Actualitate

Vrăjitorie în centrul Buzăului!

Cum a fost „descântată” o tânără de bijuterii

Mare atenţie, buzoieni! Odată cu încălzirea vremii, încep să se dezmorţească și infractorii, nu doar natura. Mai vechile metode de înşelăciune încep să reapară, iar un caz a fost deja înregistrat.

O tânără din Pietroasele a fost la un pas să rămână fără bijuteriile din aur după ce s-a lăsat convinsă de două „vrăjitoare” să le dea voie „să-i descânte”. S-a întâmplat , în zona centrală a municipiului Buzău. Cele două, de 19 și 57 de ani, au abordat-o pe stradă pe tânără, sub pretextul că pot să-i rezolve problemele personale. I-au spus fetei că au nevoie de obiecte personale ale ei ca să se prindă descântecul și i-au cerut două inele din aur, apoi duse au fost. Când s-a dezmeticit, tânăra și-a dat seama că a fost păcălită și a cerut ajutorul polițiștilor.

Escroacele, de etnie romă, au fost prinse la scurt timp iar bijuteriile au fost recuperate.  „În data de 11 mai a.c., poliţiştii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Buzău au identificat principalele bănuite în cazul unei înșelăciuni – două femei în vârstă de 19 și 57 de ani, din municipiul Buzău. Fapta a fost sesizată Poliției în ziua de 11 mai a.c., de către persoana vătămată – o tânără în vârstă de 22 de ani, din localitatea Pietroasele. În urma cercetărilor a reieșit că bănuitele ar fi înșelat tânăra sub pretextul unui ritual ocult <descântec>, practică care ar fi putut duce la rezolvarea problemelor personale a păgubitei. Persoana vătămată ar fi dat bunuri în valoare de aproximativ 1.000 de lei bănuitelor. Prejudiciul a fost recuperat de polițiști și predat persoanei vătămate. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune, iar cercetările sunt continuate de către polițiștii în vederea documentării întregii activități infracționale”, precizează IPJ Buzău.

Este vorba despre clasica metodă de înşelăciune numită reprezentativ „descântecul”, când infractorul convinge victima că se află sub vrajă şi o determină să îi dea bijuteriile pentru a le „descânta”, după care, uneori, îi returnează, într-un şerveţel, alte bijuterii dintr-un metal oarecare, cu menţiunea să nu se uite la ele până nu ajunge într-o încăpere.

O altă metodă prin care acționează hoții este cea prin care infractorii conving victimele să facă schimb de bijuterii, spunându-le că le dau altele, mai mari și mai valoroase, pe motiv că ei vor doar acel model și nu au găsit pe nicăieri. Oamenii sunt încântați de „afacerea” făcută dar, ulterior, descoperă că s-au ales cu bijuterii dintr-un metal auriu, dar nu aur.

Polițiștii atrag atenția că, în această perioadă, infractorii care își fac veacul în zonele aglomerate ies la atac și amintesc cetățenilor să nu între în discuţii cu persoane necunoscute care comercializează sau oferă la schimb diferite obiecte din aur. Aceştia sunt maeştri ai disimulării, ai ascunderii şi transformării emoţiilor, se controlează foarte bine emoţional, vorbesc mult şi despre multe, după caz. Îşi planifică în cele mai mici detalii acţiunile şi nu pleacă la drum fără un plan de urgenţă. Nu cer mult, dar o fac foarte credibil, sub masca inocenţei şi a bunei-credinţe. Folosesc din plin comportamentul non-verbal (aspectul vestimentar, privirea şi gesturile) pentru a trece drept credibili. De obicei, sunt preocupaţi de două lucruri: să intre în vorbă cu viitoarea victimă şi să vorbească mult cu viitoarea victimă. Timpul acesta este folosit pentru a identifica „veriga slabă” a viitoarei victime, a gândi şi regândi scenariul pentru a păcăli victima. Se folosesc de orice este „vizibil“ şi perceptibil cu ochiul liber: orgoliul, dorinţa de lux, deficienţele fizice, vârsta, oboseala, neatenţia, graba etc. Când circumstanţele nu le sunt favorabile, se retrag „fără zgomot”.

 

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker