Actualitate

FOTO | Şezătoare culturală pentru promovarea tradiţiei şi spiritualităţii în satul românesc

În prezenţa Arhiepiscop ului Buzăului şi Vrancei, ÎPS Ciprian, sâmbătă, 19 octombrie, la Ceainăria Culturală din municipiul Buzău a avut loc evenimentul „Firescul, adevărata sănătate a unei comunităţi“, care a cuprins două conferinţe pe teme culturale şi un atelier practic. La manifestare au mai participat şi Ana-Corina Săcrieru, preşedintele Asociaţiei Femeilor Ortodoxe, precum şi doi invitaţi de seamă din domeniul etnografiei şi al folclorului, respectiv lect. dr. Ionel Boamfă, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, şi etnograful Ion Cherciu.

Şezătoarea de la Cea­i­năria Culturală a fost organizată în contextul în care 2019 a fost declarat  „Anul omagial al satului românesc” (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) şi An comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti în Patriarhia Ro­mână.

În cadrul evenimentului cultural s-a discutat  despre semnificaţiile elementelor proprii costumului popular de la Curbura Carpaţilor şi valoarea inestimabilă a bisericilor de lemn din Buzău şi Vrancea, ca factor de identitate culturală a civilizaţiei româneşti, explicând specificul arhitectural unic al bisericilor de lemn din ţara Vrancei. Ionel Boamfă de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a vorbit despre mecanismele de funcţionare a structurilor de echilibru din satul românesc.

Evenimentul s-a în­cheiat cu un atelier de reţete culinare vechi din zona Curburii Carpaţilor expuse de Elena Mocanu, reprezentanta Asociaţiei Femeilor Ortodoxe din Vrancea, participanţii fiind invitaţi să deguste din produsele alimentare expuse.

Potrivit https://arhiepiscopiabzvn.ro arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei i-a feli­citat pe organizatori şi a subliniat rolul Asociaţiei Femeilor Ortodoxe în sprijinirea misiunii preoţilor în parohii: „Sunt încântat să constat şi să aflu că tot mai multe femei creştine ortodoxe practicante din Eparhia noastră doresc să se înscrie în Asociaţia Femeilor Ortodoxe, care, fie la astfel de evenimente, fie la locul de muncă şi, îndeosebi, la şcoală, le vorbesc copiilor despre aceste frumuseţi ce ne reprezintă pe noi ca popor. A venit vremea ca preoţii din parohii să fie sprijiniţi realmente de credincioşi şi mai ales de credincioase, fie la nivel local, fie prin intermediul acestei entităţi, numită Asociaţia Femeilor Ortodoxe. Îmi doresc ca viaţa bisericească să fie cât mai dinamică şi îmi exprim convingerea că dumnea­voastră puteţi veni cu foarte multe lucruri, unele nebănuite de mine, care să dea mai multă forţă misiunii preotului şi, implicit, a episcopului unei Eparhii”.

Evenimentul ,,Firescul, adevărata sănătate a unei comunităţi“ se înscrie în seria de activităţi derulate de Asociaţia Femeilor Ortodoxe – Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, care are drept scop implicarea femeilor ortodoxe în renaşterea spirituală a poporului român. Acesta a fost precedat de conferinţa ,,Modele ale inimii, modele ale minţii“, susţinută de Mihai Gheorghiu – preşedintele Platformei civice apolitice ,,Împreună“, dar şi de conferinţele ,,Educaţie şi conştiinţă“ şi ,,Alexandru Vlahuţă, primul şi ultimul“ , susţinute de Mircea Platon – redactor-şef al revistei ,,Convorbiri literare>”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker