miercuri, 20 ianuarie 2021

Uşor cu pianul pe… parchet! Centrul Cultural ,,Alexandru Marghiloman“, locul în care oamenii de cultură nu-şi au locul

Activităţile culturale de la nivelul municipiului Buzău riscă să rămână pe mâna unor ,,dăncile”, după ce directorul Centrului Cultural ,,Alexandru Marghiloman”, Elena Isbăşoiu, a concediat doi dintre cei trei angajaţi cu studii superioare de specialitate, iar al treilea este ,,pe cracă”, după cum afirmă surse autorizate din Primărie. Este vorba des­pre actorul Adrian Nicolae şi despre profesorul de muzică Irina Dăscăloiu, cărora directorul Centrului le-a refuzat prelungirea contractelor, la şase luni distanţă unul de celălalt. În acest moment, singurul care se încadrează în peisajul unui centru cultural este artistul plastic Ştefan Daniel Lăzărescu, despre care voci autorizate susţin că ar fi următorul pe listă.

Pianul care te lasă fără serviciu

În urmă cu şase luni, directorul Centrului Cultural ,,Alexandru Marghiloman” refuza prelungirea contractului de muncă al actorului Adrian Nicolae, ale cărui realizări băteau, de departe, orice alte activităţi ale instituţiei. Nicolae a reuşit să pună bazele unei trupe de teatru, formată de elevi, care, într-un timp record, a reuşit să obţină premii la toate festiva­lurile naţionale sau regionale la care a participat. Pretextul concedierii acestuia se poate încadra cu uşurinţă în categoria ,,din ţânţar armăsar”, el fiind cercetat disciplinar pentru că ar fi zgâriat parchetul dintr-o sală mutând… pianul! După comisia de disciplină a urmat, în mod logic, concedierea.

În cazul Irinei Dăscăloiu, profesor de flaut şi pian, nu s-a mai obosit nimeni să găsească nod în papură, ci i-a fost arătată uşa, fără nicio explicaţie.

Cine beneficiază de activităţile din Vila Albatros?

De-a lungul timpului, la Primărie au ajuns numeroase reclamaţii, scrise sau verbale, anonime sau asumate, reclamaţii care privesc aşa-zisa activitate culturală de la Marghiloman, plângeri atât din interiorul cât şi din exteriorul instituţiei. Însă, pe moment, Executivul Primăriei nu poate lua taurul de coarne, atât timp cât instituţia din Vila Albatros este autonomă, iar postul de director este ocupat prin concurs organizat sub vechea administraţie, cu contract de management încheiat pe cinci ani, votat de Consiliul Local.

De departe, cea mai importantă problemă semnalată este aceea a refuzului sistematic al directorului Elena Isbăşoiu de a organiza activităţi în zilele şi la orele când Centrul poate fi accesat de buzoieni, respectiv în week-end şi după ora 18,00. Or, în acest moment, cea mai mare parte a activităţilor organizate în Vila Albatros au loc în zilele lucrătoare, de regulă în jurul prânzului. În acest fel, singurii care pot avea acces la activităţile Centrului sunt fie pensionari, fie elevi aduşi cu japca de la şcoli, fie angajaţii de la Marghiloman.

Mai mult, organizarea acestor activităţi nu este adusă la cunoştinţa buzoienilor înainte de a se petrece, ci după, prin postări post-eveniment pe paginile de Facebook ale instituţiei.

,,V-a avea loc“  

O altă problemă este, aşa cum precizam la începutul acestui text, calitatea profesională a angajaţilor care ar trebui să gireze actul cultural promovat de Centrul ,,Alexandru Marghiloman”. În afara artistului plastic, cu studii superioare de specialitate, Ştefan Daniel Lăzărescu, cultura la nivelul municipiului este pe mâna unor absolvenţi de Teologie, Drept şi Geografie.

Astfel, legătura cu şcolile din municipiu – a se citi ­adu­cerea elevilor de la diverse instituţii de învăţământ buzoiene pentru a umple sala unde se derulează activităţi – o ţine un absolvent de Drept la ,,Spiru”, care se ocupă şi de biblioteca Centrului. Partea de evenimente literare este girată de un absolvent de Teologie, care şi-a făcut debutul glorios în cadrul Vilei Albatros organizând cercuri de ,,sclupturi” şi împletituri. Ultimul, dar nu cel de pe urmă, este ocupantul postului de solist vocal, absolvent de Geografie – la Universitatea Bucureşti, ce-i drept -, cu un trecut la fel de glorios ca purtător de cuvânt al Centrului, în care calitate a demonstrat o mare supărare pe limba română, aşa cum puteţi observa în imaginea alăturată.

Încheiem cu speranţa că profeţia directorului Centrului Cultural ,,Alexandru Marghiloman”, din editorialul publicat în revista ,,Esenţe” a acestei instituţii, se va îndeplini curând: ,,Conştienţi de faptul că diletantismul şi improvizaţia culturală nu pot supravieţui multă vreme”!

4 COMENTARII

  1. Commenturile de mai sus sunt ale angajaților care se simt cu musca pe căciula care în continuare cred ca oricine poate sa faca orice într o instituție de cultura!Dacă la conducerea instituției ar fi fost un om capabil voi nu ati fi avut ce cauta acolo!

  2. Domnule Bostan,
    Cum ați ajuns să faceți jurnalism??? Nu știu cu ce tupeu scrieți despre „calitatea profesională a angajaților” unei instituții despre care nu știți nimic, când dumneavoastră dați dovadă de cel mai mare neprofesionalism! Înainte să scrieți un articol și să denigrați, vă rog să vă informați din surse sigure și nu la colț de stradă, din gura unor frustrați! Credeți că toți oamenii tolerează cancan-urile? Poate doar acei oameni „de cultură” pe care îi apărați! Asta nu este presă!!! Sunteți sigur că acele persoane care și-au încheiat contractul de muncă (nu au fost date afară) își onorau atribuțiile de serviciu?? Vorbiți despre „calitate”, profesionalism?! Cred că aceasta este o dovadă de profesionalism, faptul că se dorește să rămână oameni competenți! Iar competența nu este asigurată doar de o diplomă!

  3. Măi, domnul Călin, aveam pretenții de la dumneavoastră, măcar să verificați cele scrise, păcat să denigrați persoane fără să verificați sursa! Sunt convinsă că, dacă vă informați, veți afla că că poate ne cunoaștem din copilărie și că ne cunoaștem capacitățile intelectuale, morale. Vă rog să cercetați mai bine sursa, să vedeți ce hram poartă și ce capacitatea intelectuală și morală deține, apoi, într-adevăr să faceți o evaluare corectă, pertinentă. Chiar toți sunt ,,ușor cu pianul pe scări”?

  4. Barbatelu lu madam sa traiasca, securist ordinar si mai nou sef pe la primarie cu personalul , nu va spune nimic asta ? Mai este una din acelasi aluat pe la liceul lu peste de „ARTE ” la fel mare cugetatoare ,cum le stie ea pe toate care-i pica cu tronc ii vinde postul ,nu conteaza ca are 30 de ani vechime, si aduce una cu def-ul si ce o mai lauda …..

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!