Cultură

11 proiecte câștigătoare la ediția a treia „Științescu”

Fundația Comunitară a dat startul finanțării proiectelor selectate în  cea de-a treia ediție a programului Fondul „Științescu”. Este vorba despre programul prin care sunt finanțate diverse proiecte educaționale propuse de elevi, profesori, părinți sau de reprezentanții unei comunități, proiecte din domenii precum științe, tehnologie, inginerie sau matematică. El se adresează copiilor între 6 și 19 ani, și are aplicabilitate în domeniile STEM, adică științe, tehnologie, inginerie, arte digitale și matematică. La această ediție au fost selectate nu mai puțin de 11 proiecte: „Știința din grădină”, „Caravana Științelor”, „RoboCaravana STEM”, „Discovery HUB”, „Natura-Laborator Gigantic”, „Vânătorul de Sateliți”, „Aleea Senzorială”, „RoboMeteo”, „Lumea Paratethys”, „Eco-Hidro legumicultură” și „EduSTEAM – TV Buzău”.

Cele mai multe aparțin unor organizații care s-au făcut cunoscute la nivelul comunității și prin alte proiecte, cum ar fi, spre exemplu,  „Zestrea Bisoceană” sau Asociația RadioȘtiința. Prin urmare, proiectele care au obținut sprijin financiar și mentorat prin Fondul Științescu Buzău 3.0, implementat în Buzău de Fundația Comunitară, aparțin Asociației Zestrea Bisoceană, care dorește amenajarea unei grădini educative și interactive în Bisoca, Asociației TEHNIC 2010, care și-a propus organizarea de târguri de științe cu ajutorul unei caravane prin județul Buzău – la Beceni, Lopătari, Săpoca, Mânzălești, Vintilă Vodă, Berca, Slănic -, unui grup de inițiativă „Homosapiens” care va organiza workshopuri interactive și tabere de vară în domeniul roboticii, matematicii și artelor digitale – la Buzău, Vintilă Vodă, Bisoca, Lopătari, Beceni, Murgești și Năruja -, unui alt grup de inițiativă CJE BZ  care va înființa un hub dedicat educației STEAM în Buzău.

„MagicSTEAM”, un alt grup de inițiativă, are susținere prin Fondul Științescu pentru a realiza ateliere practice de științe adresate elevilor din Pătârlagele și din județul Buzău, în timp ce grupul de inițiativă  „VADU GARDIENILOR”  a obținut susținere pentru înființarea unui club de meteorologie la Vadu Pașii, Scurtești și Stâncești. La această ediție se continuă proiectele în domeniul radio-științei. Asociația RadioȘtiința  va înființa o Școală de vară de astronomie în Buzău, Poșta Câlnău, Mânzălești, Smeeni și Stâncești. Alt grup de inițiativă și-a propus amenajarea unei zone senzoriale în Parcul Marghiloman din Buzău, în timp ce „Fetele de la țară” vor organiza o Școală de vară și un spațiu educațional în domeniul geoștiinței în Merei.

Grupul de inițiativă „Iteachers” va realiza un sistem hydroponic pentru creșterea legumelor în Săpoca, iar un altul dorește înființarea unui studio media și a unui canal de știri în domeniul științelor în Buzău.

Științescu este un program național de finanțare pentru proiecte educaționale în domeniile STEAM (științe, tehnologie, inginerie, arte digitale, matematică) care fac știința mai atractivă pentru copii și tineri cu vârste cuprinse între 6-19 ani. Programul sprijină pasiunea pentru științe și arte digitale și încurajează inițiativele care ajută la dezvoltarea abilităților necesare generației de inovatori ai secolului XXI.

Fondul Științescu Buzău 3.0 este implementat în Buzău de Fundația Comunitară Buzău în parteneriat cu Romanian – American Foundation, Federaţia Fundaţiile Comunitare din România (FFCR) și de partenerii companii locale: Somaco Grup Prefabricate, Romoil 2003, Clinica Angi San, Tina Prodcom – Zincare Buzău, Voestalpine Railway Systems Romania, SLY Nutritia, Multiprod Energo, Snick, Travertec, DADA Comapel, Nikost Impex, Tehnostar.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker