Economic

30 obligații fiscale la buget pot fi plătite direct cu cardul bancar

În data de 11 iunie, o parte din obligațiile fiscale pot fi achitate prin platforma ghișeul.ro. Astfel, persoanele înregistrate în Spațiul Privat Virtual pot face plata obli­gațiilor fiscale la buget direct cu cardul bancar, prin interconectarea cu ghișeul.ro, soluție care permite achitarea a peste 30 de impozite și contribuții.

Plata fără deplasare la sediul ANAF

Plata a fost introdusă pentru toate tipurile de creanțe fiscale care se pot plăti cu cardul prin Sistemul Național Electronic de Plăți, iar instrucțiunile pentru utilizarea acestui serviciu sunt disponibile pe site-ul instituției, la următorul link https://static.anaf.ro/static/10/SPV/Instructiuni_plata_prin_SPV.pdf.

 Cum se face plata

În Spațiul Privat Virtual, la accesarea serviciului “Plata obligațiilor fiscale”, se afișează pagina de pornire, în care trebuie ales CNP-ul pentru care se dorește plata. În cazul persoanelor care se autentifică în SPV cu NPOTP (nume, parola și OTP), în listă apare doar CNP-ul titularului de cont.

Apoi, la apăsarea butonului ”Afișare obligații restante”, se afișează lista obligațiilor ce pot fi plătite prin platforma ghiseul.ro și care cuprinde peste 30 de poziții, de la impozitul pe venituri, la contribuții, accize colectate și până la plata unor penalități. În continuare, la apăsarea butonului „Plătește”, utilizatorul este direcționat către servi­ciul de plată online al platformei ghiseul.ro, unde se bifează căsuța „Aprob plata și sunt de acord cu termenii și condițiile de utilizare” și butonul „PLĂTEȘTE”. Din această pagină nu mai există posibilitatea întoarcerii la serviciul disponibil în SPV.

Astfel, în acest moment, cu ajutorul celor două sisteme electronice, Sistemul Națio­nal Electronic de Plată Online (SNEP) – Ghișeul.ro, platformă gestionată de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), interconectat cu Spațiul Privat Virtual (SPV), sistem electronic al Agenției Naționale de Administrare Fiscală – ANAF s-a creat posibilitatea de plată a obligațiilor fiscale ale cetățenilor simplu și rapid. Demersul a fost făcut în baza unui ordin al ministrului Finanțelor, Ordinul nr. 2012 din 4 iunie 2020 pentru modificarea și completarea Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanță între Ministerul Finanțelor Publice/organul fiscal central și persoanele fizice, persoanele juridice și alte entități fără personalitate juridică, aprobată prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 660/2017 (Monitorul Oficial nr. 494 din 11 iunie 2020).

Articole similare