joi, 02 iulie 2020

24 octombrie, ziua în care ucigașul Valentinei Nica va povesti cum și-a ucis fosta iubită

Ucigașul Valentinei Nica va fi audiat luna viitoare. Joi a fost primul termen în dosarul în care Cosmin Dan este judecat pentru omor cu premeditare, iar după studierea actelor cauzei, judecătorul de caz a decis ca procesul să înceapă cu mărturia inculpatului și a primilor patru martori din acte.

Audirea se va face pe 24 octombrie.

Cosmin Dan, tânărul care a ucis-o prin incendiere pe fosta sa iubită, Valentina Nica-, a fost trimis în judecată în luna iunie. Părți civile în cauză sunt mama fetei, Milica Dodan, tatăl tinerei, Iulian Nica, care cer despăgubiri morale de 150.000 de euro-, și asociația de proprietari de care aparține blocul de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu unde se află apartamentul în care fata și-a găsit sfârșitul.

Odată cu trimiterea rechizitoriului în instanță, procurorii au disjuns cauza privind complicitate la omor și distrugere. Cercetările se fac in rem, respectiv asupra faptei, însă audiați sunt prietenii lui Cosmin Dan care i-ar fi adus recipientul cu benzină cu care acesta a stropit-o pe Valentina și apoi i-a dat foc.

Cosmin Dan se află în arest din luna februarie, în baza mandatelor de arestare preventivă, iar din iunie a fost transferat la Penitenciarul Focșani.

Reamintim că totul s-a întâmplat în noaptea de 22 spre 23 februarie. Supărat că Valentina Nica ar fi încercat să-i povestească noii sale iubite despre relația lor, Cosmin Dan ar fi cerut ajutorul al doi prieteni, care i-ar fi adus o sticlă cu benzină. Unul dintre complici s-ar fi speriat după ce a văzut că tânărul era serios și chiar îi dădea foc Valentinei. Celălalt, însă, ar fi asistat la toată scena. Fata nu a mai putut fi salvată. Necropsia a arătat că Valentina Nica era vie în momentul în care focul s-a aprins și a murit în chinuri groaznice.

Procurorii și-au concentrat ancheta penală doar pe Cosmin, autorul omorului, deși erau indicii că în apartament ar mai fi fost alți patru tineri, între care și Anisia, actuala prietenă a inculpatului.

Unul dintre cei doi amici care i-au adus bidonul cu benzină ar fi fost încuiat în baie, pe durata episodului de îmbrânceli și certuri între Cosmin și Valentina. Atunci când li s-a solicitat să îi ducă ­ben­zina lui Cosmin, ei au crezut că îi este necesară la vreo mașină, nicidecum pentru incendierea Valentinei și a apartamentului. Când au ajuns la ușă, cei doi prieteni au auzit scandalul din apartament și s-au speriat. Unul ar fi decis să plece imediat iar celălalt a apucat să intre, dar a fost dus în baie de Cosmin și încuiat acolo. După ce a stropit-o pe fată cu benzină și i-a dat foc cu bricheta, Cosmin a fugit din apartament împreună cu Anisia, iubita lui, și un puști de 14 ani, martor și el la scandal. Acesta din urmă s-a întors să îi descuie ușa prietenului uitat în baie, chiar înainte ca flăcările să cuprindă întreaga locuință.

Conform procurorilor, Valentina a murit în urma intoxicării cu monoxid de carbon și a arsurilor, nefiind ­des­coperite urme de violență. Unchiul victimei, Ion Dodan, declara, de asemenea, că medicul legist i-a spus că trupul fetei nu avea răni cauzate de lovituri. S-a conturat astfel varianta că ucigașul a stropit victima cu benzină și i-a dat foc de vie, cadavrul fiind găsit chircit între calorifer și pat.

,,În sarcina acestuia (Cosmin Dan, n.r.) s-a reținut că în dimineața zilei de 23 februarie 2019, a mers în apartamentul victimei Nica Valentina, asupra căreia a aruncat cu benzină dintr-o sticlă, apoi a dat foc cu o brichetă, determinând izbucnirea unui incendiu ce a avut drept consecință decesul victimei, care a fost găsită de către lucrătorii ISU Buzău decedată, cadavrul prezentând urme de ardere și carbonizare. Din actul medico-legal rezultă că moartea victimei a fost violentă, s-a datorat insuficienței cardio-respiratorii acute, consecința unor arsuri grad. II-IV, pe 100% din suprafața corporală, precum și a intoxicației acute cu mononid de carbon. Leziunile traumatice – arsuri grad II-IV – s-au putut produce prin expunere la flacără și au legătură de cauzalitate directă cu decesul”, se arată în comunicatul procurorilor buzoieni.

loading...
error: Content is protected !!