Actualitate

Record negativ în județul Buzău / Cel mai mare număr de incendii de vegetație din ultimii zece ani

În ultimele trei zile, efectivele Inspectoratului pentru Situații de Urgență  Buzău au fost solicitate să intervină pentru localizarea și stingerea a 79 incendii de vegetație uscată, mărăciniș și lăstăriș în zona de competență, suprafața afectată fiind de circa 1,370 ha. Acțiunile de acest fel se țin lanț de la începutul anului, numărul lor  fiind în creștere în ultima perioadă, când vremea de afară le-a permis cetățenilor din mediul rural să treacă la acțiuni de curățire a gospodăriilor și a terenurilor agricole. Din nefericire, astfel de acțiuni s-au terminat cu intervenția pompierilor care au fost solicitați să stingă incendiile, în unele zile fiind mai mult de 30 de intervenții pe suprafețe de teren foarte mari și greu accesibile.

De la începutul anului și până în prezent, pe teritoriul județului Buzău, s-au înregistrat un număr de 286 arderi necontrolate, su­prafața afectată fiind de peste 4,370 ha.

Din analiza statistică efectuată la nivelul Centrului Operațional Județean Buzău, se constată o creștere alarmantă a numărului de arderi necontrolate produse în acest an.

Astfel, în primele 70 de zile ale acestui an au fost înregistrate mai multe intervenții de acest gen decât cele înre­gistrate anual în ultimii zece ani. Sute de pompieri, mii de kilometri parcurși, mii de ore de acțiune… Toate acestea pentru a proteja comunitățile de inconștiența unor oameni care incendiază terenurile fără a ține cont de pericolele la care îi expun pe ceilalți.

Ce spun statisticile

Din statistica Centrului Operațional Județean a reieșit faptul că la nivelul ISU Buzău au fost gestionate, în 2009, 178 , în 2010, 72 , în 2011 – 248, în 2012 – 210 , în 2013 – 60, în 2014 – 58, în 2015 – 195, în 2016 – 239, în 2017 – 255, iar în 2018 – 284.

,,În continuare riscul de producere a arderilor necontrolate rămâne crescut, fapt pentru care solicităm cetățenilor să dea dovadă de responsabilitate, să îndemne pe cei care incendiază terenurile să renunțe la astfel de acțiuni, să anunțe de îndată la 112 orice început de incendiu și să acorde sprijin autorităților locale și pompierilor în stingerea incendiilor de vegetație uscată”, transmite Biroul de Presă al ISU Buzău.

Șefii serviciilor voluntare pentru situații de urgență, convocați la sediul ISU

Reprezentanții ISU  Buzău i-au convocat la sediul instituției pe șefii serviciilor voluntare pentru situații de urgență, care ar trebui să cunoscă mai bine situația din teritoriu și să ia măsuri preventive pentru a nu se ajunge la situații dezastruaose. Până acum incendiile pe mii de hectare de vegetație au fost ținute de pompierii ISU Buzău sub control, nefiind puse în pericol vieți omenești și nici gospodării, dar acțiunile iresponsabile au dus la zeci de acțiuni ale salvatorilor. “În cadrul activității au fost prezentate noutățile legislative din domeniul si­tuațiilor de urgență, atât în ceea ce privește protecția civilă, cât și prevenirea incendiilor. Având în vedere numărul mare de arderi necontrolate din această perioadă, au fost dispuse măsuri preventive ce trebuie realizate la nivelul comunităților locale de către personalul S.V.S.U. în vederea scăderii numărului de astfel de evenimente”, transmit pompierii pe pagina de socializare a instituției.

Conducerea ISU Buzău a convocat într-o întâlnire toți șefii serviciilor private pentru situații de urgență de la nivelul județului Buzău în data de 7 martie, când au fost prezentate principalele activități preventive și de pregătire ce se vor desfășura în anul 2019, precum și noutățile legislative din domeniu. Pe de altă parte, cu această ocazie au fost analizate intervențiile realizate în cooperare ISU-SPSU, comanda inspectoratului adresând mulțumiri pentru sprijinul de care au beneficiat structurile profesioniste din partea serviciilor private în gestionarea situațiilor de urgență.

Ce recomandări au pompierii pentru populație

În continuare, riscul producerii unor astfel de evenimente rămâne crescut din cauza vegetației uscate existente, condițiilor meteo fără precipitații și cu vânt puternic, precum și inconștienței de care dau dovadă cetățenii când își igienizează terenurile fără să asigure un minim de măsuri de siguranță.

“Solicităm cetățenilor să dea dovadă de responsabilitate, să îndemne pe cei care incendiază terenurile să renunțe la astfel de acțiuni, să anunțe de îndată la numărul unic de urgență 112 orice început de incendiu și să acorde sprijin autoritățiilor locale și pompierilor în stingerea incendiilor de vegetație uscată sau la fond forestier”, transmite ofițerul de presă al ISU Buzău, George Crețu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker