Actualitate

23 de minore au adus pe lume prunci în acest an. Cea mai mică are 13 ani

Problema nașterilor în rândul minorelor rămâne una care afectează Buzăul, la o scară care respectă întrucâtva ceea ce se întâmplă la nivelul întregii țări. Un studiu realizat în luna ianuarie de UNICEF arată faptul că România se află pe locul al doilea în Uniunea Europeană, după Bulgaria, în ceea ce privește rata de naștere în rândul mamelor adolescente.

Un  exemplu concludent privind nașterile la vârste fragede este de dată recentă, mai exact din 21 februarie, când o copilă de 14 ani a devenit mamă la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Buzău, unde fusese adusă de părinții ei, aceștia neavând cunoștință de sarcină. Fata a fost transferată apoi la Maternitatea din Buzău, împreună cu nou-născutul.

„De la începutul anului și până în prezent, la Maternitatea Buzău au ajuns 23 de mămici minore, cea mai mică dintre ele având vârsta de 13 ani, iar cele mai multe cu vârsta de 16 ani. În 2020, la Maternitatea buzoiană au adus pe lume nou-născuți nu mai puțin de 96 de copile, cea mai mică dintre ele având vârsta de 12 ani”, informează Biroul de presă al Spitalului Județean de Urgență Buzău.

Remedierea situației nașterilor sub vârsta majoratului este dificilă, deoarece ea se află în co­nexiune cu probleme sociale și economice. Pe de altă parte, amploarea problemei rezultă și din consecințele ulterioare unei sarcini la vârstă minoră. Studiile arată că un procent semnificativ de mame minore nu finalizează ciclul de educație primar, iar una din șase adolescente care a avut un copil înainte de 15 ani va avea un al doilea copil înainte de a împlini 18 ani. Aceasta înseamnă că se perpetuează lipsa de educație, ceea ce face ca fenomenul să devină repetabil în cadrul acelorași familii de la o generație la alta, fiind alimentat și de situația grea din punct de vedere economic, social și de sănătate a familiilor respective.

Dincolo de vulnerabilitățile sociale, problema mamelor minore are consecințe pe termen lung atât asupra mamei, cât și asupra copilului, de la cele medicale – prematuritatea și problemele asociate – până la cele psiho-sociale, men­ționează Organizația Salvați Copiii. În România, rata mortalității infantile a fost de 6,2 la mia de născuți vii în 2019 (date temporare ale Institutului Național de Statistică), aproape dublă față de media Uniunii Europene (3,5 la mie).

Zece mămici minore, beneficiare ale asistenței DGASPC anul acesta

Aceste concluzii sunt validate și de statisticile întocmite de specialiștii Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău, în grija cărora ajung multe dintre aceste copile devenite mămici. „Ca și tipologie a acestor cazuri, putem vorbi de nivelul redus de informare a  familiei,  despre familii monoparentale, cu situații sociale și economice deficitare”, spun specialiștii DGASPC Buzău.

Pentru fiecare caz în parte există o analiză specială și se stabilesc proceduri de sprijin funcție de particularitățile acestuia. „De fiecare dată, în astfel de situații, analizăm oportunitatea oferirii unui serviciu specializat de tip centru maternal, dacă este vorba despre cuplul mamă-copil, dar luăm în calcul și posibilitățile de revenire în familie. În situația în care mămica își abandonează copilul în spital, analizăm toate variantele, însă, alături de cele prezentate mai devreme, intervine plasamentul către un asistent maternal profesionist. Dacă această mamă minoră are suportul familiei – și s-a constatat că în jumătate dintre cazuri a existat acest suport -, mămica minoră și nou-născutul revin în grija familiei. DGASPC acordă consiliere mamei minore și monitorizează situația împreună cu autoritatea locală care este mult mai aproape de familie și care are și obligativitatea să ne  sesizeze orice modificare se întâmplă în familia respectivă care ar putea schimba și care ar determina o altă decizie”, explică purtătorul de cuvânt al DGASPC Buzău, Roxana Kovacs.

De la începutul anului și până în prezent, zece minore devenite mămici au beneficiat de asistență din partea Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău. Aceste cazuri ajung în atenția DGASPC Buzău, fiind sesizate fie de către Spitalul Județean de Urgență Buzău, fie de către Poliție sau prin autosesizarea specialiștilor DGASPC. Când se află de existența unui astfel de caz, Poliția sau Spitalul Județean de Urgență Buzău anunță DGASPC. Specialiștii instituției fac o evaluare inițială, în regim de urgență și discută cu reprezentanții  unității medicale. „Ne deplasăm la domiciliul familiei, ne deplasăm la spital și discutăm cu minora și cu membrii familiei, pentru ca să putem să luăm cu toții o decizie în interesul superior al copilului, al nou-născutului și al mamei minore”, mai spune purtătorul de cuvânt al DGASPC Buzău.

La nivelul întregii țări, în anul 2019 au fost înregistrate 16.639 de sarcini în rândul adolescentelor, în scădere cu 9% față de anul 2018, potrivit sursei citate. De asemenea, în rândul adolescentelor sub 15 ani numărul de sarcini a scăzut în toate regiunile, cu excepția regiunilor Nord-Vest și Nord-Est, unde creșterea a fost de 11%. În anul 2019 au avut loc 4.290 de întreruperi de sarcină în cazul fetelor între 15 și 19 ani. Cu toate acestea, lipsa de educație face cele mai multe victime în rândul adolescentelor, pentru că cele mai multe sarcini (31,7%) se înregistrează în rândul fetelor cu un scăzut nivel de educație, studiul indicând o incidență de peste trei ori mai mare decât în rândul celor care au absolvit învățământul obligatoriu sau au studiat la liceu.

Un studiu al Organizației Salvați Copiii indică faptul că, în 2020, România avea aproape un sfert dintre mamele minore din Uniunea Europeană. Reprezentanții organizației spun că, anul trecut,  8.621 de fete au devenit mame înainte de vârsta majoratului, iar 725 dintre ele s-au aflat în această situație înainte de a împlini 15 ani.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker