Actualitate

O firmă judecată pentru fraudă cu fonduri europene, alături de firma de casă a lui Dragnea, va asfalta un drum important din Buzău

O firmă cu obiect de activitate lucrări de instalații pentru construcții, cu sediul în orașul Turnu Măgurele, județul Teleorman, judecată pentru fraudă cu fonduri europene, la pachet cu cel care o administrează și cu firma de casă a fostului șef al PSD, Liviu Dragnea, Teldrum SA, a câștigat la Buzău licitația pentru refacerea drumului județean Vintilă Vodă – Sărulești – Bisoca – Poiana Mărului.

WFA Impex este liderul unei asocieri în care au fost cooptate alte patru firme, una din Teleorman și două din București și una din Italia.

„Până la sfârșitul acestei luni vom semna contractul pentru cei 24 de km de drum care are și o importanță tu­ristică, ținând cont de frumusețea zonei Bisoca. Va urma proi­ectarea, dar cu siguranță lucrările vor începe încă din acest an. Îmi cer scuze loca­lnicilor, știu că au mers atâția ani pe un drum prost, dar acum chinul lor se va termina”, a anunțat Petre Emanoil Neagu, șeful Consiliului Județean Buzău, săptămâna trecută, potrivit buzoienii.ro.

Valoarea estimată a lucrărilor este de 74 milioane de lei, bani alocați de Guvernul României, dar Neagu și specialiștii din Consiliul Judetean Buzău vor încerca să mute proiectul pe fonduri europene. Rămâne de văzut în ce condiții se va putea schimba finanțarea, având în vedere că firma este judecată pentru fraudă chiar cu fonduri europene.

WFA Impex SRL, legată de afacerile Tel Drum

În anul 2015, Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare un proiect propus de societatea comercială TEL DRUM SA în cadrul programului „Creșterea Competitivității Economice”, finanțat din fonduri europene. În cadrul proiectului, TEL DRUM SA urma să achi­ziționeze o stație mobilă de mixturi asfaltice „pentru creșterea competitivității economice a SC TEL DRUM SA”.

Proiectul trebuia implementat până la data de 31 decembrie 2015. La data de 2 septembrie 2015, Tel Drum SA a publicat pe site-ul www.fonduri-ue.ro anunțul de achiziție de bunuri (stația mobilă), iar în urma derulării etapelor din procedura de atribuire a contractului de furnizare bunuri a fost declarată câștigătoare firma WFA Impex SRL.

După depunerea cererii de rambursare în luna februarie 2016, beneficiarul TEL DRUM SA a primit, în cadrul proiectului, suma nerambursabilă de 4.849.375 lei, sumă apropiată de valoarea maximă eligibilă, din care majoritatea, respectiv suma de 4.170.462,5 lei provenind din fonduri europene.

În rechizitoriul DNA se arată că, în cadrul proiectului finanțat din bani europeni, reprezentanții Tel Drum SA, inculpații Vișan Mircea, Petre Pitiș și Neda Florea și reprezentantul WFA Impex SRL, inculpatul Ion Florian, au încălcat, pe de o parte,

regulile privind derularea procedurii de atribuire a contractului de furnizare și, pe de altă parte, au întocmit documente care atestau fapte și împrejurări nereale (documente utilizate ulterior în obținerea fondurilor nerambursabile) în sensul că:

– au simulat procedura de atribuire, reprezentanții Tel Drum SA fiind în realitate cei care au negociat prețul și condițiile achiziției utilajului de la firma furnizoare, în timp ce WFA Impex SRL a fost doar un interpus scriptic în procedură; această societate nu avea nici experiența și nici capacitatea de a furniza utilajul în mod independent;

– au dat firmei WFA Impex SRL informațiile privind derularea proiectului, condițiile de participare și documentația tehnică înainte de publicarea anunțului de cerere de oferte, prin aceasta  eliminând caracterul concurențial al procedurii de atribuire;

– au întocmit și au depus declarații privind lipsa conflictului de interese între reprezentanții beneficiarului și ofertant, deși WFA Impex SRL era într-o situație de afiliere cu Tel Drum SA, iar între Petre Pitiș, Neda Florea și Ion Florian era atât o relație profesională cât și una personală, WFA Impex SRL funcționând ca o societate satelit pentru Tel Drum SA;

– au mărit în mod nejustificat valoarea devizului general depus de WFA Impex SRL, Tel Drum SA fiind de acord să achite suma de 200.000 lei fără TVA pentru amenajarea terenului, deși terenul era deja amenajat și cimentat, suma de 560.000 lei pentru montaj asistență pentru montaj (deși acesta se făcea sub îndrumarea furnizorului principal și cu muncitorii de la Tel Drum SA) și suma de 871.840 lei pentru cheltuieli diverse și neprevăzute;

– au întocmit procesele verbale cu privire la derularea procedurii de atribuire și nota justificativă de atribuire cunoscând că procesul de atribuire este simulat și că în cauză există un conflict de interese care ar fi dus la eliminarea ofertantului WFA Impex SRL din procedura de achiziție; procesele verbale respective au fost utilizate ca documente justificative pentru cererea de rambursare

– au întocmit procesele verbale de predare-primire, recepție și punere în funcțiune, consemnând aspect nereale în cuprinsul acestora, deși la momentul întocmirii documentelor utilajul nu era complet montat și nici nu era pus în funcțiune; procesele verbale au fost utilizate ca documente justificative pentru cererea de rambursare;

– au întocmit, semnat și depus cererea de rambursare din data de 9 februarie 2016 în care este precizată, în mod nereal, perioada 15.09.2015-31.12.2015 ca perioadă de referință pentru finalizarea proiectului și faptul că regulile privind ajutorul de stat, achizițiile publice, protecția mediului și egalității de șanse au fost respectate

– au întocmit raportul final al proiectului, pentru perioada de referință 23.12.2015-09.02.2016 în care se precizează, în mod nereal, că beneficiarul a realizat toate acti­vitățile prevăzute a fi realizate prin proiect cu respectarea clauzelor prevăzute în contractul de finanțare și sunt menționate ca justificative procesele verbale de predare-primire și punere în funcțiune a stației.

Documentele cu conținut nereal (cererea de rambursare, raportul final al proiectului, procesele verbale de predare-primire, de punere în funcțiune a stației mobile, de recepție, declarația privind lipsa conflictului de interese în cadrul procedurii de achiziție) au fost completate și semnate de reprezentantul legal al  beneficiarului Pitiș Petre și de directorul de proiect, Vișan Mircea, și Ion Florian, re­prezentant al persoanei juridice WFA IMPEX SRL.

Aceste documente cu conținut nereal au fost ulterior utilizate pentru acordarea sumei de 4.849.375 lei cu titlu de cheltuială eligibilă nerambursabilă (din fonduri europene și din bugetul național), sumă obținută pe nedrept de Tel Drum SA.

Practic, procedura prin care TEL DRUM SA a achiziționat stația mobilă de preparare mixturi asfaltice a fost una simulată. Ofertantul câștigător – firma WFA IMPEX SRL – este o firmă care are o relație de afiliere cu TEL DRUM, ea fiind interpusă între furnizorul utilajului și beneficiarul TEL DRUM cu unicul scop de a majora artificial prețul de achiziție a utilajului și, pe cale de consecință, de a majora suma nerambursabilă obținută de TEL DRUM SA

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de cu suma de 4.849.375 lei reprezentând cheltuiala eligibilă nerambursabilă.

În vederea recuperării sumei de bani obținute în mod injust, procurorii au instituit măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților persoane fizice Ion Florian, Pitiș Petre, Neda Florea, Vișan Mircea până la concurența sumei reprezentând valoarea fondurilor europene obținute injust. De asemenea, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților persoane juridice TEL DRUM SA și WFA IMPEX SRL, până la concurența sumei reprezentând valoarea fondurilor europene obținute injust.

Dosarul are la bază o sesizare a Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor înregistrată la data de 16 mai 2017.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

Cum a început Ancheta

Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) a sesizat, pe 16 mai 2017, procurorii DNA cu privire la suspiciuni privind activitatea a două firme din Teleorman: Tel Drum (Alexandria) şi WFA Impex (Turnu Măgurele).

Motivul: Cele două societăţi ar fi folosit, în 2016, o schemă de obţinere ilicită de fonduri europene prin supraevaluarea preţului unor utilaje. Concret, era vorba de modul în care Tel Drum a cumpărat de la WFA Impex, în decembrie 2015, o staţie mobilă de preparare mixturi asfaltice. Preţul: 12.026.450 lei (9.698.750 lei + 2.327.700 lei TVA).

Staţia mobilă fusese cumpărată de WFA Impex de la societatea Benninghoven Sibiu, firmă din grupul Wirtgen România, avansul fiind achitat în octombrie 2015. Preţul final: 8.773.620 lei (7.075.500 lei + 1.698.120 lei TVA). Achiziţia făcea parte dintr-un proiect din cadrul programului „Creşterea Competitivităţii Economice”, finanţat din fonduri europene, susţin oficialii Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor.

În urma depunerii cererii de rambursare în februarie 2016, Tel Drum a primit din fonduri europene suma de 4.170.462,5 lei, sumă apropiată de valoarea maximă eligibilă în cadrul proiectului, nerambursabilă.

Deoarece era vorba de fonduri europene, Tel Drum trebuia să facă achiziţiile în acest proiect respectând mai multe reguli impuse de Uniunea Europeană, inclusiv organizarea unei licitaţii. Firma WFA Impex are ca obiect lucrări de instalaţii pentru construcţii, iar Ion Florian este asociat unic şi administrator.

Potrivit unor surse judiciare, ONPCSB a observat că Tel Drum a încălcat aceste reguli în cazul achiziţiei de la WFA Impex. Practic, cele două societăţi s-ar fi aflat într-o situaţie de afiliere, iar între directorii celor două societăţi existau relaţii personale, ceea ce i-ar fi adus în siuaţia de conflict de interese.

Inspectorii ONPCSB au constatat că livrările efectuate de WFA Impex sunt fie către instituţii publice fie, în proporţie de peste 30% către Tel Drum SA, Romcip SA şi Gransiloz SA. De altfel, în sesizarea Oficiului se arată că cele trei firme „aparent sunt controlate de acelaşi grup de persoane”. „Aceste aspecte indică o lipsă a capacităţii societăţii WFA Impex SRL de a funcţiona independent şi o relaţie de afiliere între societăţi”, arată sursele citate.

De exemplu, în primul semestru al anului 2009, WFA Impex a declarat livrări către Tel Drum în cuantum de 687.985 lei, în cazul în care livrările totale pentru această perioadă au fost de 1.027.793 lei. În semestrul II al anului 2009, livrările declarate către Tel Drum au fost în cuantum de 905.006 lei, în condiţiile în care livrările totale au fost în cuantum de 1.552.065 lei, iar restul operaţiunilor de livrare au avut ca beneficiar administraţiile publice locale din Teleorman.

Firmele care au ajuns la Dragnea Jr

În 2010, WFA Impex a declarat achiziţii de la Tel Drum în cuantum de 843.746 lei, de la Sady Com SRL în cuantum de 145.592 lei, în condiţiile în care achiziţiile totale au fost în valoare de 1.411.790 lei. Sady Com SRL este firma fostului deputat Adrian Simionescu (PSD), cumnatul lui Marian Fişcuci, care a fost primul patron al Tel Drum.

În 2011, WFA Impex a avut relaţii comerciale cu Tel Drum, Sady Com, Romcip SRL şi Gransiloz SRL.

Gransiloz a fost înfiinţată în 2009 de Petre Pitiş, iar ulterior societatea a ajuns indirect, prin intermediul altei entităţi Zooveg 2010, sub controlul lui Ştefan Valentin Dragnea, fiul lui Liviu Dragnea. Romcip SRL a fost în perioada comunistă o fermă de porcine, dar care a fost privatizată după 1990 de Petre Pitiş.

Ulterior ea a ajuns sub controlul lui Ştefan Valentin Dragnea şi a fost rebotezată Ferma Salcia SA. Din primăvara anului 2017, ea a fost transformată în societate cu acţiuni la purtător, potrivit avocaţilor firmei.

În 2012-2014, WFA Impex a continuat relaţiile comerciale cu Tel Drum. Începând cu anul 2015, activitatea WFA Impex a crescut ca volum, având livrări în cuantum semnificativ către instituţii publice, dar păstrând Tel Drum printre principalii clienţi privaţi. Societatea a declarat în luna martie livrări în cuantum de 49.451 lei, în luna octombrie o livrare în cuantum de 6.675.000 lei, în luna noiembrie o achiziţie în cuantum de 1.451.613 lei, iar în luna decembrie declară achiziţii în cuantum de 244.800 lei şi livrări în cuantum de 3.023.750 lei.

Legătura directă, prin cumnatul lui Pitiş

În plus, în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor publice Tel Drum a fost terţ susţinător pentru WFA Impex. Inspectorii ONPCSB au sintetizat că o parte din lucrările prestate de cele două societăţi pentru diferite autorităţi publice au fost subcontractate între aceste firme, „astfel încât există probe cu privire la interesele economice comune”.

Cumnatul lui Petre Pitiş (Tel Drum), Dan Liviu Bărcaru, fratele Mihaelei Pitiş, este asociat într-o societate chiar cu Ion Florian (WFA Impex). Firma se numeşte Dunărica Impex SRL şi are ca obiect de activitate „lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale”.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker