duminică, 07 martie 2021

Vremuri grele pentru autoritățile locale! Bugetul județului, abia la primăvară

Județul Buzău ar putea avea buget abia la începutul lunii aprilie, a anunțat, luni, președintele Consiliului Jude­țean Buzău, Petre Emanoil Neagu. Până atunci, administrațiile locale funcțio­nează în baza bugetului de anul trecut pentru cheltuieli curente, dar fără a putea demara investiții noi. Întârzierea este cauzată de lipsa bugetului general, în funcție de care autoritățile locale trebuie să-și construiască propria prospecție bugetară și să-și stabilească prioritățile și investițiile.

,,Bugetul pe anul în curs o să-l avem mai târziu, pentru că acestea sunt cutumele. Dacă bugetul va fi prezentat de Guvernul României în Parlament la începutul lunii februarie, sunt dezbaterile de câteva zile, apoi votul în Plen. Știm foarte bine că după ce se votează bugetul la nivel național urmează o nouă perioadă de timp, pentru că noi, autoritățile locale, trebuie să lăsăm bugetul în dezbatere publică. Deci, cred că vom avea buget la nivel de județ pe anul 2021, cel mai optimist termen, la jumătatea lunii martie”, a precizat președintele Consiliului Județean luni, la finalul ședinței extraordinare a deliberativului jude­țului.

Ulterior, și primarii unităților administrativ-teritoriale își vor stabili propriile bugete pe anul în curs. Autoritățile județene estimează că 2021 va fi un an mai auster decât cel tocmai încheiat, iar singura soluție ar fi atragerea cât mai multor fonduri europene: „După cum se preconizează, fiind un an destul de dificil și cu o nouă viziune a guvernanților vis-a-vis de finanțele naționale, probabil că vom avea un buget mai mic decât anul trecut. Dar important este ca noi, cei din Consiliul Județean,  să putem să aplicăm anumite proiecte ca să putem să eliminăm deficitul de buget. Cum putem să facem acest lucru? Prin absorbția de fonduri europene, poate și ceva programe naționale. Dar, atrag atenția că absorbția de fonduri europene, pentru cine nu are programe în implementare, se va face, în cel mai optimist termen, la începutul anului 2022”, a mai precizat Petre Emanoil Neagu.

El estimează că podul peste râul Buzău de la Vadu Pașii va fi finalizat în perioada aprilie-mai. Și modernizarea fostului Spital Brătianu din municipiul Buzău se va încheia anul acesta, iar pe lista de investiții a Consiliului Județean se află și reabilitarea unor drumuri județene.

Proiectul bugetului de stat pe 2021 va fi prezentat în Parlament pe 4 februarie, a anunțat, recent, premierul Florin Cîțu într-o conferință de presă la Guvern. Întrebat de ce durează atât de mult prezen­tarea bugetului, Cîțu a spus că miniștrii au nevoie să se familiarizeze cu ministerele pe care le conduc și că e nevoie de timp pentru prioritizarea investițiilor. „Am cerut o ­ana­liză a actelor normative care sunt în vigoare și au un impact bugetar, dar nu pot fi susți­nute în totalitate de bugetul anului 2021 (…) toate actele normative, pentru fiecare mi­nister, cu impact bugetar, să vedem unde le punem”, a spus Cîțu, citat de Agerpres. „Până pe 4 februarie, fiecare ministru va trebui să prezinte spre aprobare în Guvern un ­me­morandum care să conțină situația actuală a acestor ­operatori economici, cauzele care au determinat înregistrarea de pierderi, plăți restante arierate și așa mai departe și, bineînțeles, un set de măsuri concrete, cuantificabile și cu termene clare pentru eficientizarea acestor companii”, a mai spus premierul.

loading...
error: Content is protected !!