Politic

Vești proaste pentru Elena Udrea

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție vor depune un recurs în casație în Dosarul Campaniei din 2009, în care Elena Udrea a scăpat prin prescripție de o pedeapsă de 8 ani de pușcărie, iar Ioana Băsescu de 5 ani de detenție. Judecătorii de la Înalta Curte au notat, în decizia prin care au încetat procesul penal, că faptele există, sunt infracțiuni, dar statul nu le mai poate trage la răspundere pe cele două.

DNA va exercita căi extraordinare de atac în toate dosarele închise în ultimul an prin prescripție, urmare a deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene care a hotărât că soluțiile Curții Constituționale și ale Înaltei Curți pe această temă sunt contrare dreptului european.

În privința dosarului Campaniei din 2009 – în care Elena Udrea și Ioana Băsescu au scăpat de răspunderea penală pe data de 11 iulie – procurorii DNA vor depune la Instanța supremă un recurs în casație, potrivit unor surse judiciare. Procurorii anticorupție vor folosi din plin motivarea deciziei de încetare a procesului penal, în care judecătorii arată negru pe alb că faptele Elenei Udrea și ale Ioanei Băsescu există și sunt infracțiuni. Un complet de la Înalta Curte s-a arătat de acord și cu privire la pedepsele pronunțate pe numele celor două de către instanța de fond.

Reamintim că Elena Udrea este acuzată în acest dosar de două infracțiuni de instigare la luare de mită (asupra secretatului general al Ministerul Turismului Nastasia Gheorghe și asupra șefului Consiliului Județean Tulcea, Victor Tarhon), precum și de cinci infracțiuni de spălare de bani pentru campania electorală a lui Traian Băsescu din anul 2009.

La rândul ei, Ioana Băsescu este acuzată de instigare la delapidare și două infracțiuni de instigare la spălare de bani, mai exact sumele care s-au „vărsat” în campania fostului președinte.

În prezent, Elena Udrea se află în penitenciar, unde execută o pedeapsă de șase ani închisoare în dosarul Gala Bute.

Articole similare