Cultură

VIDEO / Împâslirea lânii, o tehnică străveche, redescoperită la Muzeul Județean

După ce, primăvara trecută, specialiștii Muzeului Județean Buzău au reușit să demonstreze cum  furca de brâu poate fi simbol al dragostei la români, anul acesta au continuat povestea, punând în lumină o tehnică de prelucrare a lânii, pe cale de dispariție.

Este vorba despre  împâslirea lânii, o tehnică pe care o stăpânește foarte bine artista vizuală Nicoleta Bică Bucșaru, de curând membru a Uniunii Artiștilor Plastici. Ea a venit la Buzău cu expoziția  „Formele gândului”, care mai poate fi vizitată până duminică, 12 martie, la sediul Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă”, din strada Războieni, nr. 8, municipiul Buzău.

Nicoleta Bică Bucșaru

Este o tehnică exclusiv felting pe care o folosește pentru a realiza lucrările. Se folosește și de cunoștințele sale tehnice pentru a dimensiona lucrarea, pentru că a terminat  Informatică Economică în cadrul Facultății de Cibernetică de la ASE.

„Partea de informatică mă ajută extraordinar de mult la proiectare, pentru că fiecare lucrare tridimensională pornește de la bidimensională. Apoi prin manevrare și trecerea etapelor de împâslire, capătă volum și se ridică tridimensional.  

Cel mai mult durează conceptul până când ideea este clară, până ideile se așează și devin o imagine de ansamblu clară, apoi se transpune în schițe, în calcule și partea fizică. Este o artă străveche. Ea este primul textil de la purtarea pieilor.

Prima lucrare a fost din lână Țurcană; acum lucrez cu fibre Merinos, care au altă textură; tehnica este în mediu umed; este cea mai simplă organică și ecologică formă de artă. Nu-ți trebuie decât apă săpun și forța brațelor ca să ajungi de la fibre la lucrarea în sine. În momentul în care am udat fibrele și am simțit mirosul de oaie specific, atunci am simțit o bucurie, descoperirea pe care am făcut-o. Toate amintirile m-au năvălit și am vrut să explorez”, povestește Nicoleta Bică Bucșaru despre parcursul său în domeniul artei.

 De la Informatică la arta populară

„Arta pentru mine a fost sădită din copilărie. Am început să pictez să desenez, să confecționez mărțișoare; tricotatul l-am deprins  de la bunica, croșetatul de la mama. Locuind într-un oraș mic, în Urziceni, nu am avut posibilitatea însă să mă dezvolt pe latura aceasta.

Nu existau oportunități, profesioniști care să mă antreneze către acest domeniu. Aveam din fericire și latura reală dezvoltată. Eu am fost prima dintre elevele în clasa a VI-a care a participat la Informatică, când s-a înființat cercul de informatică la Casa Pionierilor.

De atunci am învățat să programez; am fost și la olimpiadele naționale. Eram singura fată dintr-o mare de băieți din toată țara. Pe acest drum  am continuat și la facultate. Am terminat Informatică Economică în cadrul Facultății de Cibernetică de la ASE.  Latura mea artistică a intrat într-o stare latentă. Nidciodată nu a dispărut”, își amintește Nicoleta Bică Bucșaru .

Alături de Nicoleta Bică Bucșaru  la lansarea expoziției a fost prof. univ. dr. Daniela Frumușanu, care și-a pus amprenta în ceea ce privește așezarea fostei sale eleve pe  traiectoria creației, încurajând-o să expună și în afara granițelor.

De asemenea, la vernisaj a participat și directorul Muzeului Județean, Daniel Costache, în calitate de gazdă a evenimentului și muzeograf Raluca Brașoveanu împreunp cu care Nicoleta Bică Bucșaru  a realizat zilele acestea și câteva ateliere de împâslit lâna cu copiii.

Expoziția reunește lucrări de artă textilă create în tehnica împâslirii ,programul de vizitare fiind între orele 9.00 – 16.00

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker