Administrație

VIDEO | Primarul Toma, la raport (I) / ,,Buzăul, cel mai bine pregătit oraș din România pentru învățământul online”

A început distribuirea către fiecare contribuabil din municipiul Buzău a scrisorii oficiale a primarului, însoțită de situa­ția, ­editată de Direcția Economică, privind contribuțiile pe care le datorează în acest an fiecare cetățean bugetului local al municipiului, anunță primarul Constantin Toma într-o postare video pe pagina sa oficială de Facebook. Scrisoarea, și în acest an sub forma unei broșuri, este un raport în care primarul vorbește ­despre ,,fapte și cifre” din anul 2020 și prezintă pers­pectivele anului 2021. ,,Și anul trecut a fost un an greu, și anul acesta va fi, probabil, la fel de greu, și pentru dumneavoastră, și pentru firmele, instituțiile în care lucrați, dar și pentru Primăria Buzău, dar sunt convins că împreună putem să depășim aceste momente mai dificile, iar comunitatea noastră, orașul nostru, să meargă mai departe”, spune primarul Constantin Toma.

18 milioane euro investiți în Educație în patru ani

În prima parte a raportului, primarul trece în revistă principalele realizări ale administrației în domeniul Educației din anul trecut, printre care platforma educațională online pentru toate școlile din municipiu, independența termică a tuturor instituțiilor de învă­țământ din municipiu, reabilitarea energetică, cu fon­duri europene, a trei dintre acestea: ,,Am început cu cel mai important capitol, Educația; chiar dacă și anul trecut, și anul acesta, educația se defășoară în acest sistem online care nu este convenabil absolut deloc, am reușit câteva lucruri deosebite: au continuat investițiile începute de prin 2017 și am reușit să investim în această perioadă vreo 18 milioane de euro în patru ani, față de 2 milioane de euro, cât se investiseră în perioada 2012-2016. Cel mai important lucru este legat de online, și am fost cel mai pregătit oraș din România, deoarece încă din 2019 aveam implementată deja o platformă de mana­gement educațional care ne-a ajutat să fim primul oraș din România în care s-a introdus învățământul online în toate școlile. Anul trecut am reușit să echipăm toate școlile și grădinițele cu centrale termice independente pe gaze naturale, s-au realizat lucrări de reabilitare în vederea creș­terii eficienței energetice, pe fonduri europene la Liceul <Henri Coandă>, Școala nr. 11 și Grădinița cu Program Prelungit <Cei Șapte Pitici>. A fost demarat proiectul <Școala din parc>, proiect unic în România, prin care copiii și tinerii buzoieni pot beneficia de activități educativ-recreative în Parcul Tineretului. Au continuat lucările de refacere la Colegiul Națio­nal <Mihai Eminescu>, sunt în execu­ție lucrările de construire a două grădinițe noi, s-a încheiat realizarea primei școli circulare din România, la Școala nr. 11. Ministerul Educației Naționale a aprobat manualele de Istorie a județului Buzău și Geografie a județului Buzău, ambele pentru clasa a VII-a”, a spus primarul Constantin Toma.

În 2021, municipalitatea și-a propus, pe lângă continuarea proiectelor începute, demararea altora noi: ,,Ce ne propunem în acest an pe Educație: acordarea de burse școlare, sper și cu sprijinul Guvernului României, transport în comun gratuit pentru elevi, finalizarea lucrărilor de refacere a Colegiului Național Mihai Eminescu, vor continua amenajările și organizarea proiectelor educaționale <Școala din parc> și în celelalte două parcuri, Crâng și Marghiloman, vor fi înființate grupe și clase pilot pe modelul de învățământ finlandez, va demara proiectul educațional Science Center în Crâng, în zona celor două turnuri de apă, va continua promovarea celor 12 mari personalități buzoiene, prin conferințe, ­calendare etc”, a mai spus Toma.

An greu pentru Cultură 

În ciuda faptului că 2019 a fost un an greu pentru Cultură, evenimentele din domeniu nu au fost puține, mai spune Toma: ,,În domeniul Culturii, chiar dacă anul trecut a fost unul foarte greu, nu am oprit această prelungire a Educației, esențială pentru progresul unei comunități și al unei nații; până la urmă, Cultura este sufletul unei națiuni. Anul trecut am avut un eveniment de ni­vel național desfășurat înaintea pandemiei, pe 1 martie 2020, finala selecției națio­nale pentru Eurovision Song Contest. S-au sărbă­torit 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, pe 4 iunie 1920, s-au tipărit 13 titluri de carte despre istoria locurilor și despre personalități buzoiene. A fost amenajată locomotiva Malaxa din 1936 din patrimoniul național, în fața Gării, cu prilejul sărbă­toririi  a 150 de ani de cale ferată la Buzău. A fost amplasat un planiglob în fața Gării Buzău, ce marchează faptul că orașul Buzău este cel mai mare oraș din Europa și al doilea din lume care se află exact la jumătatea distanței dintre Polul Nord și Ecuator. De Ziua Națională s-a marcat reîntoarcerea acasă a eroilor buzoieni căzuți în Războiul de Reîntregire (1916-1919), prin plantarea a 775 de stejari și ridicarea unui monument”, a mai spus primarul Constantin Toma într-o postare video pe pagina sa oficială de Facebook.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker