ActualitateCultură

100 de mărțișoare roditoare, la Buzău

Un gest aparte a fost făcut de cercetătorii buzoieni și tinde să devină o tradiție pe 1 martie. Este vorba despre gestul cercetătorilor legumicoli de la Stațiunea de Cercetare pentru Dezvoltare Legumicolă, care au pregătit și oferit în prima zi de primăvară 100 de mărțișoare speciale constând în  plicuri cu semințe din galeria de soiuri cercetate și brevetate în cei 66 de ani de existență de către această instituție fanion a legumiculturii românești. Darul lor de mărțișor evidențiază foarte bine legătura ancestrală a omului cu ritmurile naturii, implicit cu muncile agricole, având în vedere că mulţi etnologi consideră că „Sărbătoarea Mărtişorului” își are rădăcinile în vechile ceremonii tracice de celebrare a primăverii, fiind un obicei dintr-un ciclu mai mare, ce marchează anumite etape ale trecerii de la iarnă spre vară și coincide cu începutul unui nou ciclu al vegetaţiei.

„Firele răsucite ale mărţişorului reprezintă încercarea de a influenţa magic unitatea contrariilor calendaristice: lumină-întuneric, căldură-frig, iarnă-vară, dar şi a celor biologice: fertilitate-sterilitate, feminin-masculin, moarteviaţă. În rezultatul împletirii celor două fire, văzute ca forţe universale, se împăcau contradicţiile, asigurând bunul mers al lumii. Şnurul alb-roşu este un simbol străvechi al generării şi regenerării continue a vieţii. Cele două fire unesc întunericul şi lumina, viaţa şi moartea, dragostea şi ura, binele şi răul, sănătatea şi boala, speranţa şi frica”, consemnează cercetătorul Varvara Buzilă doctor, conferențiar universitar, Preşedintele Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

Pe de altă parte, inițiativa cercetătorilor legumicoli a avut ca scop  și promovarea imaginii Stațiunii de Cercetare din Buzău, care, știm cu toții că pune în vânzare, pe lângă răsaduri de legume și foarte multe semințe de plante aromatice, medicinale și decorative.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker