miercuri, 21 octombrie 2020

Ziua Satului Românesc, organizată în premieră la Buzău odată cu deschiderea magazinului de suveniruri

Muzeul Județean Buzău organizează duminică, 11 octombrie, prima ediție a Zilei Satului Românesc, eveniment realizat alături de Colegiul Național de Artă „George Apostu” Bacău și Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău. De asemenea, parteneri vor fi Asociația #better, Grupul Rural al Ordinului Arhitecților din România și Casa cu Blazoane Chi­oj­du aUniunii Arhitecților din România.

Evenimentul, prilejuit de Zilele Patrimoniului European, propune publicului buzoian o analiză a satului tradițional românesc, leagăn al valorilor și credințelor stră­moșești și factor determinant în procesul de formare a identității naționale. Totodată, se dorește a fi un semnal de alarmă asupra necesității conservării și valorificării patrimoniului cultural material și imaterial.

Mai mulți specialiști, etnografi, muzeografi și arhitecți, vor susține prezentări des­pre arhitectura și universul satului tradițional românesc. De asemenea, va avea loc verni­sajul unei expoziții, cu machete de case tradiționale românești, aflată în premieră la Muzeul Județean Buzău.

De la Școala de Var la Casa cu Blazoane

Dintre manifestările cuprinse în programul evenimentului amintim: Proiectul „Școala de vară” – prezentat de arhitectul Florin Enache, reprezentant al Asociației #better, „Model de bună practică în Buzău – Casa cu Blazoane, Chiojdu” – prezentat de dr. Doina Ciobanu și Florin Drăgulin (Casa cu Blazoane – Uniunea Arhitecților din România), „Universul satului tradițional buzoian reflectat în expoziția de etnografie a Casei Vergu Mănăilă”- prezentat de muzeograful Raluca Brașoveanu, „Ghidul de arhitectură pentru încadrarea în specificul local din mediul rural Zona subcarpatică Buzău” – prezentat de arhitectul Cornelia Zaharia, reprezentant al Grupului Rural al Ordinului Arhitecților din România.

De asemenea, cu această ocazie va avea loc vernisarea expoziției „Măiestrie și ingeniozitate în arhitectura satului tradițional românesc” și va fi deschis Museum Shop, ma­gazin de suveniruri.

„Activitățile se vor des­fășura duminică, 11 octombrie, începând cu ora 11.00, la sediul Colecției de Etnografie și Artă Populară <Vergu-Mănăilă>, din str. Războieni, nr. 8, municipiul Buzăum și vor fi transmise live pe pagina de Facebook a Colecției.

Expoziția <Măiestrie și ingeniozitate în arhitectura satului tradițional românesc>va putea fi vizitată începând cu ora 13.30. Accesul este gratuit în ziua evenimentului și este permis cu respectarea nor­melor ­sanitare în vigoare”,  se arată în comunicatul Muzeului Jude­țean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

loading...
error: Content is protected !!