joi, 03 decembrie 2020

Violonistul Alexandru Tomescu, concert de excepţie la Buzău

Eveniment de excepţie, găzduit luna aceasta de Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”. Duminică, 18 martie, în amfiteatrul colegiului buzoian va concerta în premieră absolută violonistul Alexandru Tomescu. Potrivit reprezentanţilor liceului, muzicianul şi-a exprimat dorinţa de a susţine un concert în faţa unui public tânăr, iubitor de artă autentică.

Artistul care a câştigat dreptul de a cânta la vioara Stradivarius Elder-Voicu

Artist consacrat, nonconformist, care se bucură de aprecierea unanimă din partea publicului din ţară şi străinătate, Alexandru Tomescu este violonistul care, în urma concursului organizat de Ministerul Culturii şi Filarmonica „George Enescu”, a câştigat dreptul de a cânta, timp de 11 ani, până în 2018, la vioara Stradivarius Elder-Voicu. Veche de trei secole, vioara Stradivarius Elder-Voicu este ţinută într-un seif, cunoscut doar de firma de pază, instrumentul având propria maşină blindată. Piesa face parte din patrimoniul României şi este una dintre ultimele zece Stradivarius funcţionale din lume. Aceasta vioară datată 1702 a fost declarată de experţii nemţi una dintre primele cinci cele mai frumoase instrumente semnate de celebrul Antonio Stradivari. Pe numele complet Stradivarius Elder-Voicu, instrumentul a fost cumpărat din Elveţia în 1956 de statul român, la ordinul lui Gheorhe Gheorghiu Dej, cu suma de 70.000 de franci elveţieni. O afacere uriaşă, în condiţiile în care vioara a fost evaluată recent la 1,2 milioane de euro. Din 2007, vioara a intrat în posesia lui Alexandru Tomescu care, tot de atunci, o plimbă în fiecare an prin ţară în turneul Stradivarius.

„Mulţumim Clubului Rotary“

Alexandru Tomescu a concertat pe scene celebre ale lumii muzicale: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam) etc. Începînd cu luna martie 2018, Alexandru Tomescu a devenit ambasador al proiectului „Ascultă 5 minute de muzică clasică”, iniţiat de Radio România Muzical, a cărui finalitate este să trezească gustul estetic al tinerilor, sensibilitatea faţă de artă în general. Alexandru Tomescu a ales România, implicându-se în activităţi caritabile şi reuşind să revoluţioneze domeniul muzical, prin concerte maraton live, prin prezentări inovatoare ale unora dintre cele mai dificile partituri integrale pentru vioară – Paganini, Ysaÿe,  Bach, Prokofiev sau Enescu.

„Concertul lui Alexandru Tomescu este un eveniment cultural de excepţie, înscris în seria de manifestări dedicate CENTENARULUI Colegiului Naţional <Mihai Eminescu> Buzău, din care amintim concertul Corului Naţional Madrigal – proiectul CANTUS MUNDI, din ianuarie 2018. Instituţie de prestigiu din învăţământul buzoian, Colegiul<Mihai Eminescu> Buzău se bucură de acest privilegiu de a fi gazda unor întâlniri culturale excepţionale. Mulţumim Clubului Rotary, domnului avocat Lucian Sălcuţan în special, pentru susţinerea evenimentului”, a declarat directorul Colegiului „Mihai Eminescu”, prof. Camelia Voicu.

Acesta este cel d-al doilea eveniment de excepţie găzduit de colegiul buzoian, după concertul Corului Madrigal din luna ianuarie.

loading...
error: Content is protected !!