Cultură

Valeriu Șușnea, expoziție de amploare la București, în memoria profesorului care i-a marcat cariera

Un omagiu adus profesorului care i-a marcat cel mai mult cariera. Așa ar putea fi descrisă expoziția personală pe care președintele Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) Buzău, Valeriu Șușnea, o va deschide luni, 2 septembrie, ora 17,00, la Galeria „Căminul Artei” din București. Este vorba des­pre o expoziție amplă la care artistul lucrează de doi ani și care va fi dedicată în memoria luiVasile Celmare, unul dintre cei mai proeminenți plasticieni români care a încetat din viață în luna iunie, la vârsta de 88 de ani.

„Am fost alături de acest titan al artei plastice românești începând din studenție și până la ultimul drum, la înmormântarea lui. El este profesorul care mi-a influențat cel mai mult cariera și, în ciuda problemelor de sănătate, a venit de fiecare dată cu drag la ma­ni­festările culturale pe care le-am organizat eu la Buzău, inclusiv cu câteva luni înainte să moară”, a declarat Valeriu Șușnea.

Fost elev al celebrului  Al. Ciucurencu

Maestrul Vasile Celmare a fost elev al celebrului Al. Ciucurencu și profesor la Catedra de artă monumentala a Institutului „Nicolae Grigorescu“ din București, unde a ocupat și funcția de prodecan. Cunoscut drept un titan al epicului monumental, a realizat, în anii ‘80, mai multe mozaicuri pe fațadele unor instituții mo­derne din București, Buzău, Ploiești sau Adamclisi. La Buzău a realizat în 1985 mozaicul de pe clădirea întreprinderii Contactoare. În anul 2017, la invitația fostului său elev, Vasile Celmare a expus la Buzău alături de Șușnea și alți trei foști elevi (Vasile Pop Negre­șteanu, Bogdan și Adriana Molea) în cadrul unui eveniment intitulat „Dialog între ge­nerații”.

„Un profesor foarte drastic, dar un bun pedagog”

„Maestrul Vasile Celmare a fost un profesor foarte drastic, dar un bun pedagog. Ne comunica tot ce era important fără să ne oblige să urmăm formule de succes. Ne punea să ne căutăm propriul drum în artă. După facultate, m-a luat cu el la restaurarea Capelei Tescani, a Bisericii Precista din Bacău și la Voroneț, unde am restaurat pictura murală de la biserica mănăstirii, inclusiv scena <Judecata de Apoi>, consi­derată Capela Sixtină a Orientului. A fost mereu alături de mine la toate expozițiile pe care le-am organizat la București și cred că și-ar fi dorit să fie și la aceasta”, a mai declarat Valeriu Șușnea.

O expoziție cu 70 de lucrări

Expoziția de la Galeria „Căminul Artei” este una reprezentativă pentru pre­ședintele UAP Buzău, abordând două teme definitorii pentru creația artistului din ultimii ani, o temă între sacru și profan. Expoziția de la București va fi compusă din aproximativ 70 de lucrări, printre care se regăsesc și unele de mari dimensiuni.

„Este o expoziție repre­zentativă pentru mine, pentru că lucrez la ea de doi ani. Vor fi lucrări de grafică și pictură în ulei pe pânză, o abordare picturală a unor teme decorative bazate pe semne de început și de sfârșit, semne fundamentale din zona creștină, incluse în tema Vămile Văzduhului. Cea de a doua temă este Călătorii Imaginare, călătorii în timp și spațiu. Invit la vernisaj pe buzoienii stabiliți în Capitală. Cred că acest eveniment este un prilej de a face cunoscută arta buzoiană în București și nu numai”, a mai declarat Valeriu Șușnea.

Curatorul expoziției va fi Zuzu Caratănase, membru pentru teritoriu al Consiliului Director UAP din România, iar în deschidere va vorbi criticul de artă Luiza Barcan. La vernisaj și-au anun­țat prezența membrii din conducerea Uniunii Artiș­tilor Plastici din România.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker