duminică, 20 septembrie 2020

VIDEO / O grupare de hoți care a speriat Belgia, coordonată de un buzoian, destructurată în urma unor ample percheziții

După o perioadă de aproape 4 ani de zile, în care membrii unui grup infracţional organizat de criminalitate itinerantă din România ar fi comis peste 100 de furturi din locuinţe pe teritoriul Belgiei, la începutul anului 2020, poliţiştii belgieni care investigau cazurile au început cooperarea poliţienească internaţională cu poliţiştii români de investigaţii criminale.

Schimburile de informaţii astfel desfăşurate au condus la formularea şi transmiterea, în luna iunie 2020, de către Judecătoria de Primă Instanță din Eupen la D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală a unui ordin european de anchetă care să ajute la documentarea şi soluţionarea cazului din Belgia în dosarul penal.

În fapt, este vorba despre infracţiuni de constituire a unui grup infracțional organizat și furt calificat reținute în sarcina unor cetățeni români, domiciliați în județul Buzău, care, în perioada martie 2016 – 2020, ar fi comis peste 100 de furturi (de unde ar fi sustras printre altele şi motoare de bărci, scule electrice, obiecte de grădinărit, biciclete, mașini-unelte, scule pentru pescuit, mașini și tractoare de tuns iarba), prejudiciul total fiind de aproximativ 500.000 de euro.

În cauză s-a reținut faptul că, începând din luna martie 2016 până în prima parte a anului 2020, o grupare infracțională organizată constituită din cetățeni români a acționat pe teritoriul Belgiei, sustrăgând din locuințe și locuri împrejmuite, obiecte de grădinărit, biciclete, diverse ustensile, mașini-unelte, motoare pentru bărci, instrumente pentru pescuit, dar și mașini de tuns iarba, tractoare de tuns iarba sau combustibil în cantități mari.
Gruparea, având ca lider o persoană cu domiciliul în județul Buzău, era bine structurată și ierarhizată, beneficiind inclusiv de un imobil din apropierea graniței dintre Belgia și Germania, pus la dispoziție de un membru al grupării, pentru a fi folosit de suspecți ca loc de refugiu și punct de pornire al transporturilor pe timp de noapte.
În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că prejudiciul cauzat de activitatea grupului infracțional organizat este de peste 500.000 de euro, fiind comise 109 infracțiuni de furt calificat„, precizează DIICOT.

La data de 8 septembrie 2020, în judeţul Buzău, a fost organizată o acţiune, în cadrul căreia poliţiştii de investigaţii criminale ai I.P.J. Buzău, cu sprijinul ofiţerilor Direcţiei de Investigaţii Criminale a I.G.P.R. şi cu participarea a doi poliţişti de caz din Belgia, împreună cu D.I.I.C.O.T., au efectuat 11 percheziţii domiciliare la 9 locuinţe şi 2 societăţi comerciale, unde existau indicii că persoanele în cauză ar fi transportat şi depozitat o parte dintre bunurile provenite din infracțiuni.

De asemenea, au fost audiate 10 persoane (dintre care 4 martori), în vederea continuării investigațiilor împreună cu autoritățile belgiene.

Activităţile au fost realizate cu sprijinul criminaliştilor, poliţiştilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale şi ai altor structuri din cadrul I.P.J. Buzău.

În urma efectuării percheziţiilor domiciliare, au fost găsite şi ridicate peste 130 de bunuri, dintre acestea stabilindu-se deja că unele provin din furturile comise pe teritoriul Belgiei (unelte, biciclete, scule pentru pescuit etc.).

Bunurile recuperate au fost deja trimise în Belgia, unde autorităţile judiciare vor dispune măsuri de restituire către persoanele vătămate sau clarificarea situaţiei lor.

Investigaţiile comune continuă, desfăşurându-se activităţi de urmărire penală în cadrul cooperării judiciare internaţionale sub coordonarea D.I.I.C.O.T.

Destructurarea acestui grup infracţional este o activitate prioritară pentru Poliţia Română şi Poliţia Belgiană în cadrul proiectului EMPACT – OPC, fiind o acţiune de interes la nivel european prevăzută în planul operaţional anual 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

loading...
error: Content is protected !!