luni, 03 august 2020

Vești proaste de la Curtea Supremă pentru fostul primar Boșcodeală

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au respins astăzi ca nefondat recursul în casație formulat de fostul primar al Buzăului Constantin Boșcodeală și ceilalți doi inculpați în dosarul „Orizont”. Fostul primar al Buzăului a încercat astfel fără succes să schimbe sentința definitivă în acest dosar.

La finalul anului trecut, Curtea de Apel Ploiești a închis ultima filă din dosarul ”Orizont” în care a fost judecat fostul primar al Buzăului Constantin Boșcodeală. Completul de judecată a pronunțat o nouă hotărâre privind latura civilă, însă în ceea ce privește latura penală sentința a fost menținută, la fel și în ceea ce privește cuantumul despăgubirilor. Prima instanță a obligat, în solidar, pe inculpații Constantin Octavian Boșcodeală, Viorica Stana și Trandafir Nicolae, la plata către Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău a sumei de 5.352.864 lei, cu dobânda legală la data plății, reprezentând contravaloarea lipsei de folosință a terenului în suprafață de 33 ha., situat pe raza municipiului Buzău, care a făcut obiectul procesului-verbal nr.15625/ 19.11.2001 emis de O.C.A.O.T.A. Buzău. Astfel, instanța a obligat în solidar pe inculpații Constantin Octavian Boșco­deală, Viorica Stana și Trandafir Nicolae, la plata către Agenția Domeniilor Statului a sumei de 531.062 lei, la care va fi adăugată dobânda legală pe timp de un an, calculată la nivelul anului 2001, reprezentând diferența dintre contravaloarea terenului în suprafață de 33 ha care a făcut obiectul procesului-verbal respectiv și contravaloarea, la nivelul anului 2001, a terenului situat pe raza municipiului Buzău, în tarlalele 24 și 25, identificat în procesul – verbal respectiv, în baza Ordinului Prefectului nr.146/24. 07.2001.la plata către aceasta a sumei de 531.062 lei, la care va fi adăugată dobânda legală pe timp de un an, calculată la nivelul anului 2001.

Pe 15 aprilie, Constantin Boșcodeală a despus la Curtea de Apel Ploiești și o cerere de îndreptare eroare materială.

Un proces început acum șase ani

Constantin Boșcodeală a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu în primăvara lui 2014 alături de alți doi inculpați, fosta șefă a Oficiului de Cadastru, Viorica Stana și fostul director al Stațiunii de ­Cer­cetare pentru Legumicultură, Trandafir Nicolae, cei trei fiind acuzați de abuz în serviciu pentru trecerea unui teren de 33 de hectare în domeniul privat al municipiului Buzău. Pe 12 decembrie 2019, un complet de la Curtea de Apel Ploiești s-a pronunțat definitiv.

În primăvara anului 2018, judecătorii Tribunalului Dâmbovița, prima instanță sesizată, au constatat că faptele de care erau acuzați cei trei s-au prescris, așa că au decis în­cetarea procesului penal. Chiar și așa, fostul edil al Buzăului și ceilalți doi inculpați au fost obligați să plătească prejudiciul în acest caz, peste 5 milioane și jumătate de lei plus dobânzi. Sentința a fost atacată atât de cei trei inculpați cât și de DNA, iar procesul s-a mutat la Curtea de Apel Ploiești. Boșcodeală are mare parte din avere sub sechestru pentru recuperarea prejudiciului inclusiv în dosarul Gloria, iar recent a depus la Judecătoria Buzău o nouă contestație la executare.

loading...
error: Content is protected !!