Educație

VIDEO | Liceul de Arte Buzău, 63 de ani de existență sărbătoriți prin recitaluri și expoziții online

• Lidera trupei Amadeus, Andreea Runceanu, a transmis un mesaj emoționant reprezentanților liceului

Deși pandemia îi obligă să stea separați, profesorii și elevii Liceului de Arte „Margareta Sterian” din Buzău au făcut tot posibilul să sărbătorească și anul acesta aniversarea instituției lor de învățământ. Tinerii interpreți de la clasele de muzică și artă plastică și-au adaptat mesajul la condițiile impuse de ­coro­navirus și și-au mutat re­citalurile și expozițiile în mediul online.

Nu au lipsit însă me­sajele de felicitări din partea foștilor absolvenți, acum persoane publice, și ale directorilor altor licee de arte din țară, cu ocazia împlinirii celor 63 de ani de existență a Liceului „Margareta Ste­rian”.

„Mă simt onorată că ne-ai ghidat primii ani de educație muzicală – mie și unei părți importante din familia mea”

Una dintre vedetele care au ținut să transmită un mesaj foștilor profesori a fost lidera trupei Amadeus, Andreea Runceanu, veri­șoara celebrei Mihaela Runceanu, cea care, la rândul ei, a fost absolventă a aceluiași liceu.

„La mulți ani și la câți mai mulți artiști talentați cărora să le dai aripi, Liceul de Arte Margareta Ste­rian! Mă simt onorată că ne-ai ghidat primii ani de educație muzicală – mie și unei părți importante din familia mea – lui Xenti, Mihaela Runceanu,Georgeta Run­cea­nu, Florentina și surioarei mele de trupă, Patricia Cimpoiașu”, a fost mesajul transmis de fondatoarea trupei Amadeus.

Gestul Andreei Run­ceanu a fost apreciat de directorul liceului buzoian, Mioara Sângeorzan. „Pentru că în grupul Amadeus sunt două absolvente ale liceului nostru, plus Xenti Runceanu, au simțit nevoia să ni se alăture cu ocazia acestei aniversări și să ne transmită un mesaj emoționant. Le mulțumim din suflet!”, spune directorul Mioara Sângeorzan.

Pe lângă membrii familiei Runceanu, pe lista absol­venților Liceului de Arte Buzău deveniți celebri se regăsesc Laurențiu Cazan, fosta solistă DJ Project Ellie White, actrițele Grațiela Duban, Diana Iarca, Marina Neagu, Carla Oloș, actorii Vlad Drăgulin și Dragoș Dumitru, solista Adina Răducan, soprana Made­leine Pascu etc.

„Încercăm să formăm viitori mesageri culturali pentru publicul buzoian”

În ceea ce privește ­mo­dul în care reprezentanții Liceului „Margareta ­Ste­rian” au ales să sărbătorească cei 63 de ani de existență, aceștia au organizat un recital aniversar online și expoziții aniversare, prezentate, de asemenea, sub forma unor filmulețe pe rețelele de socializare.

„Întrucât activitatea noastră a continuat atât la ore, cât și în afara lor, în mediul online, am încercat să fim prezenți și anul acesta printre buzoieni, ca în fiecare an, și să mutăm sala de concert pe rețelele de socializare. S-a lucrat în echipă, elevii au fost foarte încântați și dornici să desfășoare asemenea activități artistice. Așa cum am mai spus, încercăm să formăm viitori mesageri culturali pentru publicul buzoian”, a declarat, pentru OPINIA, Mioara Sângeorzan, directorul Liceului de Arte „Margareta Sterian”.

Pe lângă recitalul în cadrul căruia elevii claselor de muzică s-au înregistrat, sub coordonarea profesorilor, interpretând diverse compoziții vocale sau instrumentale, tinerii artiști au realizat și propriile lor clipuri. De exemplu, o trupă compusă din elevi ai liceului a realizat un clip în Crâng, în apropierea Obeliscului, interpretând piesa „Hallelujah”, în timp ce alt grup de elevi s-au înregistrat cântând un colind într-un decor specific sărbătorilor de iarnă.

„Ziua liceului nostru a fost pe 6 decembrie, dar începând de atunci și până săptămânile viitoare vom continua să postăm pe rețelele de socializare diferite filmulețe aniversare. Încercăm să ne facem simțită prezența atât prin muzică clasică, colinde și muzică tradițională, cât și prin prezentarea unor expoziții de artă plastică a fiecărei clase de profil”, a mai declarat directorul Liceului de Arte „Margareta Sterian”.

Liceul de Arte „Margareta Sterian”, Școală Europeană

Liceul de Arte „Margareta Sterian” a luat ființă pe 4 octombrie 1957, sub denumirea de Școala de ­mu­zică de 7 ani, și a funcționat pentru început cu clasele I – IV. Din 1958, instituția a primit numele Școala Elementară de Muzică și Artă Plastică, prin crearea secției de artă plastică. După 1978, instituția a funcționat fără clasele liceale, acestea fiind reintroduse după ­Re­voluția din 1989. Din anul școlar 1999 – 2000, conform planului de școlarizare înaintat de conducerea liceului, s-au înființat două noi profiluri, Arhitectură și Actorie.

La împlinirea a 45 de ani de la înființare, în toamna anului 2002, Liceului de Arte i-a fost atribuit numele Margareta Sterian, în semn de prețuire pentru cea care a fost deopotrivă artist plastic și scriitor, născută la Buzău.

În anul 2010, Liceul de Arte „Margareta Sterian” a primit titlul de Școală Europeană, urmare a acti­vității desfășurate până la acea dată. Același titlu va fi obținut și în anul 2012.

Instituția de învăță­mânt, aflată în topul liceelor buzoiene, are din 2012 o sală de festivități care poartă numele regretatei soliste de muzică ușoară Mihaela Runceanu. Aceasta a absolvit Liceul de mu­zică și arte plastice din Buzău ca șefă de promoție.

În anul 2017, elevii Liceului de Arte din Buzău au realizat prima zebră 3D din România chiar în fața școlii lor.

În mod constant, elevii participă la diferite manifestări artistice, spectacole, festivaluri și concursuri, expoziții, iar ultimii ani marchează derularea a numeroase proiecte și programe educative naționale și internaționale, desfă­șurate în parteneriat cu alte instituții din județ și chiar din țară.

Articole similare