Administrație

VIDEO / Toma, propunere pentru combaterea efectelor secetei

Primarul Constantin Toma a venit cu o propunere nouă pentru a combate efectele secetei care s-a abătut asupra Buzăului și a întregii zone de sud-est a țării: irigarea cu ajutorul apelor uzate. Aflat la stația de epurare a municipiului, primarul a pledat pentru folosirea apei uzate pentru irigarea unor suprafețe agricole întinse, de circa 6.000 hectare. Acest lucru ar putea fi susținut cu ușurință de cele zece milioane de metri cubi de apă care trec pe la stația de epurare, iar dacă acest volum ar fi redirecționat către irigare, primarul Toma a conchis că ar putea oferi apa mult necesară pentru 10.000 hectare.

„În foarte multe țări – Israel, Statele Unite -, această apă este stocată în iazuri biologice și folosită pentru irigații. Câmpurile noastre, inclusiv aici  la Buzău, sunt uscate aproape în totalitate. Municipiul Buzău are în jur de 6.000 hectare de teren agricol, teren arabil, care și el este uscat. Prin cei zece milioane de metri cubi care trec pe aici în fiecare an, s-ar putea iriga 10.000 hectare”, a transmis Constantin Toma, într-o postare video pe pagina sa de Facebook.

El spune a dus ideea mai departe, la Guvern, unde chiar premierul Nicolae Ciucă s-a arătat interesat de ideea folosirii apelor uzate în irigații. De altfel, și Comisia Europeană încurajează acest lucru, iar comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius, le-a recomandat statelor europene care se luptă cu seceta să ia în calcul această variantă.

„Am venit cu propunerea să utilizăm această apă în agricultură (…) Avem deja un proiect de a face din Buzău primul oraș care folosește apa din stația de epurare pentru irigații. Este aproape absurd să cheltui sume absolut imense și această apă tratată pe norme europene să o dai în râuri și de acolo, cum este la Buzău, să o dai în râul Buzău și de acolo în râul Siret, din Siret în Dunăre și din Dunăre în Marea Neagră. Și noi ne văităm că n-avem apă pentru agricultură”, a mai spus primarul Buzăului.

Articole similare