Fostul primar al Buzăului Constantin Boșcodeală a pierdut definitiv procesul cu Primăria municipiului, care a cerut în instanță recuperarea de la acesta a peste 40.000 lei reprezentând contrava­loarea unui contract de asistență juridică, încheiat în 2013 cu un cabinet de avocatură, în condiții de nelegalitate.

La acel moment, cu șapte juriști angajați, Primăria Buzău a plătit, fără să aibă aprobările legale, 44.169 lei pentru servicii de reprezentare juridică, fostul primar Constantin Boșco­deală încălcând astfel, cu bună știință, dispozițiile fostului șef de partid Victor Ponta, care, printr-o ordonanță de urgență din 2012, privind ­une­le măsuri de reducere a cheltuielilor publice, dispunea în mod expres autorităților publice să mai taie din contractele de consultanță și reprezentare juridică cu diverse case de ­avo­catură, plătite din bani publici, dacă instituțiile respective aveau departamente de juriști plătiți în același scop; unii însă au luat-o, probabil, ca pe o recomandare, nu ca obligativitate.

Datele apar și într-un raport pe 2012-2015 al Corpului de Control al primului-ministru, făcut public  în 2016, și în care Primăria Buzău este nominalizată ca fiind una dintre cele 147 entități publice aproximativ jumătate din numărul entităților care au făcut obiectul acțiunii de documentare care au avut încheiate contracte de asistență, consiliere și reprezentare juridică cu diverse forme de exercitare a profesiei de avocat (cabinete indivi­duale, cabinete asociate, societăți profesionale și societăți  profesionale cu răspundere limitată), pentru care a fost plătită suma totală de 149.872.621,62 lei, cu TVA. Din cele 147 de entități publice, un număr de 104 (aproximativ 70% dintre acestea), au avut în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică. Este și cazul Primăriei Buzău, care este nominalizată în raport ca fiind una dintre cele cinci entități publice care au efectuat cele mai mari plăți pentru servicii juridice achiziționate, fără aprobările prevăzute de lege: „(…) după cum urmează: Primăria Municipiului Buzău – 44.169,00 RON, cu TVA, Primăria Municipiului Focșani – 11.200,00 RON, cu TVA, Agenția Națională pentru Protecția Mediului – 17.020,49 RON, cu TVA, Agenția Națională pentru Locuințe – 8.837,72 RON, cu TVA, respectiv Societatea «Radioactiv Mine­ral» S.A. Măgurele – 3.000 RON, cu TVA“.

Plățile au fost efectuate către CABINET INDIVIDUAL AVOCAT „LUCIAN-DAN VLĂDESCU”, iar potrivit Camerei de Conturi, în baza unui contract de asistență juridică încheiat în data de 9 octombrie 2013 fără să ­exi­ste aprobarea Consiliului Local al municipiului Buzău. Fiind considerată plată ilegală, actuala administrație locală a fost obligată de Camera de Conturi să recupereze sumele respective, motiv pentru care s-a îndreptat în justiție împotriva celor respon­sabili de plata banilor – fostul primar Constantin Boșcodeală și fostul director economic Ion Gegea, ultimul judecat acum pentru constituire de grup infracțional organizat într-un dosar al DIICOT Buzău, care are la bază documente ce dovedesc exonerarea unor prieteni ai fostei administrații locale de plata unor dări la bugetul local.

Atât în faza fondului cât și la apel, Primăria Buzău a avut câștig de cauză, însă doar Boșcodeală a fost obligat de instanță să plătească din buzunar atât contravaloarea contractului de asistență juridică, cât și penalitățile aferente. În total, 44.169 lei, plus 12.909 lei reprezentând dobândă legală calculată asupra ­de­bitului principal până la data de 18.07.2016, precum și în continuare până la data plății efective a acestuia. Gegea a dovedit în instanță că nu se face responsabil de încheierea acelui contract astfel că un complet de la Tribunalul Buzău i-a admis apelul și l-a scos din cauză, fiind exonerat de plata sumelor respective împreună cu Boșco­deală.

Decizia definitivă de la Tribunalul Buzău a fost atacată cu recurs de Constantin Boșcodeală, iar ce­rerea va fi judecată la Curtea de Apel Ploiești.

Cine este avocatul?

Avocatul din cauza căruia Boșcodeală trebuie să scoată bani din buzunar pentru asistența juridică de care ar fi beneficiat Primăria Buzău este Lucian Dan Vlădescu fost șef al ANRMAP, agenția națională care se ocupă cu achizițiile publice. Ei bine, avocatul Lucian Dan Vladescu, a fost coleg de facultate cu Victor Ponta și chiar consilier la cancela­ria. Fostul premier l-ar fi demis în 2013 de la șefia ANRMAP, scrie presa centrală, într-o criză de nervi din cauza informațiilor apărute în presă privind datoriile pe care le avea la întreținere și la bănci. Oficial, Vlădescu a demisionat de la ANRMAP după sprijinirea unui amendament prin care pragul pentru achiziții directe, fără licitații, a fost ridicat de la 15.000 de euro la 100.000 de euro. Avocatul Vlădescu a fost chiar catalogat ca fiind ,,nebunul” licitațiilor pe tabla de șah a banilor ­pu­blici.

În octombrie 2017, avocatul Dan Lucian Vlădescu, cunoscut ca fiind un alt apropiat al lui Dragnea, a devenit președinte al Autorității de Audit al Curții de Conturi a României. El a fost numit președinte al ANRMAP (2012-2013) de premierul de atunci Victor Ponta, la insistențele lui Liviu Dragnea. În vara lui 2013, Vlădescu a demisio­nat din fruntea ANRMAP, el fiind ,,sancționat” cu mutarea în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom (2013-2015), fiind chiar și consilier onorific al Ministrului Justiției Robert Cazanciuc.

Mașina Poliției Locale, la dispoziția lui Boșcodeală

Recent, Tribunalul Buzău a admis, în parte, o acțiune formulată de Primăria Buzău și l-a obligat la plata a 54.847,77 lei reprezentând cheltuieli nelegale pentru întreținerea și funcționarea autoturismului Skoda BZ 10 PBZ  și 38.317,59 lei reprezentând cheltuieli pentru întreținerea și funcționarea în anul 2015 a celui de-al doilea autoturism, peste normativ, precum și dobânzi aferente primelor două sume, calculate până la data de 30.06.2016, precum și la plata, în continuare, a dobânzilor de la data de 30.06.2016, până la data plății efective. Instanța a respins capetele de cerere ale reclamantei privind obligarea fostului primar la plata sumei de 28.062 lei reprezentând cheltuieli de personal cu dobânzile aferente, respectiv obligarea la plata cheltuielilor de judecată. Decizia nu este definitivă și a fost deja atacată cu apel de Constantin Boșcodeală.

Acesta este doar unul dintre procesele intentate de Primăria Buzău fostului edil pentru recuperarea unor prejudicii stabilite de Curtea de Conturi. De asemenea, Constantin Boșcodeală se “războiește” în instanță și Direcția Regională de Administrare Fiscală care deja i-a vândut mai multe bunuri imobile, dar continuă procedurile pentru acoperirea prejudiciului din dosarul “Gloria”.

Povestea mașinii Skoda Superb pentru care Boșcodeală ar putea fi obligat să plătească aproape un miliard lei vechi Primăriei pentru perioada în care se plimba ilegal cu acest autoturism este una lungă, având la bază un raport al Camerei de Conturi care se concluziona cu un prejudiciu de aproape 130.000 lei. Autoturismul, cumpărat cu aproape 30.000 de euro de Primărie în anul 2012, a intrat în atenția Camerei de Conturi încă din 2014, când auditorii au precizat că mașina a fost luată ilegal, pentru că, la acea vreme, legea interzicea achiziția de autoturisme cu o capacitate cilindrică mai mare de 1.600 centimetri cubi și mai scumpe de 18.000 de euro.

Drept urmare, primarul Constantin Boșcodeală a transferat autoturismul la Poliția Locală, însă l-a folosit în interes de serviciu, dar și personal, transformându-și și șoferul în polițist local. A fost o altă neregulă ce a condus la un alt raport al auditorilor, care au constatat că tot consumul de carburant din acea perioadă a reprezentat un prejudiciu pentru bugetul local.

Fără să țină cont de cele mai elementare reguli stabilite de legile țării, Boșcodeală s-a folosit de fondurile publice pentru necesitățile sale personale. Documentele oficiale indică faptul că, în anul 2013, Primăria Buzău a achiziționat o mașină Skoda cu numărul BZ-1-PBZ, în valoare de 28.437 euro. Mașina de lux a fost trecută în folosință Direcției Poliția Locală, deși această instituție mai avea în utilizare alte zece autoturisme, depășind normativul stabilit prin lege. Inspectorii Camerei de Conturi au descoperit, însă, că limuzina Skoda nu a ajuns în garajul polițiiștilor locali, ci în utilizarea personală a primarului Boșcodeală.

,,În baza contractului de furnizare nr. 19701/29.11.2012, UATM Buzău a achiziționat, în 2013, un autoturism pentru transport persoane, marca Skoda, cu o capacitate de 198 cmc, în valoare de 124.474 lei (28.437 euro), prin derogare de la prevederile legale care interziceau achiziționarea de autoturisme care depășeau suma de 18.000 euro (…) Așa cum rezultă din verificare, în perioada februarie 2013-2015, autoturismul achiziționat pentru necesitatea poliției locale nu a fost folosit potrivit destinației pentru care a fost cumpărat, respectiv, pentru funcționarea poliției locale, acesta fiind la dispoziția primarului Constantin Boșcodeală, așa cum rezultă din documentele verificate și din explicațiile furnizate de persoane cu atribuții”,  se arată în documentul citat.

Potrivit foii de parcurs a autoturismului Skoda, ,,au fost efectuate deplasări în diferite orașe din țară, cum ar fi: București, Brașov, Ploiești, Târgoviște, Constanța, zone unde poliția locală nu are competențe teritoriale. Menționăm că aceste deplasări nu sunt justificate cu ordine de deplasare semnate de ordonatorul de credite al UATM Buzău care să fie confirmate de instituția sau entitatea unde au fost efectuate deplasările, precum și scopul acestora”.

De asemenea, se arată în documentele citate, ,,în 2015, Poliția Locală și Direcția Evidență Populației au utilizat un număr de 17 autoturisme, din care zece folosite de poliția locală și alte șapte, pentru alte activități, inclusiv autoturismul Skoda (…) Prin depășirea normativului privind dotarea cu autoturisme și prin utilizarea mașinii Skoda cu nr. de înmatriculare BZ-10-PBZ pentru alte scopuri decât cele ale poliției locale, care fusese achiziționat prin excepție de la prevederile legale care interziceau achiziționarea de autoturisme, a fost produs un prejudiciu la bugetul local în suma de 128.480 lei”, susțin inspectorii financiari.

Ce înseamnă acest prejudiciu: ,,88.783 lei, că urmare a utilizării autoturismului Skoda, reprezentând cheltuieli pentru întreținerea și funcționarea acestuia și 39.697, ca urmare a utilizării celui de-al șaptelea autoturism peste normativul legal privind dotarea cu automobile”. Suma de 88.684, reprezentând cheltuieli pentru întreținerea și funcționarea mașinii Skoda, se adună astfel: 20.785 lei, reprezintă consumul de carburant, 15.167 lei, cheltuieli cu amortizarea autoturismului și 28.062 lei – cheltuieli de personal pentru Gheorghe Ioniță, polițist local, folosit că șofer pe autoturismul Skoda.

DISTRIBUIȚI
loading...

4 COMENTARII

  1. SA VEDETI CUM SI CAT VOR PLATI ACTUALI CONSILIERI DE LA PRIMARIA BUZAU PENTU DECIZIILE LUATE!!!ORICUM LA VIITOARELE ALEGERI CEI DE LA PSD,PRO,ALDE NU VOR MAI FI VOTATI!!!IN LOC SA VINA IN SPRIJINUL CETATENILOR EI SE OCUPA DEX> DE DARAMARE GARAJURI CU MOTIVATIA CA …FAC PARCARI!!!TE APUCA RASUL:LA 50 DE GARAJE DARAMATE (cu 50 autoturisme)SE CASTIGA,,,INCA 8LOCURI DE PARCARE!!!TOVARASUL TOMA CARE ESTE INGINER SA PUNA MANA PE RULETA SI CALCULATOR SI ….DACA POATE SA MA CONTRAZICA!!!CE AU OBTINUT?SUTE DE VOTANTI CARE EXTRAPOLATI CU FAMILII SI PRIETENI SE TRANSFORMA IN MII DE VOTANTI NU-I VOR MAI „”BAGA ÏN …URNA!!!!BASCA CA AM INTELES CA SUTNSI ALTE INTERESE!!!DE ASEMENI SOLICITAM PUBLIC CA TOVARASUL TOMA SA PUBLICE PE SITE-ul PRIMARII CONCESIONARIE DE TERENURI PE CARE S-AU CONSTRUIT SI ALTE OBIECTIVE SI DACA…LE DARAMA!!!!II VA COSWTA FF SCUMP ACEASTA NEMERNICIE!!!!VOR VEDEA LA …ALEGERI

  2. Mihaela !!! nu tin cu Toma dar vorbesti sa te afli in treaba : Masina de serviciu a Dom Toma e un Duster condus de soferul lui si masina e parcata in Primarie .Masina personala a lui Toma este un Toyota Land Cruiser , si aia o poate parca in curtea sa daca stii unde e . Asa ca nu mai vorbi aiurea 🙂

  3. In interes personal foloseste si Toma autoturismul de serviciu pe care il parcheaza zilnic in curtea casei sale….asta de ce nu verificati???

Comments are closed.