luni, 30 noiembrie 2020

VIDEO: Nu vin încă banii de la Guvern pentru refacerea infrastructurii afectată de viituri săptămâna trecută

Veste proastă pentru autoritățile buzoiene care așteptau ca astăzi Guvernul să aprobe alocarea de sume în regim de urgență pentru refacerea infrastructurii afectată de viiturile formate în urma ploilor de săptămâna trecută. Pe ordinea de zi a ședinței de joi a Executivului au fost incluse doar două proiecte de hotărâre de guvern în acest sens și nici una nu face referire la alocarea unor fonduri către comunitățile care au avut cel mai mult de suferit în urma potopului. Este vorba despre acordarea unor ajutoare de urgenţă pentru sprijinirea familiilor afectate de inundaţiile din perioada iunie – iulie 2018 și despre aprobarea scoaterii din rezervele de stat a unor cantităţi de produse şi acordarea acestora ca ajutoare umanitare interne de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru protecţia populaţiei afectate de fenomenele hidrometeorologice periculoase din judeţele Bacău, Botoşani, Buzău, Covasna, Dâmboviţa şi Neamţ. Astfel, deși Prefectura Buzău a trimis încă de miercuri dimineață evaluarea pagubelor la Guvern, alte județe nu s-au grăbit, se pare, astfel că autoritățile locale buzoiene mai au de așteptat o săptămână până vor primi fondurile promise de premierul Viorica Dăncilă în timpul vizitei efectuată în această săptămână în zona Chiliile – Cănești.

Județul Buzău ar avea nevoie de 39 de milioane lei pentru refacerea infrastructurii afectată de viiturile de acum o săptămână, însă în regim de urgență s-a cerut alocarea a 15,8 milioane lei.

O primă evaluare arată că 17 comune și un oraș din judeţul Buzău au fost afectate de ploile de săptămâna trecută, iar raportul provizoriu a fost înaintat de Instituţia Prefectului către Ministerul Afacerilor Interne. Este vorba despre Valea Salciei, Bisoca, Siriu, Nehoiu, Odăile, Berca, Lopătari, Cozieni, Beceni, Bozioru, Chiliile, Cănești, Calvini, Vintilă Vodă, Mânzălești, Brăești, Topliceni, Pardoși. Evaluările continuă la nivelul judeţului astfel că nivelul pagubelor si numărul comunelor afectate poate creşte.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Buzău, Gabi Cozma, 7 locuinţe din Valea Salciei şi Cozieni au fost afectate de ape, 5 drumuri judeţene au fost afectate pe o lungime totală de 35 de km.

De asemenea, 47 de drumuri comunale în lungime de 77 de km au fost măturate de ape, precum şi 80 de drumuri săteşti pe o lungime de 94 de km.

Apele au distrus 8 podeţe, 3 punţi pietonale şi 3 poduri, două sisteme centralizate de alimentare cu apă, la Chiliile şi Bozioru, fiind colmatate de viituri.

La Chiliile, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov a  trimis o instalaţie de potabilizare a apei pentru a asigura până la remedierea situaţiei, apa curentă, populaţiei. În acelaşi timp, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Buzău a pus la dispoziţie o autospecială pentru asigurarea apei necesare instalaţiei.

Locuitorii din Chiliile au ramas fara apă potabilă la sfârşitul săptămânii trecute, după ce bazinul pentru captarea apei potabile a fost colmatat.  Iniţial, localnicilor le-a fost distribuită apa trimisă de la rezervele de stat. Între timp, zeci de jandarmi, militari, pompieri si localnici au lucrat timp de 24 de ore la decolmatarea barajului de la Izvorul Mocearu. În timpul intervenţiei au fost evacuaţi peste 500 de metri cubi de piatră și noroi.

Între timp s-a lucrat continuu pentru refacerea drumului spre cele trei sate ale comunei Chiliile, izolate în urma viiturilor.

Pârâul Sărăţel şi a ieşit din matcă acum o săptămână şi a dislocat tuburile din beton care asigurau accesul către satele Șuchea din comuna Căneşti, şi Trestioara, Creveleşti şi Budeşti. În acest moment, drumul spre Trestioara și Crevelești a fost refăcut și se poate circula în condiții bune, la fel și spre Budești dar doar cu căruțe sau autoturisme de teren.

 

loading...
error: Content is protected !!