Politic

VIDEO / Ciolacu: Alocarea bugetară pentru Apărare, la 2,5 la sută şi în anii următori

Indiferent de provocările economice 

Premierul Marcel Ciolacu a spus marţi, în cadrul festivităţilor legate de Ziua Marinei, de la Constanţa, că alocarea bugetară pentru Apărare a crescut din acest an la 2,5 la sută din PIB şi a dat asigurări că se va menţine acest nivel şi în anii următori, indiferent de provocările economice.

„Este un angajament major şi necesar, în actualul context geo-strategic în care ne aflăm”, a arătat premierul Marcel Ciolacu. Şeful Executivului a mai spus că nimic din ceea ce îşi propune statul să facă în acest domeniu nu s-ar putea realiza fără aportul oamenilor, al marinarilor care activează în aceste structuri militare, cei care pun în mişcare toate aceste resurse şi le organizează în aşa-numita forţă navală, care constituie o componentă din ce în ce mai importantă a sistemului nostru de apărare naţională.

„Înainte de toate aş vrea să-i salut pe toţi marinarii români, militari sau civili. Vă doresc tuturor numai bine şi mult succes în activitatea voastră! <La mulţi ani!>, în această zi sfântă de 15 august, Ziua Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni! Pe lângă importanţa sa istorică, Ziua Marinei Române mai are o semnificaţie simbolică aparte. Prin această sărbătoare marcăm rolul deosebit pe care România îl are în regiunea Mării Negre şi la gurile Dunării. Locul unde se deschide cea mai importantă cale de navigaţie dinspre Orient către inima Europei”, a transmis premierul.

Marcel Ciolacu a arătat în discurs că, în ultimii ani, această poziţie a României a căpătat o semnificaţie din ce în ce mai importantă, atât în ceea ce priveşte dezvoltarea activităţilor comerciale sau a politicilor energetice ale Uniunii Europene, dar, mai ales, în privinţa poziţiei geostrategice esenţiale pentru Alianţa Nord-Atlantică din care facem parte.

„Aş spune că astăzi, la mai bine de un an şi jumătate de la invazia Federaţiei Ruse în Ucraina, rolul României ca partener NATO în această regiune a Mării Negre a căpătat o importanţă şi mai mare. Nu doar în ceea ce priveşte alternativele energetice ale Uniunii Europene, după sistarea relaţiilor comerciale cu Federaţia Rusă. Ci, mai ales, în asigurarea culoarelor de tranzit pentru exporturile de cereale din Ucraina şi ca poziţie cheie în strategiile de securitate ale NATO, pentru consolidarea Flancului Estic al Alianţei”, a subliniat şeful Executivului.

Premierul a mai spus că în toate aceste aspecte, Forţele Navale Române au avut şi vor avea în continuare o contribuţie semnificativă pentru securitatea României şi a partenerilor noştri din spaţiul Nord-Atlantic. „De aceea, în calitate de prim-ministru al României, datoria mea este de a asigura resursele necesare pentru înzestrarea şi modernizarea Forţelor Navale Române, dar şi pentru pregătirea militarilor din aceste structuri, care asigură apărarea naţională şi a întregii regiuni. În acest sens, după cum ştiţi, alocarea bugetară pentru apărare a crescut din acest an la 2,5 la sută din PIB. Vă asigur că vom menţine acest nivel şi în anii următori, indiferent de provocările economice pe care le vom întâmpina. Este un angajament major şi necesar, în actualul context geo-strategic în care ne aflăm!”, a arătat premierul Marcel Ciolacu.

El a menţionat că, „pe de altă parte, se ştie foarte bine că, oricât de mulţi bani ar aloca de la Guvern, oricât de multe echipamente s-ar achiziţiona prin Ministerul Apărării pentru înzestrarea Forţelor Navale Române, obiectivele de securitate naţională şi euro-atlantică nu pot fi îndeplinite fără contribuţia celui mai important factor, respectiv factorul uman”.

 

Articole similare