Actualitate

FOTO | Crângul, o pădure protejată încă de pe vremea Brâncovenilor

OPINIA prezintă as­tăzi, în ediţiile print şi on-line, un nou reportaj al rubricii săptă­mânale cu specific turistic, realizată în colaborare cu „VINO ÎN BUZĂU“, cea mai completă platformă de promovare turistică a Buzăului. „VINO ÎN BU­ZĂU“ a fost concepută de o echipă de ­jur­nalişti, regizori şi producători de televiziune, ca o platformă de informare ­tu­ristică pentru a veni în întâmpinarea turiştilor dornici de aventură şi care doresc să cunoscă frumuseţile zonei. Conform managerului de proiect, jurnalistul Bogdan Vlădoiu, „VINO ÎN BUZĂU“ îşi propune să ajute eficient turiştii din ţară şi de peste hotare să descopere obiectivele turistice din judeţul Buzău, nefiind o platformă turistică oarecare, ci una care are un conţinut complet cu privire la obiective, tradiţii sau locuri de cazare şi masă din zona Buzăului.

Orice turist care ajunge în Buzău nu poate rata o plimbare relaxantă în Parcul Crâng. Codrul des de la marginea oraşului, care se întinde pe o suprafaţă de 10 de hectare, a vegheat secole la rând Buzăul şi a ajuns în prezent locul preferat de promenadă al buzoienilor şi nu numai.

Despre Crângul din Bu­zău se pomeneşte în documente încă din secolul al XV-lea, când pădurea din prezent făcea parte din Codrii Vlăsiei, o vastă întindere de pădure care ajungea până în zona unde astăzi este ridicat oraşul Bucureşti. Potrivit datelor istorice, prima atestare a acestei păduri cu numele de “Crâng” datează de pe 23 octombrie 1568, când Alexandru II Mircea, voievod al Ţării Româneşti, a folosit denumirea de “Crângul Târgului” într-un act prin care atesta că Episcopia Buzăului este proprietara acelui teren. Crângul din Buzău a fost întotdeauna protejat de domnitorii Ţării Româneşti. Constantin Brân­coveanu, de pildă, cere târgoveţilor din Buzău să taie tufele din pădure, dar să nu taie niciunul dintre copaci.

Amenajarea Crângului a fost realizată în secolul al XIX-lea. Atunci au fost trasate alei, au fost construie câteva cafenele, dar şi Cona­cul Trandafirilor. Clădirea a fost ridicată în anul 1897, după planurile unui arhitect elveţian care s-a inspirat din casele din zona de munte a Buzăului. Conacul este în prezent unul dintre cele mai apreciate restaurante din Buzău şi locul ideal de odihnă după o plimbare prin parc.

În Crâng se află şi o mulţime de statui, dar cel mai impresionant este obeliscul care se înalţă falnic în centrul parcului. Acesta a fost sculptat în anul 1976 pentru a marca 1.600 de ani de la prima ­ates­tare documentară a oraşului Buzău. Monumentul măsoară 26,8 metri înălţime, iar pe el sunt basoreliefuri cu scene din istoria României. Pot fi recunoscute figuri marcante ca Burebista, Mihai Viteazul sau Nicolae Bălcescu.

În centrul pădurii este şi un lac foarte frumos, care are în mijloc o mică insulă. Cei care ies în parc pot admira vara răţuştele şi peştii, iar iarna se pot bucura de peisajul îngheţat. Până de curând, oamenii se puteau plimba şi cu hidrobiciclete, însă acestea au fost eliminate pentru protejarea vieţuitoarelor din lac.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker