Actualitate

Ce recomandări are medicul nutriționist pentru perioada postului

Directorul medical al Spitalului Județean Buzău, medicul Dana Gabriela Marinescu face buzoienilor câteva recomandări în privința alimentației pe perioada postului Paștelui, care începe astăzi, 2 martie. Astfel,  Dana Marinescu, medic primar Diabet Zaharat, Nutriţie și Boli Metabolice din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, are câteva sfaturi cu privire la alimentele recomandate, care sunt nutrienții necesari, contraindicații și  cât de atenți trebuie să fim atinci când cumpărăm produse de post.

Care sunt alimentele recomandate în timpul postului?
Dr. Dana Marinescu: „Prin postul ortodox se elimină consumul de carne, ouă, lapte și derivatele sale și se crește aportul de carbohidrati,cereale, fructe și legume, leguminoase,nuci, semințe, aceasta fiind de fapt o dietă vegetariană. Dacă este echilibrat, nu limitează aportul de proteine și aminoacizi esențiali. O alimentație bine echilibrată presupune să nu uităm de vitaminele,mineralele, aminocizii esențili și constituenții absolut necesari pentru o bună funcționare a proceselor metabolice.
Postul poate reprezentă o restricție alimentară bine venită pentru organism, asta dacă alegem și mâncarea benefică. Este important să știm ce preparate consumăm și pe care le evităm, pentru a nu ne pune sănătatea în pericol.”

Ce trebuie să mâncăm în post pentru a oferi organismului nutrienții necesari?
Dr. Dana Marinescu: ”Avand în vedere că în post se limitază aportul de carne, ouă, lapte, pește, cele mai frecvente deficite apar în rândul constituenților acestora , anume aminoacizii esențiali, vitaminele din grupul B, vitamina D, pe care o luăm din pește și din ouă. Aminoacizii esențiali, lyzina ,methionina, triptofan, treonină, sunt câteva exemple de aminoacizi esențiali care pot lipsi din alimentația de post. Consumând soia, tofu, linte, nuci, semințe, quinoa și cereale putem suplini aceste deficite. Incluzând în alimentație nuci, semințe de in,de chia sau de cânepă, putem recupera din acizii omega 3 și 6 pe care îi peirdem prin eliminarea unor alimente,în perioada de post.
În ceea ce privește vitaminele și mineralele, studiile au arătat  ca aportul de vitamine din grupul B,mai ales B2 –riboflavina si B 12 – ciancobalamina, scade.
De asemenea, atenția trebuie îndreptată spre deficitul de vitamina D, iod,calciu, zinc, fier.
Vitaminele B  pot fi suplinite prin suplimente, murături și drojdie. Surse vegetale excelente de fier sunt legumele verzi, nucile, semințele de chia. Fasolea și nucile conțin zinc, iar calciu găsim în conopidă, broccoli, varză, spanac, tofu. Cartofii, afinele sarea iodată, ne furnizează iodul de care avem mare nevoie, iar pentru vitamina D ar trebui folosite suplimente și o expunere la soare cel puțin 15 minute pe zi.”

Există contraindicaţii în post pentru anumite persoane?
Dr. Dana Marinescu: „Postul nu este pentru toată lumea. E de la sine înțeles că gravidele și mamele care alaptează au interdicție la post, din cauza că alimentața lor nu trebuie să fie lipsită de nutrienți. De asemenea, copiii și adolescenții au voie doar la câteva zile de post, pentru că au nevoie de hrană corespunzătoare, fiind încă în creștere. Pacienții care suferă de TBC, diabet și boli metabolice, anemii, boli psihice și nici persoanele în vârstă nu ar trebui să țină post mai mult de 5 zile.”

La ce ar trebui să fim atenţi când cumpărăm aceste ,,produse de post”?
Dr. Dana Marinescu: „Dacă te referi la produsele de post comercializate ,eu recomand evitarea acestora, iar asta pentru ca nu le cunoaștem calitatea nutrițională. Sunt de evitat covrigeii de post, foietajul de post, cremvustii și pateul vegetal bogate caloric în aditivi și coloranti alimentari.
Atenție și la produsele din soia care au o mare cantitate de proteine vegetale, dar și o mare cantitate de grăsimi vegetale și nu este indicată tuturor. Totodată, este un fitoestrogen contraindicat în cantitati mari femeilor cu patologii de san si ginecologice.
Nu folositi ulei in exces. Margarina ar trebui să fie o altă formă de ulei vegetal, dar nu este chiar așa .Uleiurile vegetale sunt lichide, iar ca să ajungă în forma solidă, așa cum este margarina, suferă un proces chimic de hidrogenare și un amestec cu grăsmi de origine animală.”

Care sunt alimentele de post sanatoase?
Dr. Dana Marinescu: „În timpul postului trebuie să facem tot posibilul pentru a avea o dietă echilibrată. Sfatul meu este să mizam pe varietate, incluzând fructe, legume și leguminoase, cereale, nuci și semințe. Pentru a oferi orgamismului nutrienții necesari în timpul postului, asigurati-vă că includeți în dieta dumneavoastră următoarele alimente:
– legume – 2 ½  căni pe zi
– fructe – 2 căni pe zi
– cereale – 180gr pe zi
– alimente bogate în proteine – 85 gr pe zi
– uleiuri vegetale – 27 gr pe zi
Prin urmare, bine echilibrată, alimentația de post poate asigura toți nutrienții de care avem nevoie”.

Având în vedere că Postul Paştelui are o durată de  40 de zile şi sunt persoane care țin post toată această perioadă, care sunt recomandările dvs. cu privire la  trecerea bruscă de la post la masa de Paşte?

Dr. Dana Marinescu: ”Pentru că Postul Pastelui durează foarte mult, este posibil să exageram cu mâncarea la masa de Paște. Pentru a evita diverse probleme digestive, ar trebui să ținem cont de o serie de sfaturi și trucuri, astfel încât să ne bucurăm de sărbători frumoase și linistite în familie.
-să împărțim alimentele consistente, care suntdestul de calorice, de la masa de Paște în mai multe mese;
-să nu amestecăm prea multe preparate la aceeași masă;
-ouăle fierte moi sunt mai ușor digerabile;
-să evitam ouă cu maioneză, salată de boeuf, alcoolul;
-să nu mâncăm dulcele imediat – cozonac, pască, ciocolată – să așteptăm câteva ore după masă;
-friptura de miel este destul de indigestă – să nu o amestecam cu cartofi prăjiți, orez sau paste; în schimb, putem folosi ca garnitură o salată de crudități, murături în saramură sau stufat;
-să profitam de verdețurile de primăvară
-să ajutăm digestia după masă, cu un ceai digestiv – sugestii de ceai: de anason, de ghimbir, ceaiul verde;
-pentru cei cu o bilă leneșă sau alte probleme digestive, este recomandat ca, înainte de masa de Paște, să ia un preparat care stimulează secreția și excreția de bila – ceai, comprimat, tinctură – de anghinare, cicoare, sunătoare sau păpădie”.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker