Actualitate

Ziua Armatei, marcată în cadru restrâns la Buzău

Ziua Armatei României va fi marcată şi în acest an la Buzău însă evenimentele dedicate soldaţilor noştri care au căzut pe câmpurile de luptă.
Instituția Prefectului – Județul Buzău, în colaborare cu Garnizoana Buzău organizează duminică, 25 octombrie, Ziua Armatei. Având în vedere contextul epidemiologic cauzat de pandemia de COVID-19, evenimentul se va desfășura într-un cadru restrâns și vor fi respectate regulile de protecție sanitară.

Manifestările dedicate Zilei Armatei constau într-o ceremonie ce cuprinde două momente, care se vor desfășura după următorul program:

– La „Monumentul Eroilor Neamului”, din Bd. Nicolae Bălcescu, începând cu ora 10.00, se va oficia un serviciu religios și se vor depune coroane și jerbe de flori în semn de omagiu pentru eroii căzuți la datorie;

– La Cimitirul Eroilor din municipiul Buzău, începând cu ora 12.00, va avea loc slujba de Te Deum oficiată de IPS Ciprian, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care va fi urmată de alocuțiunea Comandantului Garnizoanei Buzău. Evenimentul se va încheia cu depunere de coroane și jerbe de flori.

25 octombrie – ziua când cinstim armata română

25 Octombrie este ziua de cinstire pentru eroismul și jertfele prin care oștirea noastră și-a îndeplinit misiunea nobilă de a apăra unitatea națională și integritatea teritorială a statului român. Pe data de 25 octombrie 1944, Armata Română a eliberat ultima localitate românească de sub ocupație străină: orașul Carei. Acțiunile militare pe care armata română le-a purtat în bătălia pentru Ardeal au alcătuit un drum glorios ce s-a soldat cu numeroase jertfe pe pământ transilvan.

Mii de militari din cadrul Armatei a IV-a, comandată de generalul Dăscălescu și trupele Armatei I ale generalului Atanasiu au căzut vitejește în luptele de la Sfântu Gheorghe, Târgu Mureș, Oarba de Mureș, Păuliș, Turda, Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare și Carei. Mai exact, peste 50.000 de oameni au fost atunci răniți sau morți. După încheierea acțiunii de eliberare a teritoriului patriei, după data de 25 octombrie 1944, Armata Română a participat la eliberarea Ungariei. Aici s-au desfășurat acțiuni militare pe Tisa mijlocie, pentru eliberarea orașelor Debrețin și Nyiregyhaza. Armata a participat și la marea operație pentru eliberarea Budapestei, acolo unde au avut o contribuție importantă la ruperea centurilor fortificate ale orașului și nimicirea marilor centre de rezistență.

Din 1830, anul înființării armatei române moderne, până în 1951, în tradiția românească nu a existat o zi dedicată exclusiv sărbătoririi acestei instituții. După Războiul de Independență din 1877 – 1878, aflată în centrul atenției, armata a participat anual la manifestările organizate de Ziua Înălțării Domnului, devenit ulterior, după Primul Război Mondial, Ziua Eroilor. În martie 1948, acest gen de sărbătoare a fost abandonat și reluat din anul 1994. În țara noastră, pe data de 20 iulie 1951, Prezidiul Marii Adunări Naționale a emis Decretul nr 125, ce declara ziua de 2 octombrie, pentru prima oară: Ziua Forțelor Armate ale R.P.R. Motivul alegerii acestei zile a fost faptul că, la 2 octombrie 1943, Stalin a aprobat organizarea Diviziei “Tudor Vladimirescu” din prizonieri de război, în “sâmburele” viitoarei “Armate Populare” din România.

În anul următor retragerii armatei sovietice din România, Ziua Forțelor Armate a fost mutată pe 25 octombrie, prin Decretul nr. 381 din 01.10.1959. Data de 25 octombrie 1944 semnifică data eliberării totale a nord-vestului Transilvaniei de sub ocupație și administrație străine. Data de 25 octombrie constituie amintirea unei zile de împlinire națională, atunci când armata română și-a îndeplinit menirea firească de a readuce la hotarele ei patria care a zămilsit-o. Acum, Ziua Armatei Române a devenit simbol. Ziua de 25 octombrie a rămas întipărită ca fiind ziua în care țara își sărbătorește armata și pe cei care au fost și sunt în slujba ei.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker