omul care le-a fost mentor la Teatrul Studențesc ,,Podul” unor actori precum Gheorghe Visu, Adrian Titieni, Dragoș Bucur, Dan Bordeianu, Clau­diu Bleonț, Oana Pellea, Ilinca Goia sau Mihai Călin.

Pe lângă piesele de tea­tru, buzoianul a fost distribuit, în 2011, în filmul ,,Ceva bun de la viață“, al celebrului regizor Dan Pița. De asemenea, a jucat în piese de teatru radiofonic, în spectacolul „Hronicul Găinarilor” (2011), „Ion Valjan – Fascinația Teatrului” (2012) și „Anița Nandriș – Cudla – 20 de ani în Siberia” (2013), toate în regia lui Petru Hadârcă.

„Un copil care era foar­te talentat, că dovadă că l-am recomandat multor actori. Am și jucat împreună în piesa <O noapte furtunoasă>, la TVR 2. (…) Era un geniu… Sorin Șaguna avea câteva cărți de poezie publicate. Era stră­nepotul Mitropolitului Șa­guna. Sorin Șaguna se trăgea dintr-o familie extraordinară. Avea o minte sclipitoare. Sorin Șaguna era un om care putea să țină discursuri, era un spirit viu și curios”, mărturisea profesorul său Florin Zamfirescu.

Astăzi, în special fami­lia, fratele lui cel mare, Cătălin, dar și cel geamăn, Adrian, mama sa, Elena Laura, dar și prieteni apropiați, se gândesc mai mult ca niciodată la îngerul talentat care a zburat, fix în urmă cu 7 ani prea devreme dintre noi, pămân­tenii, care îi aducem cu acest prilej un omagiu celui ce a fost specialul și extraordinarul om Sorin Șaguna…

Articole similare