ActualitateCultură

Ziua „doctorilor fără arginți”

Întâia zi din iulie este închinată sfinţilor „doctori fără de arginţi” Cosma şi Damian. Aceasta  se serbează pe alocuri sub denumirea de „Cosmandin”, nume compus din Cosma şi Damian sau „Cosmadin”. Credința populară este că sfinții Cosma şi Damian au fost nişte doctori care umblau prin lume din loc în loc şi tămăduiau pe bolnavi, fără a le lua pentru aceasta vreo plată.

Calendarul creștin ortodox prezintă numele a sute de sfinți mucenici, martiri, apostoli, cuvioși, ierarhi și mulți alții, dintre aceștia, o categorie aparte fiind cea a „doctorilor fără de arginți”, adică a celor care au vindecat oamenii fără să le perceapă taxe. Și regăsim trei perechi de Sfinți frați doctori fără de arginți cu numele Cosma și Damian care sunt pomeniți pe 1 iulie, 17 octombrie și 1 noiembrie. Sfinții care sunt prăznuiți astăzi  s-au născut și au trăit la Roma, în a doua parte a secolului al III-lea, fiind botezați încă din tinerețe. Amândoi au învățat medicina, care i-a ajutat să răspândească ușor credința creștină printre compatrioții lor. Aceștia le spuneau celor bolnavi că este necesar să se boteze pentru a fi vindecați complet.

Potrivit lucrării „Sărbătorile de vară la români. Studiu etnografic” (1910) a lui Tudor Pamfile, citat de Muzeul Național al Țărannului Român, în Transilvania, sărbătoarea de la 1 Iulie este cunoscută și sub numele de „Ana-Foca”: „B.P. Hasdeu, vorbind de această zi, spune: <În cursul lui Iuliu se serbează la 22 Sf. Foca, iar la 21 Sf. Ana. Din ambele aceste sărbători, poporul a compus pe Ana-Foca , ca nume al primei zile a lunii, deşi această zi e consacrată în special Sfinţilor Cosma şi Damian, din care, printr-o procedare analoagă, se compune poporanul Cosmandinul>”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare