Actualitate

Ziua Limbii Române, celebrată de politicieni buzoieni

Ziua Limbii Române este sărbătorită în fiecare an, pe 31 august și reprezintă încă un prilej prin care poporul român își reafirmă identitatea. O sărbătoare similară, numita Limba noastră, este și în Republica Moldova, celebrată în aceeași zi și al cărei scop este de a onora limba de stat. Deși se vorbește preponderent pe teritoriul României, limba română este vorbită în toată lumea de 28 de milioane de persoane, dintre care circa 24 de milioane o au ca limbă maternă. Comunități de vorbitori de limbă română se găsesc peste tot în lume, cele mai cunoscute fiind în Serbia (Provincia Autonomă Voivodina), Bulgaria, Ucraina (Cernăuți, Bugeac), Ungaria, Spania, Italia etc.

Limba română a evoluat din latina orientală, contactul prelungit cu populațiile slave fiind la originea unei părți importante din vocabular. În Evul Mediu și în perioada premodernă, au intrat în limbă un număr limitat de cuvinte maghiare, turcice vechi, turcice otomane și grecești, iar o influență puternică a avut-o limba franceză în secolul al XIX-lea. Cel mai vechi document păstrat, scris în limba română, este Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung, din 1521, care se referă la mișcările militare ale Otomanilor la Dunăre.

Deputatul Laurențiu Țepeluș, de profesie cadru didactic și fost director adjunct al Colegiului Național „B.P. Hasdeu” între anii 2007 și 2020, a transmis un mesaj grăitor în ceea ce privește importanța limbii române, iar, pe lângă a-i recunoaște unicitatea, a declarat și că singurul mod în care ne putem arăta recunoașterea pentru limba maternă este prin respectarea regulilor gramaticale și utilizarea corectă a vastului său vocabular.

„Limba pe care o numim maternă este esența identității noastre. Să fim români înseamnă și să înțelegem ce este dorul și de ce nu se poate traduce în altă limbă, înseamnă să știm că doina este doar a noastră, că un colind cu ler vestește o mare sărbătoare. Sărbătorim astăzi Ziua Limbii Române. O putem onora exprimându-ne corect, scriind cu respectarea regulilor gramaticale, citind o carte. O putem onora utilizând-o în toată splendoarea vocabularului său”, a transmis Laurențiu Țepeluș, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Același îndemn l-a avut și ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, care a spus că limba română nu trebuie să se piardă prin adoptarea împrumuturilor, tendință tot mai evidentă în ultimul timp, în special din limba engleză, ci trebuie cinstită unicitatea sa, propunând chiar să se adopte o „lege a limbii române”.

„Astăzi sărbătorim liantul primordial care ne definește ca națiune, limba română. Este o zi ce trebuie marcată așa cum se cuvine pentru a-i rememora istoria, a-i cinsti prezentul și a-i garanta un viitor în matca in care a fost așezată de marii creatori de limbă română. O limbă de o mare bogăție, cu vorbe ce pot descrie fiecare nuanță a sufletului, trebuie păstrată și promovată cu toată forța celor ce au menirea și puterea de ajunge la oameni, profesori, preoți, oameni de cultură, media și nu numai. Trăim, din păcate, un timp în care limba română tinde a-și pierde strălucirea, vocabularul vorbit se micșorează, cuvinte ce o pătează își fac loc în vorbirea curentă. Acest fenomen trebuie oprit și responsabilitatea este a noastră, a tuturor. Să fie nevoie de o lege a limbii române? Eu aș zice că da… Poate e momentul să repornim această discuție în societate”, a spus Lucian Romașcanu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker