Sănătate

121 de pacienți infectați cu HIV în Buzău

La nivelul judeţului Buzău sunt înregistraţi 121 de pacienţi cu virusul HIV, având vârste cuprinse între 1 şi 60 de ani, informează Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Buzău cu ocazia Zilei Internaţionale de luptă împotriva HIV/SIDA.

Virusul afectează peste 38 de milioane de oameni în întreaga lume, aproximativ 2 milioane de persoane, în Europa, atrag atenţia specialiştii.

Virusul HIV este un virus ARN, din familia retroviride, adică purtător de enzime reverstranscriptază. Căile de transmitere ale infecţiei HIV sunt: parenterală (adică prin sângele şi produse derivate din sânge, contaminate cu virusul HIV), pe cale sexuală şi a treia cale este cea materno-fetală. Receptivitatea este generală, adică toată lumea poate să contacteze infecţia HIV şi ulterior să dezvolte o formă de boală. Infecţia acută se manifestă ca un sindrom pseudo-gripal, cu febră, poliadenopatii şi un exantem pasager. Infecţia cronică se stadializează în funcţie de viremie şi numărul de limfocite CD4. Stadiile infecţiei cronice cu HIV sunt: asimtomatic, simptomatic şi clasa C-stadializare, în stadiul de imunodeficienţă severă, numit şi SIDA”, informează dr. Bogdan Micu, şeful Secţiei Boli Infecţioase din cadrul SJU Buzău.

Potrivit medicilor specialişti, cei mai mulţi dintre pacienţii înregistraţi cu virusul HIV sunt bărbaţi iar procentul de repartiţie urban/rural este egal.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker