Actualitate

VIDEO | Preotul slujitor al capelei Spitalului Județean: ,,Vezi frica în ochii bolnavilor de Covid”

Preotul buzoian Iulian ­Rai­covici, care slujește la Capela ,,Sfântul Mare Mucenic Pantelimon și Sfântul Ierarh Nectarie”, aflată în curtea Spitalului Județean de Urgență, a ajuns, după mai bine de un an de pandemie, să lucreze cot la cot cu cadrele medicale din Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a acestei unități sanitare. Precum  cadrele medicale din spital – care l-au învățat cum să se protejeze și cum să se echipeze cu mijloacele de protecție specifice -, el a ajuns să-și facă datoria în condiții deosebite, iar acum susține că nu îi mai este teamă să intre în ATI.

,,Vreau să le mulțumesc cadrelor medicale care m-au primit și m-au ajutat. M-au primit pe secție, m-au învățat să mă echipez și ne-am îmbărbătat unii pe alții. Nu mă așteptam să mă asimileze așa. La început eram timid, dar tot dânșii m-au încurajat și au fost și cazuri când și ei au venit aici la Biserică și s-au împărtășit și s-au spovedit. Suntem o echipă și nu am avut probleme pe nicio secție. Am avut toată susținerea din partea cadrelor medicale și a domnului manager. Eu cred că dacă suntem uniți vom ieși mai ușor din această situație”, spune preotul Iulian Raicovici.

Acesta povestește că a ajuns să meargă la pacienți echipat în costumul de protecție și nu se mai teme ca la început, mai ales că vede că discuțiile pe care le poartă cu pacienții le fac bine acestora și îi ajută să depășească mai ușor boala. ,,Noi, preoții de spital, mergem acum la bolnavi echipați în combinezoane la fel ca medicii. Pentru bolnavi este o bucurie când ajungi la ei. Ne cheamă bolnavii sau ne sună aparținătorii să mergem la ei. Au fost cazuri în care au sunat din diaspora, că aveau rude internate și am mers la ei. Este cu atât mai plăcută surpriza când ajungi acolo să constați că mai sunt și alții care vor să stai de vorbă cu ei. Am avut un caz acum ceva vreme, în luna decembrie, când am fost chemat la Pneumoftiziologie și am ajuns într-un salon unde am dat peste o doamnă care avea acasă șapte copii. După patru luni a venit la capela spitalului și mi-a mulțumit, spunând că se simte foarte bine. Mulțumirea dânsei m-a mulțumit pe mine și mă face să merg înainte. De­sigur, la început mi-a fost un pic teamă, dar am zis că trebuie să merg mai departe pentru că acolo pot fi prietenii, colegi de-ai noștri și chiar s-a întâm­plat ca din colegii noștri să moară”, mai afirmă preotul de la capela Spitalului Jude­țean.

Acesta mai spune că a văzut în special frica din ochii bolnavilor, dar că, odată ce a discutat cu ei și i-a îmbărbătat, starea de spirit li s-a îmbunătățit și crede că așa au depășit mai ușor boala. ,,În general, la bolnavii de COVID am văzut frică. Dacă vorbești cu ei, căci nu toți solicită să fie împărtășiți sau spovediți și atunci îi îmbărbătăm pentru că aproapele nostru este oricine, indiferent de religie. Sunt care ne cer, de exemplu, o sticlă cu apă și asta facem. Îi ajutăm, îi batem pe umăr și le spunem că trebuie să se ridice de acolo și să fie bine. Am mai constatat că sunt oameni care nu s-au mai spovedit de mult sau poate niciodată și au fost cazuri când, după spovedanie, s-au simțit mult mai bine”, povestește preotul.

Iulian Raicovici spune că nu petrece la fel de mult timp în saloanele de Terapie Intensivă cum fac cadrele medicale dar, chiar și așa, resimte efectul echipamentelor de protecție. De asemenea, preotul susține că situația de acum este ca într-un război, iar tot mai mulți oameni își pierd speranța. ,,Sunt cazuri în care stau echipat 10 minute, 15 minute, o jumătate de oră, în funcție de câte persoane vor să vorbească cu mine, pentru că sunt unii care vor să vorbească mai mult cu tine. Dar să știți că după o perioadă, cu mască și cu vizieră, simți că nu poți să respiri și totuși eu consider că stau destul de puțin, dar cadrele medicale care stau tot timpul… Fără exagerare, putem spune că suntem pe front. Când vezi durerea oamenilor și cum unii pică în deznădejde și cred că nu vor mai ieși de acolo și faptul că cineva vine și stă de vorbă cu ei face foarte mult”, încheie preotul Iulian Raicovici.

Articole similare

error: Continut protejat!!