Cultură

Eveniment dedicat jurnalistului buzoian Pamfil Șeicaru, la ediția a XIV-a

Biblioteca Județeană „V. Voiculescu” Buzău reia, după doi ani de întrerupere din cauza pandemiei, șirul evenimentelor dedicate marelui jurnalist buzoian Pamfil Șeicaru, care au ajuns la cea de-a XIV-a ediție. Intitulat „De la Pamfil Șeicaru la presa de astăzi”, evenimentul va avea loc luni, 3 octombrie, de la ora 12.30, la Galleria Mall, și va include premierea celor mai bune reviste școlare buzoiene, dar și trei conferințe susținute de prof. univ. dr. Marian Petcu, de lect. univ. dr. Robert-Florin Coravu și de publicistul buzoian Stan Brebenel.

Este vorba despre conferința „Presa românească după 32 de ani de la Revoluție”, susținută de prof. univ. dr. Marian Petcu, de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, conferința „Pamfil Șeicaru, în jurnalul politic al Marthei Bibescu”, susținută de coordonatorul filialei UZPR Buzău, Stan Brebenel, și conferința „Comportamente informaționale sănătoase în mediul online”, susținută de lect. univ. dr. Robert-Florin Coravu, de la Facultatea de Litere din cadrul Universității București.

La manifestarea „De la Pamfil Șeicaru la presa de astăzi”  sunt invitați  elevi din redacțiile revistelor școlare, profesori, scriitori, jurnaliști, membrii UZPR.

Reamintim că jurnalistul buzoian Pamfil Șeicaru este considerat a fi cel mai important gazetar român dintre cele două Războaie Mondiale. În egală măsură, însă, este și cel mai controversat om de presă al perioadei. Născut în 1894 la Tăbărăști, Buzău, Pamfil Șeicaru a fost ziarist și director al ziarului „Curentul”, cel mai combativ cotidian românesc în perioada dintre cele două războaie mondiale. În august 1944 a părăsit țara cu ideea de a publica un ziar ce ar fi trebuit să susțină cauza României după încetarea războiului. În 1945 a fost condamnat la moarte în contumacie de comuniști. A petrecut 30 de ani în Spania, iar ultimii ani de viață i-a petrecut în Germania. La moartea sa, în octombrie 1980, Primul Ministru al Bavariei, Franz Josef Strauß, l-a omagiat într-un mesaj, descriindu-l drept „un patriot român și eminent ziarist”. În 1966, Ceaușescu l-a grațiat în urma unei ample acțiuni a Securității, după care a fost ajutat financiar să publice articole și cărți favorabile politicii de independență a lui Ceaușescu față de Moscova.

 

 

 

Articole similare