Actualitate

Unde au greșit procurorii DIICOT în dosarul afaceristului Dorin Marinescu, zis ,,Piticu”

Unul dintre dosarele ,,grele” ale DIICOT Buzău instrumentat de fostul procuror Nicolae Petroșel ar putea fi închis definitiv, după ce rechizitoriul nu a fost refăcut nici a doua oară.

Judecători de la Curtea de Apel Ploiești au constatat neregularitățile actului de sesizare a instanței în dosarul în care afaceristul Dorin Marinescu, zis ,,Piticu”, și alți doisprezece inculpați, printre care un fost judecător, un executor judecătoresc și mai mulți polițiști, nu au fost remediate de procurorii DIICOT în decembrie 2018 și atrage imposibilitatea stabilirii obiectului și limitelor judecății, motiv pentru care au decis în camera preliminară restituirea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – DIICOT -Serviciul Teritorial Buzău. Decizia este definitivă. ,,Respinge ca neîntemeiată exceptia nulității absolute a referatului nr. 2244/III-13/2018 emis la data de 10.12.2018 de Parchetul de pe lângă ICCJ-DIICOT – Biroul Teritorial Buzău. Constată că neregularitățile actului de sesizare nu au fost remediate și atrag imposibilitatea stabilirii obiectului și ­li­mitelor judecății. În baza art. 346 alin. 3 lit. a Cod procedură penală dispune restituirea cauzei la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție –DIICOT- Biroul Teritorial Buzău. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă”, se precizează în soluția pe scurt a instanței.  Astfel, cauza nu poate fi judecată pe fond.

Odată dosarul restituit, ancheta trebuie refăcută, însă este puțin probabil ca acesta să se mai întoarcă în instanță după ce judecătorii au decis în luna noiembrie 2018, tot în camera preliminară, să excludă toate probele rezultate din înregistrările comunicațiilor și în mediu ambiental efectuate în baza mandatelor. Dosarul a fost trimis în instanță în 27 aprilie 2017, iar de atunci s-a plimbat între Curtea de Apel Ploiești și Înalta Curte de Casație și Justiție.

În noimebrie 2016, dosarul a produs teamă în rândul „greilor“ Buzăului, prin arestarea afaceristului Dorin Marinescu „Piticu“ și cercetarea fostului judecător sindic de la Tribunalul Buzău Mihail-Gabriel Stănescu. După cinci luni, rechizitoriul era trimis la Curtea de Apel Ploiești, iar după jumătate de an, judecătorii instanței au înapoiat dosarul la DIICOT după ce au admis excepția invocată de către Marinescu privind neregularitatea întocmirii ­rechi­zitoriului în ceea ce îl privește, cu referire la concordanța dintre expunerea activităților infracționale și încadrarea în drept a acestora. După un „du-te-vino” între Curtea de Apel Ploiești și Înalta Curte de Casație și Justiție, unde s-au judecat mai multe contestații ale inculpaților, dosarul s-a întors la instanța de fond, iar în luna noiembrie 2018, cauza a fost retrimisă la DIICOT pentru refacerea rechizitoriului, după ce din materialul probator au fost excluse interceptările și înregistrările comunicațiilor și în mediu ambiental efectuate în baza mandatelor emise de Tribunalul Buzău și Curtea de Apel Ploiești. În total, 44 de mandate de  interceptare au fost anulate de judecători, exact baza rechizitoriului cu care cei 13 inculpați au fost trimiși în judecată.

Dorin Marinescu, zis Piticu, a fost trimis în judecată pentru 25 de fapte, între care săvârșire, inițiere și constituirea unui grup infracțional organizat, împiedicarea organelor de control financiar de a intra în condițiile prevăzute de lege, în sedii, incinte ori pe terenuri, în scopul efectuării verificărilor financiare. Alte 11 persoane sunt judecate alături de afacerist.

Constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală în formă calificată, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani, inducerea în eroare a organelor judiciare și dare de mită – acestea sunt acuzațiile cu care procurorii DIICOT Buzău au trimis în judecată douăsprezece persoane, între care controversatul om de afaceri Dorin Marinescu zis Piticu, fostul judecător de la Tribunalul Buzău Gabriel Stănescu, patru polițiști – trei de la IPJ Buzău și unul de la IGPR-, și un expert  tehnic judiciar din cadrul Tribunalului Buzău, Vartan Roșioru, în dosarul în care primul a fost arestat preventiv la sfârșitul anului 2016.

Potrivit DIICOT, Dorin Marinescu, zis Piticu, a fost trimis în judecată pentru 25 de fapte, între care săvârșire, inițiere și constituirea unui grup infracțional organizat, împiedicarea sub orice formă a organelor competente, de control financiar, de a intra în condițiile prevăzute de lege, în sedii, incinte ori pe terenuri, în scopul efectuării verificărilor financiare, fiscale și vamale, evaziune fiscală în formă calificată, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani, inducerea în eroare a organelor judiciare și dare de mită. Din același lot a mai fost trimisă în judecată Carmen Marinescu, acuzată de 17 fapte, dar și angajați ai omului de afaceri, suspectați de numeroase infracțiuni economice și de constiuire sau aderare la un grup infracțional organizat.   În același dosar, au mai fost trimiși în judecată Mihail Stănescu, la data faptelor judecător la Tribunalul Buzău, Secția a II-a Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal, pentru săvârșirea a șase infracțiuni de luare de mită. Alți patru polițiști au fost trimiși în judecată: Liviu Gavrilă, la data faptelor șef al Biroului de Macrocriminalitate Economică în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor și Gheorghe Chiurciu, la data comiterii faptelor comisar șef în cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, Dănuț Draghia din cadrul IPJ Buzău și Ionel Onel, de asemenea angajat al Poliției Județene Buzău.

2 Comentarii

  1. asa se întîmplă cînd sînt implicați oameni din justiție scapă ușor tot clanu , trebuia condamnați toti cu pedepse aspre și toate sa fie cu executare

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker