Actualitate

12 localități din România și-au pierdut masiv locuitorii! Jumătate sunt din Buzău

12 localități din România au înregistrat, în ultimii 30 de ani, o pierdere masivă a numărului de locuitori. Mai trist este că jumătate din aceste 12 localități sunt din județul Buzău. Cea mai la îndemână explicație pentru care se pleacă atât de mult din acest județ este, spun economiștii, salariile mult prea mici. Cu toate acestea, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, are ambiții mari și susține că  își dorește „ca Buzăul să devină unul dintre orașele cele mai bune de locuit din România”.

Primele 100 de localități din topul localităților depopulate au pierdut echivalentul populației unui județ mai modest (de circa 300.000 de locuitori). Valea Salciei este într-o situație similară. De la peste 1.000 de locuitori, mai are mai puțin de 600. Celealte cinci localități care au pierdut mulți locuitori sunt Mărgăritești (populația a scăzut în ultimii 30 de ani cu 57,5 la sută), Cănești (50,2 la sută), Pardoși (54,15 la sută), Bozioru (45,77 la sută) și Lopătari (42,94 la sută). În Pardoși locuiesc 315 persoane și doar în ultimii 10 ani populația a scăzut cu 30,46 la sută.

În peste 20 de localități din România populația nu depășește 500 de oameni, cazul cel mai dramatic fiind cel de la Bătrâna, unde sunt 88 de localnici. Despre localitatea Bătrâna din Hunedoara s-a mai scris. Este cea mai mică din țară, având 88 de locuitori. A doua este Brebu Nou, urmată de Ceru-Băcăinți din județul Alba.

De altfel, oamenii din cele mai mici 100 de localități ar încăpea adunați într-un oraș de dimensiunea Slatinei sau Călărașiului, iar primele cele mai mici 1.000 de localități ar încăpea în București.

Partea proastă e că scăderea populației nu este o veste bună din foarte multe motive. Pe plan fiscal înseamnă creșteri de taxe, iar în zona pieței muncii înseamnă creșterea vârstei de pensionare. Una peste alta, scăderea populației României, mai ales în perspectiva deceniilor următoare, ar trebui să le dea coșmaruri celor din Guvern. Să sperăm doar că toate aceste date vor fi luate foarte în serios de diriginții politici naționali.

România a înregistrat o scădere a populaţiei de 4 milioane de persoane în ultimii 30 de ani, ajungând în 2021 la nivelul din 1966, a declarat preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei. El arată că ritmul scăderii populaţiei rezidente s-a redus în ultimii ani, dar este încă la o valoare apreciabilă, la fel ca în alte țări din estul Europei.

INS menţionează că procesul de îmbătrânire demografică s-a adâncit, comparativ cu zece ani în urmă (recensământul din 2011 – RPL2011), remarcându-se creşterea ponderii populaţiei vârstnice (de 65 ani şi peste). Indicele de îmbătrânire demografică s-a depreciat cu aproape 20 de puncte procentuale, crescând la 121,2 persoane vârstnice la 100 persoane tinere (RPL 2021) comparativ cu 101,8 (RPL2011).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker