Actualitate

299 de bilete pentru pensionari buzoieni în stațiunile de tratament, fără trimitere de la medicul de familie

Casa de Pensii Buzău extinde oferta de tratament pentru pensionari. Pe siteul Casei de Pensii au fost afișate și bilete  de la operatorii privați.

„În urma încheierii la nivel central a contractelor cu prestatorii de servicii privați din domeniul tratamentului balnear, în afara biletelor repartizate deja în cadrul unităților de cazare ale S.C. TBRCM SA din stațiunile Amara, Buziaș, Covasna, Olănești, Pucioasa și Sărata Monteoru, pentru perioada următoare a anului 2020, Casei Județene de Pensii Buzău i-au fost repartizate bilete de tratament balnear și la stațiunile: Băile Felix, Căciulata, Călimă­nești, Eforie Nord, Eforie Sud, Geoagiu Băi, Herculane, Lacu Sărat, Mangalia, Neptun, Saturn, Slănic Moldova, Slănic Prahova, Sovata, Târgu Ocna, Techirghiol, Tușnad și Vatra Dornei”, transmite conducerea Casei Ju­dețene de Pensii Buzău.

Multe dintre bilete sunt oferite pensionarilor buzoieni pentru stațiunea Sărata Monteoru.  „S-a ținut cont de către Casa Națio­nală de Pensii de faptul că este o stațiune apropiată, locală, a noastră,  și au alocat mai multe locuri Casei de Pensii Buzău”, explică purtă­torul de cuvânt al Casei Județene de Pensii, Ionuț Constantin.

Oferta, cu câteva zile înainte de începerea seriei

Biletele sunt oferite, ca și data trecută, cu puțin timp înainte de începerea seriei de tratament, respectiv de pe data de 10 iulie. Pensionarii se pare că au fost pregătiți pentru că, deși anunțate din scurt  aproape 100 de bilete au fost alocate.

Nu este de mirare, având în vedere că este și perioada în care buneii nu mai au de luat nepoții de la grădiniță, ori vor să meargă cu ei în vacanță. Începând cu seria următoare, biletele vor fi alocate ca și în anii precedenți, în baza cererilor, în funcție de punctajul individual, în urma aplicării criteriilor de repartizare, se specifică în comunicatul remis de Casa Județeană de Pensii Buzău.

Pentru această serie, Casei de Pensii Buzău i-au fost repartizate 299 bilete din care au fost deja ridicate 99. Dintre acestea o parte sunt gratuite, iar o altă parte sunt cu coplată. Despre cele două categorii de bilete și modul de atribuire, purtătorul de cuvânt al Casei de Pensii Buzău, juristul Ionuț Constantin, explică: „Sunt două categorii. Unele persoane, în funcție de categoriile în care sunt încadrate, au dreptul la gratuitate; aici instră persoanele beneficiare de încadrare în grad de handicap, veteranii de război, persosanele persecutate din motive etnice și  din motive politice sau de activitate profesională în condiții de radioactivitate care prin lege le este acordat bilet de tratament gratuit. Restul categoriilor, cu plata unei contribuții. 15% din numărul total de bilete stabilit pe țară la începutul anului au această încadrare de gratuite. În fiecare an avem solicitări din partea persoanelor cu handicap în primul rând. Marea majoritate sunbt cele cu coplata unei contribuții. Din cele 99 de bilete ridicate pentru această serie, 17 sunt gratuite”.

 

Bilete de tratament fără trimitere de la medicul de familie

Până la data de 30 septembrie, eliberarea biletelor de tratament balnear se va face de Casa de Pensii fără ca solicitanții să fie nevoiți să prezinte un bilet de trimitere eliberat de medicul de familie. Este o decizie care ține cont de situația generată de pandemia de coronavirus.

„Până la 30 septembrie 2020  nu se mai solicită biletul de trimitere de la medicul de familie”, spune purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii, care explică faptul că acesta este și motivul pentru care îi îndeamnă pe pensionari să se intereseze înainte să meargă la stațiunile balneare alese dacă procedurile aplicate acolo, pot face în funcție de starea lor de sănătate, sau ce proceduri se pot face având în vedere restricțiile impuse de Ministerul Sănătății care privesc prevenirea infectării cu coronavirus. Pensionarii trebuie să știe că potrivit unui ordin de ministru este contraindicată efectuarea procedurilor de aerosoloterapie și, respectiv, hidrotermoterapie în spațiu închis și prin urmare astfel de proceduri este posibil să nu se efectueze în această perioadă.

Biletul de tratament este eliberat de Casa de Pensii după ce se completează cererea tip care se prezintă împreună cu cartea de identitate.

Biletele de tratatment se pot achita la caseria Casei de Pensii de luni până joi între orele 10-15.30, respectiv vineri între orele 10-13.

Ce trebuie să știe pensionarii când merg în stațiunile de tratament balneoclimaterice

Buzoienii care merg la tratament în stațiunile balneare trebuie să se informeze cu privire la regulile de distanțare socială pe care le aplică fiecare stațiune în parte. Casa Ju­dețeană de Pensii le pune la dispoziție numerele de telefon la care trebuie să sune și să se intereseze. Fiecare operator în parte și-a luat măsuri proprii de siguranță și igienă ce trebuie respectate de cei care merg să se trateze, potrivit unui ordin emis de ministrul Sănătății, publicat luni în Monitorul Oficial.

La intrarea în unitatea balneară se va efectua în mod obligatoriu un triaj epidemiologic de către un asistent medical instruit. Triajul epidemiologic constă în măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact, iar temperatura înregistrată nu trebuie să depășească 37,3 grade Celsius. Dacă se constată menținerea unei temperaturi peste 37,3 grade Celsius sau/și prezența de simptome respiratorii și/sau alte semne/simptome de boli infectocontagioase acute, pacienții nu sunt primiți în incinta unității balneare și li se anulează în mod obligatoriu programarea.

Totodată, unitatea balneară le va recomanda acestora să ia legătura cu medicul de familie.

Pacienții care intră la consultație/tratament balnear sunt obligați să completeze o declarație pe propria răspundere cu privire la virusul SARS-CoV-2.

Unitatea balneară se va asigura că pacienții care intră la consult/tratament poartă mască de protecție și protecție pentru încălțăminte.

Personalul cabinetului medical și al bazei de tratament va fi echipat „corespunzător” cu echipamentul obișnuit în activitatea medicală, conform normativelor în vigoare, cu precizarea că mănușile vor fi schimbate la fiecare pacient consultat/tratat.

Totodată, un medic specialist desemnat de către unitatea balneară va efectua un instructaj specific pentru fiecare categorie de personal privind programul de lucru, desfă­șurarea activităților specifice funcției, respectarea circuitelor, folosirea echipamentului de protecție.

Accesul în cabinetele de consultații și tratament fizic nu este permis pacienților însoțiți de aparținători. Fac excepție pacienții cu dizabilități care au nevoie de însoțitor, pacienții minori sau pacienții cu afecțiuni grave care obțin acceptul medicului curant, stipulează ordinul ministrului Sănătății.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker