Politic

VIDEO | Pe mâna cui au fost Finanțele țării. Un fost senator de Buzău, delir conspiraționist

Fostul ministru social-democrat al Finanțelor și al Fondurilor Europene Eugen Orlando Teodorovici, ex-senator de Buzău în legislatura 2012-2016 – taxat de fostul președinte Traian Băsescu drept „ministrul dandy” și „discotecar” – este de părere că seismele din județul Gorj nu sunt naturale, ci provocate de „exploatarea de gaz de către OMV”. Mai mult, fostul demnitar a declarat că „România are tehnologia de a anticipa cu până la trei zile cutremurele”. Eugen Teodorovici a făcut aceste afirmații într-o emisiune online realizată de publicația Puterea, în care a vorbit pe larg despre cum compania OMV ar fi mărit exploatarea de gaz prin „explozii subterane”, ceea ce ar fi provocat cutremurele din județul Gorj.

Iată ce a spus fostul ministru de Finanțe despre tehnologia deținută de România care ar putea anunța producerea unui cutremur cu două-trei zile înainte: „România poate și are tehnologia pentru a anticipa cu două, până la trei zile cutremurele și chiar până la 6.000 de kilometri distanță. Este o tehnologie deținută de institutul aflat sub coordonarea Academiei Române, nu cel al domnului Mărmureanu. Nu este cel al domnu-
lui Mărmureanu, care și-a schimbat des punctele de vedere despre un posibil sau iminent cutremur. Am înțeles că spusele domniei-sale, când vorbea despre un cutremur iminent, erau spre mulțumirea firmelor de asigurare, pentru care un astfel de anunț a trimis mulți români să-și facă polițe de asigurare. Dacă ne uităm în istoricul aparițiilor publice ale domnului Mărmureanu, care nu are pregătirea necesară și are o diplomă de inginer constructor. Ulterior, și-a schimbat opinia și a spus că nu se mai întrevede un astfel de cutremur în următoarea perioadă, pentru că, ce să vezi, se rupsese lanțul de iubire dintre firmele de asigurare și… Am înțeles și interesele majore din piață. Dacă se știe cu două zile înainte pot fi salvate vieți. O evacuare în baza unui plan cum are Israelul se poate face.

Suntem mai deștepți. Eu nu am crezut. Nu sunt un specialist și nu am crezut, dar îmi dau seama când vorbesc cu un om care știe. În plus, ce a spus s-a și confirmat de Academia Română printr-un proiect pe acest subiect. Înțeleg dedesubturile și impactul unei astfel de acceptări oficiale, înțeleg deranjul economic, înțeleg răspunderea pe care statul ar avea-o dacă ar recunoaște oficial acest lucru, că se poate anticipa cu două zile până la trei zile, dar o formă de mijloc se poate găsi pentru că vorbim de vieți omenești. Doar să stea la masă și să discute și se poate găsi o soluție de interes și impact pentru România.

Această formă, să spunem, poate detecta atât cutremurele naturale, cât și pe cele care nu sunt naturale. Cutremurele de la Gorj nu au fost cutremure naturale. Sunt cutremure provocate de exploatarea de gaz de către OMV. Au mărit cantitatea de exploatare de gaz. Ca să producă gaz trebuie să provoci niște explozii în subteran. S-a intensificat ritmul de exploatare a gazului punându-se pe seama șocului din Turcia ceea ce s-a întâmplat la Gorj, unde nu s-a întâmplat niciodată așa ceva. Nu este natural”, a declarat Eugen Teodorovici.

Seismologii îl contrazic pe Eugen Teodorovici

Seismologii avertizează însă că niciun cutremur nu poate fi prezis, titrează „Adevărul”. Natura imprevizibilă a cutremurelor face dificilă dezvoltarea unui sistem fiabil de atenționare timpurie a seismelor. În prezent, nu există nicio tehnologie disponibilă care să prezică cu exactitate și în mod constant când și unde va avea loc un cutremur.

„Este imposibil de prezis locaţia, data exactă şi intensitatea unui cutremur”, a dat asigurări Yann Klinger, director de cercetare în cadrul echipei de tectonică a Institutului de fizică a Pământului din Paris de la Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice (CNRS) din Franţa. Seismologii dispun doar de hărţi cu faliile active, care riscă inevitabil să cedeze, pe baza cărora pot realiza previziuni – nu predicţii – pe o scară de minimum câteva decenii.

Și-a anunțat candidatura la președinția României

În luna februarie a acestui an, Teodorovici a anunțat că intenționează să candideze la alegerile prezidențiale din 2024. Acesta a fost dat afară din PSD în 2020, la scurt timp după eșecul Vioricăi Dăncilă, din a cărui echipă de campanie a făcut parte, de la prezidențiale.

Teodorovici spunea că-și depune candidatura fiindcă nu vrea să rămână „într-o zonă de confort”„Am spus că așa e corect, ca un politician care crede că poate face ceva pentru cei din jurul său să își dorească o funcție cât mai sus ca să poată face bine pentru cât mai mulți dintre români. Pentru că altfel, dacă te oprești, înseamnă că e o zonă de confort, în care te mulțumești și că nu ești acel politician de care țara are nevoie. Poate sunt vorbe care par mari sau care pot fi duse în derizoriu pentru că clasa politică în general – din care și eu am făcut parte, nu mă dezic, nu mă ascund – a facut astfel de gesturi pentru că dădeau bine în fața românilor, spun ce vor românii să audă, în mare parte, și atunci astfel de vorbe sau de gesturi sunt duse în derizoriu”, a afirmat fostul ministru într-un interviu pentru Aleph News.

Cine este Teodorovici

În anul 2012, pe când candida pentru un post de senator de Buzău pe listele Uniunii Social Liberale ca membru al Partidului Social Democrat, Eugen Orlando Teodorovici avea, conform CV-ului, un titlu de doctor în Managementul fondurilor europene. Între timp, titlul a dispărut în neant, la fel de misterios precum au dispărut toate CV-urile vechi ale acestuia din arhive și de pe site-ul ministerelor unde a lucrat. La fel și declarațiile de avere vechi, deși Teodo­rovici a fost toată viața lui angajat la stat în poziții extrem de importante. În 2017, Teodorovici a spus în direct la televizor că a primit o diplomă de masterat de la Academia SRI fără să treacă vreodată pe la cursuri, reamintește un documentar publicat de „Libertatea”.

La 19 ani, Teodorovici, care abia terminase liceul și, probabil, armata obligatorie, se angajează imediat, direct referent la Ministerul Transporturilor. La 22 de ani se apucă și de facultate, pe care o termină în 1997, lucru care automat duce la o promovare și devine, la 26 de ani, expert la Direcția ­Ge­nerală de Integrare Europeană.  După numai doi ani, la 28 de ani, Teodorovici este deja director la Departamentul de Integrare Europeană. La 29 de ani este deja director în Ministerul Afacerilor Externe, copreședinte al Subcomitetelor de Asociere România – UE și coordonează fondurile europene în cele mai importante domenii.

Ulterior, este promovat foarte agresiv și, la 33 de ani, în 2004, devine director ge­neral la autoritatea de ­ma­nagement, unde se distinge prin mai multe acțiuni: face un masterat la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, un doctorat la Academia de Studii Economice, se califică, în Irlanda, în managementul fondurilor structurale și de coeziune, în România face negocieri pentru Capitolul 21, în Grecia se califică pe Sisteme de management și control, în Belgia capătă experiență tot pe fonduri. În timpul celor doi ani în care face masteratul la SNSPA și doctoratul la ASE și este ditamai directorul general la Ministerul Economiei și Finanțelor, Teodorovici reușește să facă și alte nouă specializări în șapte țări (toate au dispărut din ultimul CV disponibil).

În 2007 se întâmplă o altă minune. Familia Teodorovici, oameni care au muncit toată viața la stat, cu salarii de sub 1.000 de euro pe lună, se împrumută la BCR cu 1.102.000 euro. Cu cel mai extraordinar credit posibil în 2007 la euro, asta însemna o rată minimă de mult peste 7.000 de euro pe lună. „Dumnezeu probabil contribuia cu cei 5.000 de euro în plus pentru Orlando”, scria „Libertatea”.

Devine secretar de stat la Finanțe și apoi director la Curtea de Conturi și din nou secretar de stat al lui Ponta. În 2012 este ales senator PSD. Întrucât fosta soție a lucrat tot la stat, familia lui Eugen Teodorovici primea între 3.000 și 5.000 de euro pe lună ajutoare de la cunoscuți în 2014, conform declarațiilor lor de avere depuse la câteva zile distanță, dat fiind că familia Teodorovici, ambii, toată viața lor, funcționari pu­blici, avea în 2014 datorii totale la bănci după cum urmează: soțul 812.000 euro, iar soția fie 727.000, fie 879.000 euro.

În concluzie, familia Teodorovici, la o dobândă senzațională, ar fi trebuit să plătească lunar peste 10.000 de euro. În declarațiile de avere ale celor doi, suma totală încasată de ambii era de maxim 7.320 euro pe lună. Mai clar, de prin 2007, soții Teodorovici primeau din cer între 3.000 și 5.000 de euro pe lună sau un total minim de 250.000 de euro. În timpul în care a fost de două ori ministru la Finanțe, Eugen Teodoro­vici continuă să fie dator vândut la bănci și să plătească ratele bancare din banii de la mama sa.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker