Administrație

Vin amenzile pentru cei care refuză recenzarea

Recensământul populației și al locuințelor a ajuns într-un punct delicat la Buzău, dat fiind că 35 la sută din populația estimată nu a făcut recenzarea, iar autoritățile sunt nevoite să ia măsuri serioase împotriva celor care refuză acest lucru. Dacă până acum Primăria Buzău a încercat cu vorba bună să îi convingă pe oameni să participe la recenzare, dar fără rezultatul dorit, autoritățile anunță că au început să dea amenzi, iar buzoienii care s-au împotrivit acțiunii au încasat sume serioase pentru aceste gesturi.

Toma: „Acele informații pur și simplu se criptează automat, nimeni nu poate să lucreze cu ele”

Unul dintre motivele pentru care buzoienii refuză recenzarea este teama că informațiile oferite ar putea fi folosite împotriva lor și ar putea ajunge la anumite instituții ale statului pe care aceștia le evită cu orice preț, precum Administrația Finanțelor Publice sau Poliția. Invitat la o emisiune la Campus TV, Constantin Toma a declarat că buzoienii pot sta liniștiți în această privință, căci informațiile oferite sunt criptate, nefiind utilizate de către alte structuri, cu anumite scopuri ascunse.

Primarul Buzăului a mai făcut o constatare nefericită, și anume faptul că unii dintre cei care ar trebui să sprijine acest demers, precum intelectualii cu pretenții sau reprezentanții legii, au fost cei care au și creat neplăceri în timpul procesului de recenzare, prin refuzul de a se alătura demersului. Astfel, un polițist local a fost propus spre sancționare cu suma maximă, de 3.000 de lei, în timp ce un alt buzoian s-a ales cu o amendă de 1.000 lei săptămâna trecută, după ce a refuzat în mod fățiș recenzarea, preferând în schimb sancțiunea. „Un polițist local a refuzat să fie recenzat și a și jignit pe recenzor, drept pentru care l-am și chemat pe șeful Poliției Locale și i-am recomandat să-i dea amenda maximă, de trei mii de lei. Este absolut inacceptabil și s-a mai întâmplat o tâmpenie: doamnele și domnii recenzori întâlnesc intelectuali care refuză recenzarea, când ei ar trebui să fie formatori de opinie. Acele informații pur și simplu se criptează automat, nimeni nu poate să lucreze cu ele, nu ajung nici la Fisc, nici la Poliție, chiar dacă stai ilegal într-o casă”, a spus Constantin Toma.

 Ce consecințe poate avea lipsa recenzării

Constantin Toma

Dacă Buzăul înregistrează mai puțin de 100.000 de locuitori, orașul își va pierde rangul II pe care îl are în prezent și va ajunge la rangul III, ceea ce schimbă lucrurile din mai multe privințe și care se vor răsfrânge din punct de vedere economic asupra municipiului. Probabil că unul dintre cele mai mari dezavantaje va fi faptul că Buzăul va primi mai puțini bani pentru proiectele viitoare.

Dintr-un total de 130.000 de locuitori, câți figurează în statisticile Biroului de Evidența Populației, doar 83.000 se recenzaseră până săptămâna trecută, număr care nu este deloc aproape de cel real. Primarul Toma face apel la cei care nu s-au recenzat să o facă neapărat, pentru ca acest lucru să nu se răsfrângă asupra tuturor cetățenilor și a dezvoltării orașului.

„Putem avea o problemă foarte, foarte gravă: declasarea de la oraș de rangul II la rangul III și vom pierde enorm de mulți bani. Trebuie să avem minim 100.000 (de cetățeni, n.r.). Până acu câteva zile eram la 83.000. Nu asta este populația Buzăului! Noi suntem detașat peste 100.000 de locuitori, nu se pune problema. La Evidența Populației avem 130.000 de oameni (…) Haideți să facem cu toții un efort și să ne autoconvingem că este cea mai bună treabă pentru viitor. De la cifrele astea de aici, ai mai puține paturi în spitale, mai puțini doctori, mai puțini profesori, mai puțini bani de la Uniunea Europeană. Rangul (mai mic, n.r.) înseamnă și mai puțini bani de la firme și de la populație, pentru că nu mai poți funcționa la un moment dat”, a mai adăugat Toma, pe parcursul aceleiași emisiuni la Campus TV.

 Aceeași poveste și la Râmnicu Sărat

Nici râmnicenii nu se pot lăuda la acest capitol, iar municipalitatea a fost nevoită, de asemenea, să facă apel la populație pentru a se alătura procesului de recenzare. Săptămâna trecută, doar două treimi dintre râmniceni se recenzaseră, respectiv 22.000 dintr-un total de 33.000 de oameni.

Viceprimarul din Râmnicu Sărat, Florian Nicolae, face apel la populație să apeleze la punctul de recenzare instalat la sediul Primăriei, care este deschis zilnic, între orele 09.00-19.00. Dacă vorba bună nu îi motivează, autoritățile râmnicene le reamintesc oamenilor că amenzile pentru persoanele nerecenzate sunt cuprinse între 1.000 și 3.000 lei.

„Stimați râmniceni, perioada recensământului populației și al locuințelor a fost prelungită până pe 24 iulie. Facem apel la toți cei care încă nu v-ați recenzat să veniți în cadrul biroului deschis în incinta Primăriei în fiecare zi de la orele 09.00 la orele 19.00, pentru a realiza această acțiune. Vă reamintim că recensământul nu este o opțiune, este o responsabilitate civică”, le-a transmis râmnicenilor Florian Nicolae.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker