Actualitate

18 ani de la explozia de la Mihăilești

În urmă cu 18 ani, în dimineața zilei de 24 mai 2004, un camion care transporta 20 de tone de azotat de amoniu în condiții nesigure, a derapat și a luat foc la Mihăilești. Două echipaje de pompieri s-au deplasat la fața locului, însă, în scurt timp, încărcătura camionului a explodat. 18 persoane au murit atunci, dintre care șapte pompieri  jurnaliștii buzoieni Elena Popescu și Ionuț  Barbu, precum și localnici aflați în zonă la momentul deflagrației, iar alte 13 persoane au fost rănite.

Un crater cu adâncime de 6,5 metri și un diametru de 21 metri s-a format în jurul locului exploziei, iar bucăți de metal au fost aruncate pe o rază de 200 de metri afectând acoperișurile mai multor case din zonă.

Cei trei reprezentanți ai firmelor care au asigurat transportul și livrarea azotatului de amoniu au fost găsiți vinovați. Aceștia au fost condamnați la câte patru ani de închisoare şi la plata unor despăgubiri. Inculpaţii au făcut apel, iar în octombrie 2007, magistraţii Tribunalului Vrancea i-au achitat.

Aveau să respingă ca nefondate toate cererile de despăgubiri formulate de părţile vătămate, ridicând sechestrele asiguratorii asupra bunurilor lor. Atât procurorii, cât şi 37 de părţi civile implicate în dosar au făcut recurs, care a fost admis pe 3 martie 2008 de Curtea de Apel Galaţi.

Articole similare