Cultură

Weekend la Muzeul Județean

Daniel DRÂMBU

Te-ai săturat de fotoliul în care îți petreci timpul liber uitându-te la filme? Nici restaurantul nu-ți mai face cu ochiul? Vremea nu este prietenoasă plimbărilor? Atunci hai la Muzeul Județean Buzău, care te așteaptă tot sfârșitul de săptămână cu expoziții de arheologie, istorie, artă și etnografie.

  • Una dintre cele mai captivante expoziții ale Muzeului Județean Buzău este „Neo-eneoliticul la curbura Carpaților”, ce reunește artefacte vechi de 8000 de ani. Alături de ceramică, uneltele și armele, descoperite în cursul săpăturilor arheologice, sunt ilustrative pentru modul de viață al omului neolitic. Printre acestea se numără piesele de silex, os, piatră sau cupru. Din lut ars, în afara diverselor tipuri de recipiente, se realizau ustensile, precum lingurile și polonicele, greutăți pentru războiul de țesut, obiecte de podoabă, pintadere, statuete. Judecând după numărul mare al descoperirilor, statuetele feminine trebuie să fi avut o semnificație și o importanță aparte în viața comunităților din perioada neo-eneolitică. Cel mai adesea, aceste figurine sunt asociate domeniului spiritual, respectiv cultului fertilității și al fecundității, ori sunt considerate reprezentări ale Zeiței Mame. De asemenea, în aproape toate așezările neo-eneolitice, cercetate în zona Buzăului, s-au descoperit fie dovezi directe ale cultivării plantelor, precum semințele carbonizate, fie indicii indirecte legate de această ocupație: săpăligi de corn, lame și așchii de silex, utilizate ca inserții de seceră, râșnițe de piatră.
  • O altă expoziție remarcabilă este cea dedicată Epocii Fierului, în cadrul căreia vizitatorii pot admira piese unicat din lumea dacilor. Sunt celebrele statuete de la Cârlomănești, modelate într-un stil realist, de un singur olar, care înfățișează războinici călare și animale sălbatice: mistreți, lupi, cerbi sau păsări. Întrucât erau expuse în edificii mari, de cult, cel mai probabil aceste figurine reprezentau atribute ale unor divinități sau chiar animale totemice. Singura statuetă care se păstrează în întregime este Lupul de la Cârlomănești, creație remarcabilă a artei geto-dacice. Modelată dintr-o pastă foarte fină de lut și apoi arsă într-un cuptor cu reverberație, statueta este plasată pe un suport conic, realizat la roată din același tip de pastă. Lupul de la Cârlomănești are înălțimea de 27 cm și diametrul la bază al suportului conic de 26 cm.
  • Tot la sediul Muzeului Județean Buzău poate fi vizitată expoziția „Un cuplu, o epocă, multe cadouri”, realizată în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României, ce reunește 75 de bunuri primite cadou de cuplul Nicolae și Elena Ceaușescu: tablouri-portret, tapiserii, vase din porțelan, care înfățișează diferite momente din istoria perioadei comuniste, asociate cu chipurile familiei Ceaușescu.

Vă așteptăm la muzeu!

Daniel DRÂMBU este muzeograf la Muzeul Județean Buzău

Articole similare