Administrație

VIDEO | Toma: ,,Investiţiile de pe Iazul Morilor vor avea şi efecte economice”

Lucrările la primul şantier, al investiţiei complexe de amenajare a Iazului Morilor a început cu clădirea unei mori, a anunţat primarul Constantin Toma într-o înregistrare video pe care a postat-o pe pagina sa oficală de Facebook. El a spus că a început demersurile pentru ca acest canal, aflat în proprietatea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, să devină al municipalităţii.

Primarul a anunţat că investiţiile care vizează Iazul Morilor nu doar îl vor transforma într-un punct de atracţie pentru buzoieni şi pentru turişti, ci vor avea şi laturi economice: ,,Iazul Morilor, acest canal deviaţie ­natu­rală a râului Buzău, care are o lungime de peste 20 de kilometri, a fost, în ultimii 500-600 de ani cel puţin, un adevărat vector de dezvoltare a acestui oraş Buzău, târg, aşezare, ce era atunci, o localitate mai mică. Am început acest proiect cu viitoarea clădire a morii; de aceea îi spune Iazul Morilor, pentru că din documentele pe care le-am citit, pe cursul acestui iaz erau zeci de mori, pive de postav, darace de lână, tăbăcării, inclusiv prima şcoală în limba română înfiinţată de Dionisie Romano la 1832. Acest Iaz al Morii intră pe la Galleria Mall, trece pe lângă avionul din sensul giratoriu de pe Unirii, apoi pe o conductă de un metru (diametru, n.r.) şi parcurge cam cinci kilometri până la ieşirea din Buzău. Am făcut deja intervenţii la Ministerul Agriculturii, la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, ca acest canal să devină proprietate a municipiului Buzău, pentru că îl putem pune în ­va­loare, atât din punct de vedere al atractivităţii pentru buzoieni şi, de ce nu?, pentru turişti, dar şi din punct de vedere economic: se pot iriga circa 2.000 de hectare dacă îl vom decolmata şi îi vom aduce valoare, dar şi să realizăm un proiect la care ţin foarte mult şi pe care îl am de mai multă vreme în cap, respectiv să recuperăm apa de ploaie, acea apă meteorică pe care o avem şi pe facturi, să nu o mai ducem în reţeaua de canalizare, ci direct în Iazul Morilor. De aici, în mai multe acumulări de apă, în acest moment Buzăul având în jur de 27 hectare luciuri de apă, care, în următorii patru ani, doresc ajungă la cel puţin 50 de hectare, bineînţeles apa adunată prin intermediul Iazului Morilor, atât din apa de ploaie, dar şi din râul Buzău. Fără excepţie în acest moment, aceste lacuri care însumează 27 de hectare de apă sunt alimentate din Iazul Morilor şi din apa râului Buzău”, a spus Toma.

Primarul a mai anunţat că proiectele privind Iazul Morilor vor merge în paralel cu cele de plantare de arbori pe raza municipiului Buzăi: ,,Vom avea multe proiecte aici şi le vom pune la punct, pentru că, alături de plantarea a cât mai multor copaci – şi mi-am propus, pentru următorii patru ani, chiar să depăşim 150.000 de arbori plantaţi; în acest moment avem undeva sub 30.000 de copaci – în oraş, în parcuri, în spaţii libere, care, de cele mai multe ori sunt părăsite acum. Vrem să ajungem să avem cât mai mulţi copaci şi cât mai multe luciuri de apă, pentru că ne ajută foarte mult în lupta cu schimbările climatice, pentru că vedem cu toţii prin ce trecem şi acum, zile foarte călduroase, alternate cu furtuni, şi vedem ce este în grădini şi pe câmp, foarte multă secetă. Dacă vom reuşi să avem cât mai multe suprafeţe de apă şi cât mai mulţi copaci – sunt ­exemple pe plan mondial -, cu siguranţă vom îmbunătăţi calitatea mediului şi, până la urmă, a condiţiilor de viaţă din oraşul nostru. Deja suntem destul de avansaţi, deja avem prefigurate viitoarele două lacuri şi vom mai avea, iată, încă un parc în primăvară, pe lângă parcul pe care l-am ­inaugurat zilele trecute, parcul închinat Sfinţilor Martiri Brâncoveni. Şantierele în Buzău continuă, schimbarea în bine a Buzăului continuă”, a mai spus primarul Constantin Toma într-o înregistrare video pe care a posta­t-o pe pagina sa oficială de Facebook.

Realizarea primului proiect pe Iazul Morilor, cursul de apă de 20,4 km, ce a contribuit și va contribui la dezvoltarea Buzăului!

Publicată de Constantin Toma pe Marţi, 1 septembrie 2020

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker