În perioada 15 – 20 aprilie, au loc acțiuni de ecologizare a apelor de pe Valea Buzăului, inițiativa aparținând unei echipe  numită Balkan River Defence, condusă de biologul și atletul olimpic sloven Rok Rozman. De asemenea, în această perioadă va fi organizat și un protest. Este vroba despre un “protest plutitor”, format dintr-o  flotilă de caiace și ambarcațiuni de rafting, față de politicile care nu respectă mediul și serviciile  pe care le oferă aceste ape.

Astfel, acțiunile vor include spectaculose coborări ale caiaciștilor și vor culmina cu o flotilă pe râul Buzău, o acțiune de ecologizare, proiecția filmului „The Undamaged” și muzică live sâmbătă seara, la tabara de bază Green Camp, la jumatatea distanței între Varlaam și Vadu Oii.

Echipa de activiști pentru protecția mediului are tabăra de bază la Gura Teghii (Green Camp), unde vor fi și organizate  și ateliere, proiecții de film și întâlniri cu localnicii care vor învăța să își protejeze râurile. În fiecare dimineață, echipa va străbate porțiuni de râu cu caiacul pe unul din cursurile de apă pus în pericol de microhidrocentrale, pe Bâsca Mică și Bâsca Rozilei, iar cei care nu sunt deprinși cu vâslele vor avea ocazia să ia contact direct cu regiunea, făcând drumeții sau mergând la pescuit.

Acțiunea din zona de munte a Buzăului face parte dintr-un turneu balcanic a echipei  Balkan River Defence, care se află la a patra ediție. În programul de anul acesta este inclusă și România, zona de munte cu râuri din județul Buzău, urmând ca în iulie echipa de activiști pentru protecția mediului să facă popas în Slovenia iar în Bulgaria urmând să ajungă în luna septembrie.

Activitățile pot fi urmărite pe social media (Facebook și Instagram @balkanriverdefence).

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

  1. Sa nu uitam esentialul. Protestul este indreptat in primul rand impotriva proiectului ilegal al Hidroelectricii, care lucreaza la captarea de la Surduc. Daca aceasta va fi pus in functiune, raul Basca Mare va ramane fara apa in judetul Buzau! Iar Basca Rozilei cu doar jumatate din apa! Se incalca total Directiva Cadru privind Apa, care interzice deteriorarea starii ecologice a raurilor.

Comments are closed.