miercuri, 28 octombrie 2020

USR: „Pensiile speciale trebuie eliminate”(P)

Consecventă principiilor sale, Uniunea Salvați România consideră că trebuie eliminate pensiile speciale și că principiul contributivității trebuie să fie regula de bază în calcularea pensiilor. Parlamentarii USR au inițiat, în acest sens, trei proiecte de lege care vizează pensiile speciale.

  • Primul dintre acestea, depus în septembrie 2017, prevede eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari și este blocat în Comisia comună privind Statutul deputaților și al senatorilor;
  • Al doilea proiect, depus în octombrie 2017, prevede eli­mi­narea pensiilor speciale pentru parlamentari, funcționarii parlamentari, judecătorii Curții Constituționale, corpul diplomatic și consular, angajații Curții de Conturi, personalul aeronautic civil navigant profesio­nist și personalul auxiliar al instanțelor și al parchetelor. Pe lângă eliminarea acestor șapte categorii de pensii speciale, proiectul prevede plafonarea pensiilor speciale pentru ma­gistrați și militari la nivelul soldei/salariului brut lunar din ultima lună de activitate. Parlamentarii USR au optat pentru această variantă pentru că, pe de o parte, există decizia Curții Constituționale nr. 873/2010, potrivit căreia contravine Legii fundamentale eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați, iar pe de altă parte, s-au luat în considerare riscurile la care sunt expuși militarii și faptul că pensii ocupaționale similare există în alte țări membre NATO;
  • Al treilea proiect, depus tot în octombrie 2017, vizează limitarea cumulării pensiei din sistemul public cu salariul de la stat. Proiectul a fost respins în martie 2018 de Senat și, de atunci, este blocat în Comisia pentru muncă din Camera De­putaților.

Indiferent de interpretările tendențioase lansate în spațiul public, USR nu va abdica de la principiile sale și va face totul pentru eliminarea acestor categorii de pensii speciale, la care se adaugă recent introdusele pensii speciale pentru baronii locali (primari, șefi de consilii județene și adjuncții lor).

âFaraPensiiSpeciale âUSRlaguvernare

loading...
error: Content is protected !!